„Ora Pământului ” va fi marcată, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, printr-o activitate specială pregătită de coriștii participanți la Programul Naţional „Cantus Mundi”.
Marcarea „Orei Pământului” va avea loc în 30 martie, începând cu ora 20.30. Sub sloganul internațional „Dăruiește naturii din energia ta!”, copiii dar și adulții deopotrivă vor cânta și se vor bucura împreună, fără a apela la alte resurse de energie decât propria lor stare de bine, se arată pe pagina „Cantus Mundi România”.
La Sfântu Gheorghe, evenimentul va avea loc în centrul orașului. Participarea este gratuită și distracția – garantată, spun organizatorii evenimentului local „Cantus Mundi” și Asociația de tineret „Ecou”.
„Pe 30 martie, te invităm să te alături sutelor de copii din corurile #CantusMundi și să cântăm împreună pentru <<Ora Pământului>>. Vom cânta atât cântece cunoscute de către coriștii de toate vârstele, piese internaționale, cât și melodii folk, apreciate de publicul larg.”- se arată pe pagina de Facebook realizată pentru evenimentul de la Sfântu Gheorghe.
„Cantus Mundi”- „arhitect de punți de comunicare și relaționare prin cânt coral”
Programul Național Cantus Mundi, creat la inițiativa marelui dirijor Ion Marin, își propune să spargă barierele de orice fel – gen, rasă, etnie, vârstă, condiţie socială, situație materială – din calea comunicării, cooperării și comuniunii copiilor care aleg să se exprime prin muzică. Este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România.
„Programul Național Cantus Mundi își asumă misiunea de arhitect de punți de comunicare și relaționare prin cânt coral între tinerii aparținând tuturor culturilor care conviețuiesc pe teritoriul României și apoi al Europei. Într-o societate în care există nenumărate moduri de a ne dezbina, Cantus Mundi este singura inițiativă durabilă care unește copiii și tinerii României, pentru crearea unei identități sociale omogene, indiferent de educație, religie, etnie și condiție materială sau fizică. Muzica este preocuparea noastră comună și totodată instrumentul prin care estompăm granițele sociale din interiorul granițelor geografice.”- se arată pe site-ul programului, https://cantusmundi.com/ro/misiune/.
Aceeași sursă arată că, „înainte de a deveni un program național finanțat de Guvernul României și coordonat de un comitet interministerial, Cantus Mundi a fost un concept în mintea dirijorului internațional Ion Marin, care și-a propus să creeze cel mai amplu program de integrare socială prin cânt coral destinat copiilor și tinerilor din România. Primul pas în conturarea acestui demers a fost implicarea membrilor Corului Madrigal, ansamblu a cărui experiență profesională depășește jumătate de secol pe scene de pe întreg mapamondul. Astfel, în 2011, ideea dirijorului Ion Marin a devenit realitate, prin mobilizarea voluntară a Madrigalului, iar în 2014 a devenit instituție, prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, fiind lansată oficial pe 29 septembrie 2014 în Sala Rosetti a Parlamentului României. Cu această ocazie, peste 700 de copii au cântat pentru prima dată împreună pe aceeași scenă, sub coordonarea Annei Ungureanu, dirijorul Corului Madrigal, demonstrând că <<doar muzica ne poate uni>>, așa cum ne transmite și imnul Cantus Mundi, compus de fondatorul programului. Următorul pas a fost facilitarea accesului la informație și instrumente de lucru tuturor dirijorilor care doresc să se înscrie în program. Astfel, a fost creată platforma Cantus Mundi, care acum facilitează interacțiunea dintre peste 1000 de dirijori de cor din România, punând tuturor la dispoziție atât partituri necesare pregătirii concertelor, cât și instrumente avansate de organizare a activității unui cor. Cel de la care învață este însuși fondatorul celui mai apreciat și renumit ansamblu coral din România, dirijorul Marin Constantin, prin intermediul manualului de metodă care îi poartă numele și care este disponibil doar pe platforma Cantus Mundi”.
Potrivit informațiilor de pe site-ul programului, „un reper important în pregătirea profesională a dirijorilor de cor a fost organizarea de sesiuni de formare în aproape toate județele țării, activitate aflată în desfășurare. Aceste cursuri au o durată de 2 sau 3 zile, sunt gratuite și oferă tuturor participanților cunoștințele de bază din tehnica dirijatului coral și abilitățile de a crea și gestiona coruri de copii și tineri. Formatorii sunt dirijorii și coriștii Madrigalului, iar instrumentul indispensabil acestor cursuri este manualul Cantus Mundi.”
„Etapa actuală are în vedere crearea unui circuit firesc între pregătirea dirijorilor, dorința copiilor de a cânta și bucuria publicului de a-i aplauda. Astfel, începând cu 2015, organizăm evenimente Cantus Mundi pe toate scenele din capitală și din țară, oferind celor peste 30.000 de copii înscriși deja în program șansa de a cânta împreună și de a fi aplaudați în săli istorice precum Ateneul Român, dar și în aer liber, când marcăm sărbătorile internaționale. În plus, Galele Cantus Mundi sunt difuzate în fiecare an de către televiziunea națională”- se mai arată pe https://cantusmundi.com/ro.
„Ora Pământului”- eveniment internațional
„Ora Pământului” este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă din luna martie a fiecărui an, începând din 2007. Scopul acestui demers este de a sensibiliza utilizatorii de energie electrică în fața problemei dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea acestui tip de energie, se arată pe pagina evenimentului „Cantus Mundi – Ora Pământului la Sf. Gheorghe”.
Aceeași sursă precizează că „Ora Pământului” constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali, cât și de instituții. În prezent, comunitatea de susţinători ai acestui demers a atins peste 2 miliarde de oameni, în peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări.
La Sfântu Gheorghe, evenimentul este marcat de mulți ani, la inițiativa Asociației de Tineret „Ecou”, dar nu numai.
Ana Ciorici COSTACHE