Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN) a solicitat organizatorilor marşului secuilor, programat luna aceasta în judeţul Covasna, să plătească o taxă pentru utilizarea DN 11, de-a lungul căruia se doreşte formarea unui lanţ viu pe o distanţă de aproape 45 de kilometri.

Preşedintele Asociaţiei SepsiReform din Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, unul dintre principalii organizatori ai manifestaţiei, consideră că taxa solicitată este „nedreaptă”  şi că nu există temei legal pentru aplicarea ei.

„Manifestarea noastră nu este nici culturală, nici artistică şi nici sportivă, deci nu ne poate taxa pentru aşa ceva. Libera exprimare e un drept esenţial. Şi ce? în România nu ai dreptul la liberă exprimare dacă nu ai bani?! (…) Principial vorbind, ar fi o îngrădire a unui drept fundamental, dacă exprimarea acestuia ar fi condiţionat de obţinerea unui aviz de la o societate comercială, dar şi mai mult dacă acest aviz s-ar elibera contra cost. Oricum, vă spun că manifestaţia o să aibă loc chiar şi fără bani, pentru că deja pregătirile au început şi nu se mai poate opri. Am spus asta şi Jandarmeriei şi Poliţiei şi văd că ei au luat lucrurile în serios. Luni dimineaţă o să parcurgem împreună tot traseul ca să vedem pe teren cum ne organizăm pentru marşul din 27 octombrie”, a declarat ieri, pentru AGERPRES, Gazda Zoltan.

În răspunsul adresat SepsiReform, conducerea CNADN menţionează că utilizarea drumurilor publice pentru diverse manifestări trebuie autorizată, iar în acest scop sunt necesare avizul Poliţiei Rutiere, coordonatele exacte ale sectorului de drum unde va avea loc evenimentul şi o chitanţă care să ateste plata unei taxe, conform tarifelor stabilite prin lege pentru manifestările culturale, artistice şi sportive. Taxa urmează să fie calculată în raport cu dimensiunea sectorului de drum şi intervalul de timp utilizat.

Iniţiativa organizării marşului aparţine Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), un ONG neînregistrat juridic, care militează pentru autonomia teritorială a ‘Ţinutului secuiesc’, adică a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. Preşedintele CNS, Izsak Balazs a declarat recent, la Sfântu Gheorghe, că manifestanţii vor forma un lanţ viu în lungime de aproximativ 45 de kilometri pe DN 11, începând din localitatea Chichiş, aflată la intrarea în judeţul Covasna dinspre Braşov, până în localitatea Breţcu, la ieşirea spre judeţul Bacău.

Organizatorii estimează că la manifestaţie vor participa aproximativ 150.000 de maghiari, care vor fi mobilizaţi de bisericile istorice maghiare, de mai multe organizaţii civile, precum şi de cele trei formaţiuni politice maghiare – UDMR, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail