. . La sfârșitul acestei săptămâni, primarul orașului Covasna, și primarul orașului Călărași, din Republica Moldova, se vor întâlni pentru a semna Protocolul de Înfrățire a celor două orașe.

Sâmbătă, 5 martie, de la ora 12:00, la Centrul Cultural al orașului Covasna va avea loc programul manifestărilor organizate cu ocazia semnării Protocolului de Înfrățire a orașului Covasna cu orașul Călărași din Republica Moldova. Cu această ocazie, primarii celor două orașe, Thiesz Janos și Melnic Nicolae vor avea o întrevedere pentru a stabili prevederile Protocolului.

„Noi avem o convenție de înfrățire care are anumite clauze foarte precise, avizate de către Ministerul de Externe și Ministerul Administrației Publice și ne vom axa pe schimburi culturale, pe expoziții, pictură, sculptură, fotografie, spectacole ale unor grupuri și formații muzicale, teatre, pe asociații, pe înrudire între școli, și probabil și pe identificarea unor interese comune ale agenților economici, o idee de afacere preluată de noi de la ei sau invers, poate că va impulsiona apariția unor noi genuri de afaceri în localitățile noastre. Punctul comun care ne-a atras spre Călărași este turismul și posibilitatea de tratament balnear, și ei au acolo un sanatoriu. Se vor încheia probabil tot felul de colaborări și va fi implicată întreaga comunitate care este dornică de astfel de relații de înfrățire. Și sportul ne va ajuta, am văzut că ei sunt foarte cunoscuți, există o echipă de judo, de lupte, și avem și noi copii înscriși în acest sport; probabil se va înființa și o asociație, să spunem Covasna-Călărași, o asociație Non-Guvernamentală care va avea ca misiune dezvoltarea de masă a înfrățirii” – a explicat secretarul Primăriei orașului Covasna, Vasilica Enea.

Potrivit acesteia, la evenimentul care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, va fi prezent și prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu. În prima parte a programului vor fi ținute discursurile oficialităților, va avea loc semnarea Protocolului de Înfrățire, iar primarul Melnic Nicolae va face o scurtă prezentare a orșului Călărași din Republica Moldova, urmând ca la sfârșit să fie prezentate aspectele medicale ale curelor balneare în Stațiunea Covasna. În cea de-a doua parte, elevii covăsneni vor oferi un program cultural.

„În prima parte a programului de sâmbătă, va fi partea oficială să spunem așa, în care cei doi primari vor semna efectiv convenția în fața publicului, vom da citire prevederilor protocolului, primarul din Călărași a pregătit o prezentare powerpoint a orașului, noi de asemenea vom prezenta Stațiunea Covasna și factorii terapeutici pe care îi avem aici. Va fi invitat și domnul Prefect, probabil și dânsul va lua cuvântul. (…) Din informațiile mele, suntem singura localitate din județul Covasna care s-a înfrățit cu o localitate din Moldova.” – a declarat doamna Vasilica Enea,  secretarul Primăriei orașului Covasna.

Din programul cultural vor face parte o serie de momente artistice precum: jocurile populare românești, prezentate de grupa „Fluturașii”; dansuri populare maghiare – grupa „Recefice”, dansuri moderne cu trupele „Funny Girls”, „Diversity” și „La Fiesta”; formația de jocuri populare românești „Junii Covăsneni”; sceneta „Țările Române” jucată de elevii Școlii „Avram Iancu”; interpreta de muzică populară Ana – Maria Sandulea; formația de jocuri populare românești, specifice Voineștilor Covasnei: „Junii Voineștiului”, dar și momente de recitări.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail