• Un prim cadou va fi oferit spectatorilor sâmbătă, 19 ianuarie, de la ora 18.30: „Traviata” de Giuseppe Verdi
Prestigioasa instituţie de cultură, Opera Brașov, sărbătoreşte în 2013 o frumoasă vârstă: 60 de ani de la înfiinţare. Inaugurarea s-a produs în primăvara lui 1953, dacă avem informaţii corecte, sub titulatura de „Teatru Muzical” şi a reprezentat un eveniment cultural memorabil pentru acei ani, când România se afla sub puternica influenţă a Moscovei comuniste.
O succintă trecere în revistă a unor mari personalităţi
Anii au trecut şi graţie pasiunii, talentului unor prim-solişti vestiţi care au urcat pe scena braşoveană, a harului şi pasiunii celorlalţi interpreţi, a regizorilor, dirijorilor, scenografilor, corului, balerinilor, orchestrei, de fapt a întregului colectiv, Opera Braşov şi-a creat treptat un nume. Şi apoi chiar un renume. Pe care actuala generaţie de artişti tinde să-l ducă mai departe…
Să amintim doar câteva dintre marile nume, personalități incontestabile prezente de-a lungul celor 60 de ani pe afişele amintitei instituţii de cultură. Ne referim în primul rând la vedetele internaţionale Elena Cernei, Virginia Zeani, Eugenia Moldoveanu, Cleopatra Melidoneanu, dar şi la interpreţii Ion Dacian, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess, David Ohanesian, Octav Enigărescu, Pompei Hărășteanu, Dorin Teodorescu. Nu putem omite stelele de azi, ca Felicia Filip, Nelly Miricioiu, Liliana Ciobanu Văduva etc.
Evocăm, de asemenea, numele unor regizori de notorietatea internaţională, precum Jean Rânzescu, Hero Lupescu, George Zaharescu, Carmen Dobrescu şi nu în ultimul rând al maestrului Cristian Mihăilescu, care a reuşit sub directoratul său transfomarea vechiului Teatru liric în Opera Braşov.
În această succintă trecere în revistă a starurilor ce au evoluat aici, consemnăm şi participarea unor dirijori celebri: Jean Bobescu, Petre Sbârcea, Cornel Trăilescu, Ilarion Ionescu Galați, Jean Marie Juan (Franța), Ladislau Roth (Mexic), Alfonso Saura (Spania), precum şi a actualilor maeştri ai baghetei, Dorel Munteanu şi mai tânărul Traian Ichim.
…Dar despre istoria şi succesele Operei Braşov, care prin repertoriul său interesant şi prestaţia unor artişti valoroşi a reprezentat un focar de cultură, polarizând şi în prezent interesul iubitorilor de spectacole elevate din municipiul de sub Tâmpa, dar şi din judeţul vecin, Covasna, vom mai avea vreme să scriem în acest an. Aceste rânduri se doresc a fi o primă consemnare jurnalistică, o punere în temă a cititorilor noştri asupra unui subiect de interes cultural.
Începutul de an este marcat de un spectacol de excepţie
Aşa cum am fost obişnuiţi în ultimele sezoane, începutul de stagiune, deschiderea Noului An, ca şi închiderea stagiunii sunt marcate de prezentarea unui spectacol de excepţie: „Traviata”, de Giuseppe Verdi.
Geniala lucrare verdiană reprezintă o adevărată „masterpiece”, aflându-se şi ea la moment aniversar: anul acesta se împlinesc…160 de ani de la premieră! Montarea de la Opera braşoveană va putea fi urmărită sâmbătă, 19 ianuarie 2013, de la ora 18.30, într-o distribuţie deosebită.
Vom zăbovi puţin asupra solistei din fruntea afişului, întrucât prezenţa sa în „Traviata” constituie un moment important în frumoasa-i evoluţie profesională.
Soprana Cristina Radu, într-o formă de zile mari
Rolul Violettei Valéry va fi interpretat de talentata soprană Cristina Radu, un nume ce a ajuns sinonim cu… succesul. Şefă de promoţie la terminarea facultăţii (în 2003) din cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof.univ. dr. Maria Slătinaru-Nistor, charismatica solistă a susţinut într-un deceniu de carieră o bogată activitate concertistică. Atât în țară, cât și peste hotare.
Cristina Radu este atrasă deopotrivă de scena teatrului liric, cât și de genul cameral și vocal-simfonic, făcând adesea incursiuni în teritorii muzicale diverse, de la repertoriul preclasic până la muzica contemporană. În prezent este doctorand al aceleiași prestigioase universități.
Tânăra soprană este într-o formă de zile mari, iar rolul Violettei îi oferă şansa de a ne demonstra încă o dată harul şi distincţia ei deosebite.
O distribuţie de marcă
Alături de Cristina Radu, în distribuţie găsim şi alte nume valoroase. Este vorba mai întâi de îndrăgitul tenor Liviu Iftene (în rolul Alfredo Germont), ce a demonstrat în ultima vreme că are o disponibilitate deosebită pentru roluri dintre cele mai diverse.
Cu o voce bine timbrată, un joc de scenă expresiv şi o mare dragoste pentru muzică, Liviu Iftene (care i-a cerut mâna alesei inimii chiar pe… scenă, în cadrul Concertului de Crăciun din luna decembrie a anului trecut!) promite foarte mult, cucerind deja simaptia publicului.
Să reţinem şi prezenţa altor solişti cunoscuţi: Gabriela Hazarian, Marton Fülop (invitat de la Opera Naţională din Cluj, în rolul Germont-tatăl), Claudiu Bugnar, Sonia Hazarian, Vitalii Dumitru, Paul Tomescu, Marian Reşte, Dan Ionescu, Irinel Felea. Îşi vor da concursul, fireşte, corul, baletul şi orchestra.
Regia spectacolului este semnată de Dumitru Tăbăcaru, scenografia de Rodica Garştea, mişcarea scenică a fost concepută de Nermina Damian, iar conducerea muzicală îi aparţine maestrului Dorel Munteanu.
Tinereţe fără bătrâneţe
… Sunt, aşadar, toate premisele ca Noul An 2013 să înceapă cu dreptul din punctul de vedere al spectacolelor de ţinută. Spre bucuria numeroşilor spectatori, care ştiu că cele şase decenii de existenţă ale Operei braşovene nu înseamnă senectute, ci… tinereţe fără bătrâneţe! Mergeţi şi vă convigeţi, stimaţi melomani, „Traviata” reprezentând o pildă vie.
La Mulţi Ani tuturor!
Horia C. Deliu