În perioada 5-9 noiembrie 2017, la Spitalul „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a avut loc un workshop cu tema „Operații demonstrative în laparoscopia pediatrică”, susținut de dr. Reza Vahdad, de la Universitatea din Marburg, Germania, ocazie cu care medicii covăsneni au realizat în premieră națională intervenții pentru hernia inghinală și ectopia testiculară.

Dr. Reza Vahdad este șeful adjunct al secției pentru chirurgia minim invazivă pediatrică și urologie pediatrică de la Universitatea „Philipps” din Marburg Germania, cu o experiență de peste șaptesprezece ani în chirurgia pediatrică și un promotor al chirurgiei laparoscopice. Acesta a fost prezent în această săptămână, la Sfântu Gheorghe, pentru a prezenta noi tehnici de chirurgie laparoscopică, unui număr de douăzeci de medici chirurgi, sosiți din toată țara special pentru a urmări în premieră efectuarea unor operații pe cazuri, care până recent puteau fi soluționate chirurgical numai în străinătate. Cu acordul părinților micilor pacienți, fiecare din cele nouă intervenții chirurgicale au fost redate video și însoțite de explicațiile dr. Reza Vahdad, în timp real, în sala de studiu a spitalului, pentru a fi urmărite de cadrele medicale interesate.

„Trebuie să le mulțumesc doamnelor dr. Lőrincz Zsuzsanna și dr. Bodó Erika pentru organizarea ireproșabilă. Fără inițiativa lor ar fi fost imposibil ca eu să fiu prezent aici, iar echipa spitalului a facut o treabă grozavă, și a făcut totul posibil. Am fost foarte impresionat de structura spitalului, pentru că totul este foarte nou, totul este reconstruit. Nu am întâmpinat nici un fel de problemă în timpul workshopurilor. Ne-am simțit bine în timpul operațiilor și am fost foarte impresionat de cunoștințele și abilitățile colegilor noștri. Au pregătit fiecare caz foarte bine și sper să continuăm colaborarea. Am efectuat nouă operații, iar unele dintre ele, pentru prima dată în România.” a declarat dr. Reza Vahdad

Hope for the Nations Romania a făcut posibilă organizarea acestui workshop

Despre această activitate, directorul Spitalului Județean Covasna, András-Nagy Róbert, a declarat: „De la începutul săptămânii, până ieri seara (8 noiembrie – n. red.)  s-a desfășurat în cadrul spitalului nostru un atelier de laparoscopie pediatrică. Denumirea generală a fost <<Operații demonstrative în laparoscopia pediatrică>>. A fost o onoare să îl avem alături de noi și să lucreze cu noi pe domnul doctor Reza Vahdad. Acest workshop s-a desfășurat sub egida Hope for the Nations Romania – este o organizație caritabilă care se ocupă de aducerea medicilor pentru rezolvarea unor cazuri dificile care nu pot fi rezolvate în România și ale căror costuri pentru a fi rezolvate în străinătate sunt destul de mari, iar părinții nu pot să suporte intervenția.”

Organizația internațională Hope for the Nations s-a înființat in anul 1994, an în care voluntarii săi au construit case pentru douăzeci și cinci de copii din Nepal. În următorii ani, organizația a întreprins acțiuni umanitare și în alte țări, ajungând la ora actuală să se extindă în douăzeci și două de state, unde a construit centre de acces, case sigure, școli și sate de refugiu, organizând programe de microîntreprinderi, ajutor de urgență și servicii de asistență critice. În România, Hope for the Nations a facilitat aducerea unor medici din străinătate, pentru a efectua operații deosebite, în mod gratuit, dar și pentru a-i instrui pe medicii  români cu privire la ultimele inovații în știința medicală.

Achiziționarea aparaturii medicale, finanțată de Consiliul Județean Covasna

Aparatura medicală folosită pentru intervențiile chirurgicale minim invazive, la secția de chirurgie pediatrică a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, din Sfântu Gheorghe, a costat în jur de optzeci de mii de lei, finanțare din partea Consiliului Județean Covasna, și a intrat în posesia spitalului în luna februarie a acestui an.

András-Nagy Róbert, directorul spitalului, a mai precizat: „Mă bucur că și spitalul nostru a reușit să dovedească faptul că o activitate științifică nu este numai rezervată instituțiilor spitalicești clinice de anvergură din alte orașe. Și spitalele județene pot să organizeze astfel de workshop-uri la un nivel atât de bun cum se organizează și în aceste de clinici. (…) Mulțumesc firmei <<Karl Storz Endoscopia Romania>>, echipelor medicale din spitalul nostru, echipelor operatorii care au dovedit că spitalul nostru este pe un drum bun, spre a ajunge la un nivel de performață corespunzătoare unui spital județean de urgență. În cadrul acestui workshop, două cazuri inedite au fost diagnosticate la noi și au fost și rezolvate cu această ocazie.”

Prea puțini medici, în țară, instruiți în chirurgie laparoscopică pediatrică

Dr. Lőrincz Zsuzsanna de la secția de Chirurgie Pediatrică și dr. Bodó Erika de la Secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe sunt îngerii păzitori ai celor nouă micuți care au scăpat de trauma bisturiului și care au primit o șansă la o viață normală. Până acum, singura șansă de vindecare a afecțiunilor cu care s-au prezentat acești copii ar fi fost laparotomia,  operație chirurgicală care constă în deschiderea peretelui abdominal, ce ar fi însemnat un risc crescut de recidivă a afecțiunii, un risc operator crescut, o perioadă de recuperare mult mai îndelungată decât în cazul laparoscopiei, dar și o traumă prin care atât micuții, cât și părinții lor ar fi trebuit să treacă.

Pentru a ajunge să efectueze aceste intervenții chirurgicale, cu aparatură specială, medicii chirurgi trebuie să exerseze luni la rândul operațiile, pe organe de animale, ori pe manechine speciale. Abia după parcurgerea unor cursuri de specializare, după participarea la workshop-uri și conferințe, în urma unor perioade îndelungi de studiu și de practică un medic va fi pregătit să opereze un pacient, cu atât mai importantă fiind pregătirea sa prealabilă, atunci când pacientul este copil.

Laparoscopia este o metodă de chirurgie minim invazivă. Chirurgia minim invazivă se referă la acele operații care se efectuează complet sub ghidaj endoscopic, fără să mai fie nevoie de practicarea unor incizii mari pentru a pătrunde într-o cavitate a corpului. Cu aceasta metodă, chirurgii pot inspecta în întregime zona respectivă și pot efectua o serie de manevre chirurgicale prin trei sau mai multe incizii mici, de aproximativ 0.5–1.5 cm. (www.reginamaria.ro)

Cistoscopia este o investigaţie medicală în timpul căreia, cu ajutorul unei sonde speciale, dotate cu o cameră video, medicul examinează suprafaţa internă a uretrei (canalul prin care are loc urinarea) şi a vezicii urinare şi/sau efectuează diverse proceduri terapeutice sau diagnostice: prelevă ţesut pentru biopsie, înlătură calculii, cauterizează porţiunile de ţesut afectate de cancer, etc. (www. sitemedical.ro)

Intervenții unice în țară

Privitor la intervențiile chirurgicale efectuate în cadrul workshopului, dr. Lőrincz Zsuzsanna a precizat: „Am efectuat trei operații de hernie inghinală la fetițe. (…) Aceste operații se fac în țară, numai în anumite centre universitare mari, dar nu se fac laparoscopic. Laparoscopic se fac incizii de 3-5 milimetri, sau chiar mai mici. Cu domnul doctor (dr. Reza Vahdad – n. red.) am operat această afecțiune cu ajutorul unui cistoscop și cu ajutorul unei branule. Asta înseamnă că s-a făcut o puncție de 2 milimetri la nivelul ombilicului și o puncție de branulă la nivelul zonei inghinale. Deci copii au o recuperare mult mai scurtă și nu au șanse așa mari de recidivă, deci nu este tăiat abdomenul și musculatura. (…) Cel mai dicifil caz a fost al unei fetițe de 14 ani, cu hidronefroză la nivelul rinichiului stâng. Fetița a venit la pediatrie cu dureri abdominale. De obicei, când îl doare burta pe copil, se trage concluzia că e apendicită. Dacă nu sunt pediatri care să facă o ecografie și să urmărească de ce sunt durerile, atunci eventual, scoatem apendicele, (omițând cauza reală a durerii – n. red.) și apoi se ajunge să piardă rinichiul. Inițial, după urografie și scintiografie am văzut că este un sindrom de joncțiune pieloureterală – la ieșirea ureterului din rinichi, peretele acestuia este strâmtorat, iar urina, în loc să se ducă în vezică, se duce înapoi în rinichi. Dacă problema aceasta nu este rezolvată, rinichiul o să își piardă funcția și trebuie îndepărtat.” Înainte de intrarea în sala de operații, medicii erau pregătiți pentru un alt diagnostic, deci, pentru o altă procedură. Laparoscopul le-a permis, însă, identificarea cauzei reale a simptomelor copilului, iar aceasta defectul a fost reparat fără a mai fi nevoie de proceduri invazive. Conform declarațiilor medicilor, fetița este bine și va avea parte de o recuperare rapidă.

„Alte intervenții au fost de varicocel. Și această intervenție se face în mod normal deschis, pentru că vasele dilatate excesiv afectează funcția testicolului. Noi am intrat cu trei trocare de cinci milimetri, am ligaturat vena în abdomen. Și în acest caz, avantajul acestei intervenții este că recidiva este mult mai mică.” a mai declarat  dr. Lőrincz Zsuzsanna.

Despre un alte cazuri deosebite, rezolvate în cadrul acestui workshop, a vorbit dr. Bodó Erika: „Am avut un băiețel de 5 ani cu colică abdominală. Cel mai frecvent e diagnosticată ca apendicită. Dar am făcut o ecografie și am constatat că are un calcul de 1 cm la colecist. La noi în țară nu se face operație pe copii de cinci ani, dar știam că vine domnul doctor, și l-am programat. A mai venit și o fetiță de 11 ani, cu numeroase crize de colică biliară, cu inflamații. Patologia aceasta este destul de rară la copii, deoarece noi am învățat în facultate că e frecventă la femeile supraponderale, de peste 40 de ani.” Conform declarațiilor dr. Bodó Erika, aceste afecțiuni nu sunt specifice copiilor, motiv pentru care sunt foarte greu de diagnosticat și de tratat la noi în țară.

Studiul și perfecționarea – o nevoie constantă în pregătirea medicilor

Tehnologia evoluează în permanență, iar ceea ce nu era posibil, până de curând, în România, iată că astăzi se face în Sfântu Gheorghe. Acesta nu este doar meritul celor care au făcut posibilă achiziționarea de aparatură medicală, ci mai ales al medicilor care încearcă în permanență să fie la curent cu cele mai noi și inovative practici și nu își pierd din încredere și entuziasm în lupta cu birocrația și cu un sistem care este departe de a le veni în sprijin. Workshopul de la Sfântu Gheorghe demonstrează că lucruri mari se pot înfăptui și în orașe mici, iar schimbul de experiență este important, oriunde s-ar petrece evenimentul științific.

Cu privire la operațiile viitoare, dr. Lőrincz Zsuzsanna a făcut precizarea că „De acum, cazurile despre care am învățat le vom putea opera și noi, fără domnul doctor Reza Vahdad, dar pentru cazurile mai dificile vom organiza iar workshopuri. Eu cred că este ceva deosebit să vină colegi din străinătate să ne ajute să învățăm și noi. Aceste intervenții nu se pot învăța din cărți, ci numai de la cineva cu experiență, iar domnul doctor operează aceste cazuri de peste 17 ani. Are o mare importanță să înveți de la cineva care știe și are răbdare  să explice.”

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail