Îl cheamă Pabal, este special pregătit pentru patrulare și intervenție, și de peste trei ani îl însoțește la intervenții pe . . plutonieriul major Sălaghe Eugen Gheorghe – din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) „Gheorghe Doja” – Covasna.

Pabal sau Rex, cum îi place să fie strigat, este ciobănesc german și este unul dintre cei doi câini de serviciu ai Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) „Gheorghe Doja” – al județului Covasna.

Provine de la Centrul Chinologic din Sibiu, unde a fost pregătit pentru misiuni de patrulare – intervenție. În anul 2012, câinele a ajuns la IJJ Covasna, iar de atunci se află în grija plutonieriului major Sălaghe Eugen Gheorghe – comandantul grupei „Conductori câini de serviciu”, din cadrul instituției covăsnene.

„În 2012, când avea vârsta de șapte luni l-am luat, am fost la Centrul Chinologic din Sibiu, după Pabal – acesta este numele din acte (…), dar răspunde la numele de <<Rex>> – și de atunci mă ocup de el. Este câine de patrulare – intervenție și îl folosim la misiunile de ordine publică, la asigurarea ordinii publice, menținerea ordinii publice, la meciuri de fotbal, la mitinguri, manifestații, proteste.” – spune plutonier major Sălaghe Eugen Gheorghe, care este „conductor” de câini de serviciu, din anul 2007.  Rex este cel de-al treilea câine de care se ocupă – îngrijindu-l și pregătindu-l.

„Acum, în unitate sunt doi câini. Eu doar pe acesta (n.r.- pe Rex) îl am în grijă. Fiecare conductor are câinele lui, fiecare conductor folosește un singur câine.”- precizează plutonierul major Sălaghe Eugen Gheorghe.

Potrivit acestuia, periodic, câinii de serviciu se întorc la Centrul Chinologic de la Sibiu, pentru evaluare. Cei de însoțire, intervenție, sunt evaluați din trei în trei ani, iar antrenamentele sunt foarte importante.

Întrebat cum decurge o zi obișnuită de lucru cu câinele, plutonierul major Sălaghe Eugen Gheorghe spune:

„Dimineața, încep toaletarea câinelui, îngrijirea câinelui – ce presupune țesălat, pieptănat, spălatul ochilor, verificarea stării de sănătate; apoi începem antrenamentul de disciplinizare și apoi antrenamentul de agresivitate. Antrenamentul durează cam patru ore (…). Un tip de antrenament este socializarea. Câinii trebuie să intre în contact cu toate tipurile de zgomote, cu toate tipurile de oameni. De aceea, am fost și la școli, cu câinele, în pauze, sigur, având permisiunea conducerii instituțiilor, permisiunea părinților.”

Rex a participat și la misiuni – în vederea asigurării ordinii publice, însă nu a fost nevoie să intervină.

Câinii de serviciu pot fi menținuți în activitate până la vârsta de șapte ani, însă în funcție de calificativele pe care le primesc la examenele periodice și în funcție de starea de sănătate, activitatea lor se poate prelungi până la zece ani, aflăm de la – comandantul grupei „Conductori câini de serviciu”, din cadrul IJJ Covasna. După aceea, câinii se „pensionează” și pot fi luați acasă și îngrijiți de conducătorul lor, cu care, de cele mai multe ori, stabilesc o legătură specială.

O astfel de legătură s-a creat și între Rex și plutonier major Sălaghe Eugen Gheorghe:

„Pot să am încredere în el. După mimica feței, după cum își ține urechile sau coada, după cum merge, știu dacă e vesel sau dacă e trist. La rândul lui, simte când eu sunt vesel sau când sunt supărat. Se formează o legătură, o legătură care durează,  și am încredere în el (n.r.-în cățel), pentru că știu că nu o să mă lase niciodată la greu.”- spune plutonier major Sălaghe Eugen Gheorghe.

„Iubitor, devotat, cuminte, ascultător”- astfel ni-l descrie pe Rex.

Îl cheamă pe Rex, care execută comanda imediat. Câinele primește apoi „liber la joacă” , se ridică în două labe și îl „îmbrățișează”  pe conductorul său.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail