Organizatorii Paris 2024 și-au cerut scuze duminică catolicilor și altor grupuri creștine indignate de o scenă din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice care a parodiat celebra pictură a lui Leonardo Da Vinci „Cina cea de Taină”.

Fragmentul, care semăna cu scena biblică în care Iisus Hristos și apostolii săi iau ultima masă înainte de crucificare și în care au apărut travestiți, un model transsexual și un cântăreț dezbrăcat, costumat în zeul grec al vinului, Dionysos, a stârnit consternarea Bisericii Catolice și a dreptei religioase din America

„În mod clar, nu a existat niciodată o intenție de a arăta lipsă de respect față de orice grup religios. (Ceremonia de deschidere) a încercat să celebreze toleranța comunității”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, Anne Descamps, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit reuters.com. 

„Credem că această ambiție a fost atinsă. Dacă oamenii au fost jigniți, ne pare foarte rău”.

Franța, deși mândră de bogatul său patrimoniu catolic, are, de asemenea, o lungă tradiție de secularism și anticlericalism. Blasfemia nu este doar legală, ci și considerată de mulți drept un pilon esențial al libertății de exprimare.

Susținătorii tabloului au lăudat mesajul său de incluziune și toleranță.

Biserica Catolică din Franța a declarat că deplânge o ceremonie care „a inclus scene de batjocură și batjocorire a creștinismului”. 

Unii atleți francezi au avut probleme cu somnul din cauza consecințelor controversei, a declarat Monseniorul Emmanuel Gobilliard, delegatul episcopilor din Franța pentru Jocuri.

Arhiepiscopul Charles Scicluna, cel mai înalt oficial catolic din Malta și un oficial al puternicului birou doctrinar al Vaticanului, a declarat că l-a contactat pe ambasadorul Franței în Malta pentru a se plânge de „insulta gratuită”.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail