Cu toate că a încheiat evenimentele derulate în Piața Sf. Ioan din Stagiunea Estivală, Filarmonica Brașov continuă în luna septembrie concertele sale la Sala Patria și în alte locuri din municipiul de sub Tâmpa.

 

După cum ne-a informat Iosif  Trif, PR al instituției, vineri, 2 septembrie 2022 Orchestra de coarde a Filarmonicii va evolua în cadrul unui program artistic inedit intitulat „Cântă Pădurea în Carpați”, care va avea loc în Cartierul Noua, începând cu ora 15.00.

Pentru ca sâmbătă, 3 septembrie de la ora 19.00 să aibă loc un eveniment muzical special la Sala Patria, unde melomanii se vor putea bucura ascultând „Orchestra Națională de Tineret a Franței”. Aceasta este compusă din peste o… sută de artiști instrumentiști, care vor oferi un program compus exclusiv din muzică scrisă de compozitorii francezi H. Berlioz – „Ouverture du Carnaval Romain”; E. Lalo – „Symphonie Espagnole” (solistă: Sarah Nemțanu); N. Boulanger – „D’un matin de printemps & D’un soir triste”; M. Ravel – „Daphnis & Chloé” suites 1și 2.

 

O aniversare superbă 40 de ani de la înființarea Orchestrei !

„Orchestra Franceză de Tineret” („Orchestre Français des Jeunes”) este un mare ansamblu simfonic-școală format din tineri instrumentiști  din Hexagon, componența fiind  reînnoită în fiecare an. Ea reprezintă una dintre cele mai prestigioase orchestre de tineret din Europa, fiind în prezent condusă de maestrul danez Michael Schønwandt în vârstă de 68 de ani. Renumita Orchestră împlinește în acest an 40 de ani de la înființare.  Să-i urăm, așadar, „La Mulți Ani!” Muzicienii au vârste cuprinse între 18 și 25 de ani și acced în ansamblu în urma unui un concurs de maximă exigență, care pornește de la nivel regional. Tinerii  sunt pregătiți pentru o solidă carieră artistică sub îndrumarea unor dirijori și soliști de renume internațional. Prezenți în mai multe rânduri la evenimente culturale din România, de această dată tinerii francezi au cântat în încheierea Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Vara Magică”, ediția a XI-a.

Dirijorul Michael Schønwandt

Michael Schønwandt  s-a născut la 10 septembrie 1953 la Frederiksberg, în Danemarca. A studiat de tânăr pianul, teoria și compoziția, iar mai târziu și-a continuat pregătirea la Academia Regală de Muzică din Londra. Schønwandt a fost director muzical al Orchestrei Regale Daneze și al Operei din Copenhaga, ulterior  dirijor-șef al Orchestrei Simfonice din Berlin. Din 2015, muzicianul este dirijor principal al Opérei Orchestre Naționale din Montpellier, Franța.

Iată ce i-a declara  maestrul  Michael Schønwandt  luni, 29 august 2022, Norelei Liviana Costea, redactor la Radio Romania Muzical referitor la ansamblul grandios pe care-l conduce.

-Ei bine, avem o Orchestră mare, formată din muzicieni tineri și talentați; cei mai buni tineri artiști ai Franței și am dorit să le demonstrez și lor cât de largi sunt orizonturile muzicii. Este o mare provocare să interpretăm  lucrări monumentale, care creează  lumi sonore complet diferite. Cât despre mine, este foarte palpitant să pun în valoare abilitățile acestor tineri de a comunica cu publicul prin sunet. Sunt artiști foarte tineri, dar nu sunt totuși copii. Se află deci,  la începutul devenirii lor ca artiști profesioniști. Așadar, dețin multă informație privitoare la stilistică și tehnică, dar cel mai surprinzător mi se pare faptul că sunt foarte doritori și deschiși către muzicăsă creăm o sonoritate cât mai omogenă. Astfel, lucrăm f. Cei mai mulți abordează unele lucrări pentru prima dată, astfel că de multe ori citesc pe fețele lor uimire sau surprindere atunci când repetăm, iar acesta este un privilegiu pe care îl au doar atunci când studiază o lucrare în premieră.

Cât de diferită este muzica unui dirijor atunci când membrii orchestrei activează în aceeași formulă pentru un timp mult mai scurt, decât se întâmplă de regulă într-o orchestră profesionistă?

-Aceasta este singura diferență, pentru că altfel îi tratez ca pe orice alt grup de muzicieni. Desigur, dorim să ascultăm unii pe alții, lucrăm foarte mult la comunicarea internă și tindem către acea respirație comună, acea potrivire a pulsului, dacă vreți. Încercăm să dezvoltăm acel spirit de echipă pe care o orchestră îl capătă și insistăm mult asupra formării unui sunet global, unitar. Dar ei sunt atât de receptivi!

La finele lunii septembrie va avea loc Deschiderea  Stagiunii  Filarmonicii brașovene

Pe 20 septembrie Filarmonica Brașov va inaugura noua Stagiune camerală  cu un recital al „Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov®”, iar apoi, în 29 și 30 septembrie, va avea loc Deschiderea oficială a Stagiunii cu numărul 145. Vor fi două concerte speciale cu celebra cantată ”Carmina Burana” de Carl Orff. Orchestra simfonică va cânta împreună cu Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. La pupitrul dirijoral se va afla  maestrul Cristian Oroșanu.  Dar despre acest eveniment vom relata pe larg în preajma Deschiderii.

Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail