Conducerile Primăriei Sfântu Gheorghe şi Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna au prezentat luni un pachet de măsuri menit să sprijine firmele din municipiu afectate de noul coronavirus.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că intenţia autorităţilor locale este de a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să depăşească dificultăţile generate de pandemie, subliniind că nu doresc „să se substituie obligaţiilor statului”, ci să vină în completare acelor măsuri care au fost adoptate la nivel guvernamental.
Prima iniţiativă, care va fi supusă astăzi aprobării Consiliului Local, se referă la acordarea unor facilităţi la plata impozitului şi taxei pe clădiri datorate de persoane juridice şi la anularea unor accesorii la obligaţiile fiscale restante la data de 31 martie 2020, datorate de persoane juridice.
„Concret, vorbim despre reducerea impozitului pe clădiri pentru perioada în care s-a instituit starea de urgenţă în anul 2020 cu o cotă de 50% pentru acele întreprinderi mici şi mijlocii care pot demonstra că pandemia a avut un efect negativ asupra afacerilor. A doua măsură se referă la faptul că se aprobă scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorată de către persoane juridice care au calitate de concesionari, locatari sau titulari ai dreptului de administrare sau de folosinţă a unor clădiri unde proprietar este statul român sau municipiul Sfântu Gheorghe, iar a treia măsură din proiectul de hotărâre se referă la anularea în cotă de 50% a obligaţiilor accesorii datorate cu titlu de majorări de întârzie aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data de 31 martie 2020 (…) În fapt, acele societăţi comerciale sau entităţi persoane juridice care au datorii către Consiliul local şi îşi plătesc toată datoria vor primi o scutire de 50% pe suma care reprezintă majorări de întârziere, deci tot ce înseamnă penalităţi”, a declarat primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras, a menţionat că pe lângă acest proiect, autorităţile locale au în vedere implementarea a două scheme de minimis, care vor intra în dezbatere publică în această săptămână.
„Avem două categorii foarte afectate pentru care am ţinut să avem finanţare separată: unităţile de cazare, pe de o parte, şi unităţile de alimentaţie publică, pe de altă parte. Şi avem celelalte firme care în comparaţie cu primul semestru al anului 2019 au o scădere de minim 15% a cifrei de afaceri şi a profitului, deci asta e condiţia ca să poate beneficia de ajutor de minimis. Ajutorul de minimis pentru unităţile de cazare este de 500 de euro pe cameră de cazare, dar nu mai mult de 50.000 de euro, pentru unităţile de alimentaţie publică, restaurante, baruri şi aşa mai departe, avem 50 de euro pe metru pătrat, inclusiv cu suprafeţele teraselor autorizate, dar ajutorul în cazul acestora nu poate depăşi 10.000 de euro, şi pentru restul firmelor avem un ajutor de 500 de euro pe salariat pentru acei salariaţi după care impozutul se plăteşte la Sfântu Gheorghe (…) Acest ajutor de minimis se acordă pentru investiţii (…). Şi avem şi o bonificaţie: cei care realizează investiţii în parteneriat cu o firmă din Sfântu Gheorghe au o bonificaţie de sută la sută, ceea ce înseamnă că acele sume despre care am vorbit se dublează”, a precizat Edler Andras.
Al doilea program de minimis vizează sprijinirea societăţilor comerciale care doresc să investească în parcul industrial de la Câmpu Frumos, realizat de Primăria Sfântu Gheorghe, şi care au achiziţionat teren de construcţie, acestea putând beneficia de sume cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei.
Cele două programe de minimis vor avea un buget cumulat de 15 milioane de lei, iar beneficiarii vor trebui să vină cu un aport propriu.
„Cele două programe au în total 15 milioane de lei alocate de către Primărie: 10 milioane pentru sprijinirea firmelor afectate de noul coronavirus şi 5 milioane pentru parcul industrial. În primul caz, intensitatea este 50%, deci 10 milioane oferite de Primărie trebuie să genereze încă 10 milioane, deci în total 20 de milioane de lei investiţii, iar în cazul Parcului industrial, 5 milioane având intensitate de 25%, trebuie să genereze încă 15 milioane de lei. Deci, în total vorbim de un ajutor din partea Primăriei de 15 milioane care ar trebui să genereze investiţii de 40 de milioane de lei la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe”, a concluzionat primarul Antal Arpad.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES