Opt covăsneni se pregătesc pentru a pleca în această vară într-o expediţie pe Valea Amazonului iniţiativa aparţinând unui profesor de geografie din Sfântu Gheorghe, Karda Zoltan, care în ultimii ani a făcut numeroase călătorii în întreaga lume, în special în Orient.
Karda Zoltan a declarat luni pentru AGERPRES că plecarea va avea loc în luna iulie, dacă totul va decurge conform planului, iar întreaga expediţie va dura aproape 50 de zile. Echipajul va străbate în total 7.400 de kilometri atât pe uscat, cât şi pe fluviu, urmărindu-l de la izvoarele aflate în Anzii Peruvieni până la vărsarea în Oceanul Atlantic.
„Această expediţie reprezintă o veritabilă ocazie de a vizita ţările aflate de-a lungul Amazonului, de a vedea natura, civilizaţia şi cultura lor. Suntem conştienţi că ne pândesc 1.001 pericole, dar din echipaj fac parte oameni cu caracter şi experienţă”, a precizat Karda Zoltan.
Amazonul (6.400 de kilometri) este cel de-al doilea fluviu ca lungime din lume şi străbate nouă ţări din America de Sud, printre care Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador, Columbia şi Venezuela. Amazonul, afluenţii săi şi pădurea amazoniană adăpostesc o treime dintre speciile de vieţuitoare ale lumii.
În 2010, Karda Zoltan a făcut o expediţie în India pe urmele orientalistului Korosi Csoma Sandor, plecat în urmă cu două secole în Asia pentru a căuta originile poporului maghiar. Karda a luat cu el un săculeţ cu pământ de la casa din Chiuruş a lui Korosi Csoma Sandor, lângă Covasna, şi l-a presărat pe mormântul acestuia din Darjeeling.
„Ultimii trei kilometri pe care i-am făcut din centrul oraşului Darjeeling până la cimitirul englez au fost cei mai grei din viaţa mea. Trecusem trei săptămâni prin Afganistan şi Iran, iar când am ajuns lângă mormânt m-am aşezat şi am plâns o jumătate de oră. A fost foarte emoţionant”, îşi aminteşte profesorul în vârstă de 37 de ani.
Spune că îi plac călătoriile pentru că îi oferă posibilitatea să descopere foarte multe lucruri interesante.
„Pentru mine nu e un scop în viaţă să am o casă de sute de mii de euro sau o maşină de lux. Eu consider că aceste călătorii sunt mai importante pentru mine şi pentru viitorul familiei mele pentru că văd şi aflu o mulţime de lucruri interesante”, a mai spus Karda Zoltan.
În timpul peregrinărilor sale prin Orient, a descoperit iconografia ortodoxă, iar o parte dintre fotografiile pe care le-a realizat în Biserica Chora (sec. XIV) din Istanbul sunt expuse pentru o lună de zile la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Expoziţia se numeşte ‘Icoane tradiţionale ortodoxe din Turcia prin ochii unui secui catolic’.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES