Junior Achievement România împreună cu Headmasters’ & Headmistresses’ Conference organizează, în România, o nouă ediţie a programului de burse HMC – Projects in Central and Eastern Europe.
Anual, prin participarea la program, 50 de elevi din 13 ţări din Europa Centrală şi de Est (Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina) au oportunitatea de a studia în Marea Britanie. Din 2009 până în 2013, 35 de elevi români au beneficiat, pentru un an, de o bursă de studiu care acoperă taxele scolare, cazarea şi cheltuielile de masă, pentru a studia în clasa a XI-a într-o şcoală independentă din Marea Britanie.
Într-un comunicat de presă transmis către redacţia noastră, Alice Duţu, reprezentanta Junior Achievement România a menţionat că bursierii au şansa de a se familiariza cu sistemul educţional britanic, precum şi de a-şi dezvolta abilităţi diverse, dincolo de spaţiul academic, prin participarea la activităţi extracurriculare din domeniul artei, sportului şi culturii. Potrivit acesteia, programul se adresează elevilor talentaţi de clasa a X-a, independenţi, buni cunoscători ai limbii engleze, cu performanţe academice deosebite şi recomandări din partea profesorilor coordonatori, implicaţi activ în activităţi extracurriculare şi de voluntariat. De asemenea, un criteriu important este capacitatea potenţială a elevului de a se adapta într-o altă ţară si de a contribui prin propriile sale interese si rezultate la viaţa şcolii britanice.
Alice Duţu a precizat că, în Romania, procesul de evaluare implică mai multe etape de selecţie a candidaţilor potriviţi pentru program: trimiterea unui formular de aplicaţie electronic (preselecţie), participarea la un test de limba engleză şi la un interviu cu reprezentanţii HMC din Marea Britanie (selecţie finală). Părinţii elevilor care sunt aleşi ca bursieri plătesc către HMC Projects, înainte de plecarea elevului în Marea Britanie, o taxă administrativă de 1.500 de lire.
Elevii români pot aplica la program până pe 15 noiembrie 2013, dacă îndeplinesc următoare criterii de eligibilitate: să fie înscrişi în clasa a X-a şi să aibă, la 1 septembrie 2014, între 16 ani şi 17 ani şi 6 luni; să nu ocupe deja un loc într-o şcoală din Marea Britanie; venitul părinţilor (brut, combinat) pe anul 2013 să nu depăţească echivalentul ăn lei a 25.000 lire.
Informaţii complete despre procesul de aplicare şi ce presupune experienţa educaţională la o şcoală independentă din Marea Britanie pot fi consultate pe site-ul www.burselehmc.jaromania.org
Despre Junior Achievement Romania
Junior Achievement România, organizaţie non-profit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe.
JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială.
În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 153.000 de elevi din 1.000 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri. Website: www.jaromania.org