Aflăm din publicaţia „Sud-vest”, almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei,că la sfârşitul lunii martie, în oraşul Cernăuţi, a avut loc o olimpiadă şcolară panucraineană la limba română, cu participarea elevilor din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatica.
Normal ar fi fost ca la această olimpiadă să participe elevii din toate regiunile Ucrainei unde în şcoli se mai studiază limba şi literatura română. Însă la olimpiada menţionată nu au participat niciun elev şi niciun cadru didactic din şcolile aflate în Basarabia istorică, în Basarabia de sud, actuala regiune Odesa din Ucraina, unde locuiesc peste 125 de mii de români. Care este motivul neparticipării?
Vadim Bachinschi, jurnalistul de la „Sud-vest”, menţionează o comunicare din cadrul portalului de ştiri BucPress, din 31 martie 2016, precum că „autorităţile locale, şi nu doar, consideră că românii din sudul Basarabiei studiază limba moldovenească şi nu cea română.”
În ultimul sfert de veac (ca să dăm doar un exemplu) s-au desfăşurat numeroase evenimente culturale la care au participat români din ţară, din Republica Moldova, din Ucraina, din Serbia, din Bulgaria. Toţi s-au înţeles şi au comunicat bine în limba română. Acelaşi lucru şi la nivel politic, comunicarea în limba română, fără probleme. Totuşi există încă moldovenişti nostalgici, ca un anumit grup de la Odesa (Asociaţia Moldovenilor din Ucraina, condusă de Anatolii Semenovici Fetescu), care sunt ţinuţi „în hăţişul vechilor dogme bolşevice despre limba moldovenească şi popor moldovenesc, diferite de limba română şi poporul român.”Poate mai sunt şi alţii, în Republica Moldova, deşi evidenţa este clară. Până şi copiii din acele locuri, care au venit în România, în excursii ori diverse tabere, au constatat că vorbesc tot limba română.
Adevărat că unu-i ardelean, altu-i moldovean, altul este muntean, oltean, maramureşean, oltean, dobrogean, bănăţean … dar toţi vorbesc aceeaşi limbă română şi formează poporul român. De ce este greu de înţeles?
Pentru că mai sunt unii care „trăiesc cu ziua cea de ieri şi pentru care menţinerea cu orice preţ a dihotomiei români / moldoveni este o misiune ideologică ce nu şi-a pierdut actualitatea.” Este echipa de moldovenişti nostalgici de la Odesa, dar şi organizatori ai olimpiadei de la Cernăuţi, care au rămas cu ce i-a învăţat „pe vremuri tovarăşii Lenin-Stalin-Brejnev, şi de ei nu trebuie să se atingă schimbările primenitoare ale timpului.”[1]
În şcolile din satele raioanelor Ismail, Reni, Cetatea Albă, din regiunea Odesa, se studiază „limba şi literatura moldovenească”, se editează manuale de „limba şi literatura moldovenească”, se alcătuiesc programe şcolare de „limba şi literatura moldovenească”. Până când?
Luminiţa Cornea
[1] Vadim Bacinschi, „ . . Despre rostul Olimpiadei panucrainene la limba română, de la Cernăuţi”, în „Sud-vest”, anul V, nr.4 (45), aprilie 2016, pag. 2 şi 4.