. . Cu toţii ştim că este foarte greu să lupţi cu forţele dezlănţuite ale naturii. Dar omul este o fiinţă inteligentă, cu o pornire atavică spre căutare de soluţii pentru a se apăra de stihii, însă acest lucru se întâmplă doar atunci când fiinţa umană nu este stăpânită de interese meschine, dezinteresată sau delăsătoare.

 Şi mai ştim că forţele naturii dezorganizează viaţa obişnuită a oamenilor, provocând mari distrugeri, răniri sau pierderi de vieţi, dar cu toate acestea dezorganizarea creată se cere transformată în organizare de către minţi inteligente, astfel că în scurt timp lucrurile să fie puse din nou pe făgaşul lor. De fapt, acest lucru se întâmplă şi în marele Cosmos. Întrebarea este unde găseşti minţile inteligente care să refacă starea de normalitate?!

An de an, când se instalează iarna adevărată şi se dezlănţuiesc stihiile, autorităţile administrative din România se confruntă cu aceleaşi probleme, mai mult ale dezorganizării decât a organizării, şi aceasta pentru că nu s-au luat măsuri de protecţie din timp, deşi deja ştie toată suflarea că „iarna nu-i ca vara”. Când vine sezonul rece, în fiecare an se discută aceleaşi probleme, se promit rezolvări uimitoare, televizoarele se albesc şi ele de atâtea dezbateri hibernale, apoi „cumplita iarnă” a lui Alecsandri, care „cerne norii de zăpadă” unde nici nu te aştepţi, ne ia din nou prin surprindere, şi ca nişte bieţi sisifi o luăm de la început, cu lopeţile, cu plugurile de zăpadă, cu tiruri răsturnate în şanţuri, cu maşini părăsite sau şifonate rău, cu oameni îngheţaţi de frig, cu salvări, şenilate, elicoptere şi mult, mult scandal.

Cu toate că în anii trecuţi s-a discutat în detaliu despre unele măsuri de protecţie, se pare că nu s-a făcut mare lucru, pentru că aşa e omul, iarna trece, vine căldura, stăm la o bere, la un mic, iar dacă eşti şef îţi peterci concediul prin ţările exotice, şi aşa  uităm de toate până când ne prinde iar necazul. S-au propus perdele de copaci protectoare pe marginea drumurilor cu risc de înzăpezire, dar apoi probabil că s-a renunţat, pe motiv că vin hoţii de lemne şi le taie;  s-au instalat, pe ici pe colo, parazăpezi, dar destui oameni „gospodari” de prin împrejurimi le-au „rechiziţionat” pentru ograda lor. S-a discutat euforic despre miraculoasa salcie suedeză, plantă energetică cu creştere rapidă, care ar putea fi folosită şi ca „sursă sigură şi nepoluantă de energie”. Cultivarea acesteia ar necesita un volum minim de muncă, întreţinerea ar fi simplă, în plus, cu o producţie medie de 25 t/ha, ar putea produce „energie regenerabilă”, deci nu numai că s-ar economisi mulţi bani din cheltuielile de deszăpezire, dar s-ar putea scoate şi un profit frumos. Dacă fiecare comunitate ar avea o pepinieră proprie de salcie suedeză şi mijloace de prelucrare a ei, s-ar putea proteja singură de furia zăpezii, ba s-ar putea încălzi şi casele cu energia produsă prin prelucrarea acestei plante miraculoase. Dar cine s-o facă?! Toţi aşteaptă „să vină primarul” să le rezolve problemele. Primarul e şi el om şi nu le poate face pe toate, ba unii nici nu vor până când nu-i sună şeful şi urlă la ei prin telefon că afară-i prăpăd şi, dacă nu ies la treabă, îşi vor pierde funcţiile, şi abia atunci lucrurile încep să se mişte. Oameni buni, nu aşteptaţi mereu să vină primarul, mergeţi voi la primar şi presaţi-l să facă treabă, dacă este delăsător, că doar voi l-aţi propus! Şi n-ar strica mai multă iniţiativă şi organizare spre binele colectiv al tuturor sătenilor / orăşenilor, căci dacă lăsăm lucrurile în voia sorţii ne mor bătrânii în case şi nasc gravidele pe drum, după cum s-a mai întâmplat şi alte dăţi. Spiritul cetăţenesc ar trebui predat în şcoli încă din perioada grădiniţei, iar mai târziu tinerii ar trebui educaţi să realizeze „proiecte vizionare”, care să le asigure neconvulsiv transferul spre un viitor mai sigur şi mai bun. Dar ce vedem azi în multe şcoli: scandaluri, bătăi între elevi, conflicte cu profesorii, corupţie de minori, fumat, droguri şi multe alte rele, care toate duc spre o lume bolnavă. Falsele modele pe care le oferă societatea tinerilor, promovarea nonvalorilor, corupţia moralităţii, spolierea şi promisiunea ridicată la rang de minciună tind să dezorganizeze viaţa normală a unei societăţi civilizate. Nu spunem că nu există şi contrariul, dar noi dorim să scoatem la lumină Răul care ne macină şi ne ameninţă, pentru a afla şi a şti cum să-l combatem. Dacă nu vom învăţa să ne organizăm şi să cooperăm  activ pentru rezolvarea problemelor, ne vom duce de râpă cu toţii…

Şi bine-ar fi dacă primarii şi cei cu responsabilităţi în normalizarea situaţiilor critice s-ar mai uita şi pe la vecinii din ţară şi de peste hotare cum procedează aceştia în situaţii similare, căci orice idee bună poate fi folositoare.

N-ar fi exclus ca noile energii benefice venite din Univers, unde şi acolo există haos şi ordine („precum în cer, aşa şi pe pământ”), deci organizarea dezorganizării, să ne aducă mai multă lumină şi inteligenţă pentru ca în iarna viitoare să ne trezim mai deştepţi şi mai pregătiţi pentru confruntarea cu Natura, deşi dacă am trăi în armonie cu ea poate că am avea mai multe şanse.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail