Începute în urmă cu doar câțiva ani, investițiile în modernizarea activității de colectare a deșeurilor în județul Covasna, cu precădere în Municipiul Sf.Gheorghe, sunt continuate de operatorul  regional de salubrizare  TEGA SA.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, directorul societății, Toth Birtan  Csaba a vorbit despre locațiile închise destinate colectării deșeurilor, despre containerele semiîngropate dar și despre noutatea în domeniu: presscontainerul. Acesta a menționat că amplasarea locațiilor închise a început în anul 2013, în primă fază acestea fiind închise cu cheie cu yală normală, iar de anul acesta s-a trecut la cele cu cartele magnetice. Cele care au fost realizate anul acesta și cele care sunt în curs de finalizare până la sfârșitul anului sunt deja dotate  cu sisteme de deschidere prin cartele. „Locația este un butic închis, metalic, și fiecare cetățean primește o cartelă cu care poate accesa ghena. Acest sistem nu este acționat prin rețea electrică, ci prin panou solar montat pe acoperiș. Altfel ar fi costat foarte mult,  fiind nevoie de un proiect de instalare a liniei energetice. Bineînțeles că este cu risc, deja la una dintre construcții, nu știu din ce motiv, cineva s-a urcat pe acoperiș și cu o brichetă a aprins cablul care duce la panoul solar, distrugându-l parțial.”- a spus directorul TEGA Toth Birtan Csaba. Potrivit acestuia, locațiile închise  nu pot fi realizate  în toate punctele de colectare. Un număr de 9 astfel de spații au fost finalizate până în prezent, iar alte două sunt în curs de realizare: este vorba despre cele aflate pe str. Umbrei și str. Libertății (lângă Catedrala Ortodoxă. Totodată, până la finalul acestui an, urmează să fie construite alte locații închise  pe str. Csaszar Balint, str. Varadi Jozsef, Aleea Tineretului, Bvd. 1 Decembrie 1918 (la blocul 42), și, în cursul anului viitor TEGA are în plan construcția a încă 15 puncte de colectare cu sistem de închidere.

Continuă montarea containerelor semiîngropate

Înițiat în anul 2012,  proiectul containerelor semiîngropate continuă în Sfântu Gheorghe, deși, montarea acestora nu și-a atins scopul inițial, respectiv împiedicarea accesului la resturile menajere aruncate de populație, deoarece persoanele obișnuite să caute prin gunoaie au găsit „ modul de operare ”, lăsând resturi împrăștiate, în urma activității lor.

Directorul TEGA a declarat că până în prezent, în diferite  zone din oraș au fost montate  44 de containere semiîngropate, urmând ca în viitor să fie montate în alte zone în care nu se pretează construcția locațiilor închise.

„La început au fost bune, dar până la urmă cei care cotrobăie în gunoaie au reușit să își procure un instrument cu care să poată pescui deșeurile,  așadar am cam renunțat la ele. Sunt foarte bune deoarece ocupă spațiu puțin, nu în toate locațiile încape un punct de colectare închis, iar acestea semiîngropate pot fi săpate în pământ, pe 2 metri pătrați. Mergem cu cele semiîngropate acolo unde nu sunt pretabile celelalte, însă vor fi închise și acestea, iar acum, din decembrie vor fi livrate pentru 11 puncte de colectare astfel de containere semiîngropate închise. Locatarii vor primi chei de acces și vor fi montate câte 2 containere, unul pentru deșeuri mixte și unul pentru cele biodegradabile, deoarece din 2016 vom trece la colectarea separată a biodegradabilelor”,  a mai explicat directorul TEGA.

În spațiile unde există aceste puncte de colectare cu sistem de închidere, containerele vor fi împărțite, vor mai rămâne 12 locații unde există doar un container semiîngropat iar acolo se va mai monta și un container pentru deșeurile biodegradabile.

Containerele semisubterane care le vor înlocui pe cele metalice pe roți vor fi livrate în luna decembrie și vor fi montate până în luna martie a anului viitor. Vor rămâne, în continuare, containerele destinate selectării hârtiei, plasticului și metalului, urmând ca cele semisubterane să vină în completarea acestora.

La colectare selectivă stăm bine…și nu prea

Deși există o legislație în vigoare privind normele de colectare selectivă a deșeurilor, încă există persoane care nu le respectă, colectând la grămadă deșeurile de orice fel.

Potrivit directorului TEGA, față de celelalte orașe din țară, orașul nostru stă foarte bine din punct de vedere al colectării selective, iar în acest sens, în anul 2014 Sfântu Gheorghe a fost desemnat  „Orașul reciclării”.

„Raportat la anul 2020,  când trebuie să avem 50% reciclat, stăm foarte prost. Cu un procentaj de 15% față de 50%, stăm foarte prost, însă față de celelalte orașe din țară stăm bine. Cantitatea de deșeuri biodegradabile este foarte mare la nivelul orașului nostru, iar noi sperăm că acum, fiind luate deoparte deșeurile biodegradabile, ne vom putea apropia de ținta asta de 50%. Ne referim la deșeurile biodegradabile din mediul urban, la nivel rural nu există un sistem de colectare deoarece oamenii fie folosesc deșeurile în gospodărie, fie nu pot fi convinși să colecteze separat.” – a explicat Toth Birtan Csaba.

„Presscontainer-ul”- o investiție de ultimă oră

Primăria Sf. Gheorghe a oferit finanțare pentru achiziționarea unui  tip nou de colector de deșeuri, sub formă de „presscontainer”, cu două compartimente (pentru deșeuri mixte și pentru biodegradabile), în valoare de aproximativ 40.000 euro. Directorul TEGA a precizat că este vorba de o presă acționată prin panou solar, care urmează să fie amplasată pe Aleea Muzelor – la blocul „mamut”, urmând să  fie pusă în funcțiune din luna ianuarie a anului viitor.

„Primăria a dorit să facă acest experiment. Este foarte elegant, e ceva de viitor,  însă deocamdată asta înseamnă bani foarte mulți pentru noi. Mai există câteva locuri cu blocuri mari unde s-ar preta acest tip,  dar să vedem cum funcționează acest experiment cu presscontainerul” – a mai spus Toth Birtan Csaba

În momentul de față, în oraș există 118 puncte mari de colectare a deșeurilor și alte aproximativ 10 mici.

. .

Noi tarife de la 1 ianuarie!

Operatorul  regional de salubrizare TEGA are în plan majorarea tarifelor de salubrizare, începând cu luna ianuarie 2016. Toth Birtan Csaba a declarat că noile tarife au fost pregătite încă din noiembrie, dar nu s-au pus în aplicare datorită faptului că nu s-a putut convoca Adunarea Generală. „Noi suntem operatori regionali, avem Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EcoSepsi, și în paralel, aceștia sunt și acționari ai TEGA. Acționar majoritar este municipiul Sfântu Gheorghe, cu mai mult de 96%. În acest perimetru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară reglementează serviciile și aprobă tarifele pe care le practicăm. ” a spus Toth Birtan Csaba.

În momentul de față, în mediul urban, tariful pentru salubritate este de 7 lei/persoană pe lună, însă în urma aplicării majorării, acest tarif va ajunge la 8 lei , respectiv în mediul rural unde tariful este în prezent de 5 lei/persoană pe lună, acesta va ajunge la 6,5 lei.

„Am propus niște înlesniri, la anumite categorii sociale: la cetățenii cu vârsta peste 70 de ani, va fi gratuit, și va exista o gratuitate și la copiii de până la 1 an. (…) Noi avem contracte individuale cu locatarii, se plătește pe număr de persoane, până la 4 persoane, iar la familiile de peste 4 persoane nu se percepe suprataxă.” – ne-a explicat directorul TEGA.

Potrivit acestuia, persoanele de peste 70 de ani vor trebui să depună o copie după buletin și o cerere în acest sens, și vor putea beneficia de această gratuitate începând cu luna următoare depunerii cererii.

Toth Birtan Csaba a declarat că se vor acorda, în continuare, bonificații la facturile aferente fersoanelor fizice care predau deșeuri valorificabile la centrul de colectare, iar pentru deșeurile colectate prin caravane, în mediul rural, se va oferi o bonificație care constă în scădea unui procentaj de circa 70% din factura de salubrizare – lucru realizabil numai în situațiile în care aceste deșeuri pot fi cântărite. Este vorba despre deșeurile din plastic (PET-uri), hârtie, sticlă și deșeuri care provin din aparate electrocasnice și electronice.

Oamenii trebuie să mai știe că vor exista întârzieri în ceea ce privește acordarea bonificațiilor pentru plata facturii de salubritate pe întreg anul sau pe jumătate de an, deoarece încă nu au fost aprobate tarifele noi. Conducerea TEGA a anunțat că aceste bonificații se aplică doar pentru tariful care va intra în vigoare anul viitor. Este vorba despre o reducere de 10% pentru persoanele care plătesc, până la data de 28 februarie 2016,  factura pentru un an întreg, respectiv 5% pentru cei ce vor achita  contravaloarea serviciului de salubritate pentru jumătate de an.

Pregătiți pentru sezonul rece

Având în vedere faptul că iarna „poate intra în drepturi” în orice moment, TEGA este pregătită cu tot ce este necesar în sezonul rece. Astfel, societatea are la dispoziție 4 utilaje care vor împrăștia materiale antiderapante solide, 2 utilaje pentru împrăștiat clorură de calciu – lichidă, 7 pluguri și 8 utilaje de măturat trotuarele.

„Avem în stoc 400 de tone de material antiderapant care este compus din sort și sare (piatră cernută la 4-8 mm) și avem 90 tone de clorură de calciu. Față de anul trecut am mai primit 2 străzi de care ne vom ocupa, e vorba de str. Lt. Păiuș David și de Lunca Oltului, care până acum au fost în responsabilitatea celor de la drumuri naționale, și drumul spre Șugaș Băi tot noi îl vom curăța.” – a declarat  Mathe Laszlo, director operațional. Acesta a menționat  că pot apărea  probleme doar în cazurile în care va ninge în continuu 6-8 zile.

„Omul vrea să fie neagră strada chiar dacă ninge; în mod normal noi trebuie să intervenim la curățat doar când se oprește ninsoarea, avem la dispoziție 48 de ore” – a spus Mathe Laszlo.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail