Începem prin a aduce bucurie în sufletele artiștilor, dar și ale spectatorilor care iubesc teatrul liric. La începutul acestei săptămâni s-au anunțat rezultatele votului publicului referitoare la competiția dintre cele mai bune manifestări culturale din zona noastră în urma sondajului tradițional organizat de Consorțiul Cultural Corona pentru acordarea Premiilor anului precedent.

Ei bine, Opera Brașov a fost desemnată câștigătoare absolută la trei categorii. Anume Spectacolul anului Premieră Nabucco”; Afișul cultural cel mai reușit Faustal talentatului designer grafic Adrian Coiu, precum și Organizația culturală reprezentativă Opera Brașov”. Cea de a patra nominalizare a vizat Cel mai bun Festival al anului 2023, categorie la care Festivalul de Operă, Operetă și Balet a obținut locul al 3-lea.

„Votul s-a încheiat pe 18 febuarie 2024. Le mulțumim tuturor celor care ne-au acordat aprecierea pentru desemnarea Premiilor Anului 2023 în Cultură la Brașov și îi așteptăm să fie în continuare alături de noi”, ne-a precizat tenorul Mihai Irimia, directorul artistic al prestigioasei instituții de artă!

Premiera „Nabucco”- Cel mai bun spectacol din 2023

Sâmbătă, 24 februarie 2024, de la ora 18.30, spectatorii sunt invitați la cea mai recentă Premieră a Operei brașovene, spectacolul cu capodopera „Nabucco” de Giuseppe Verdi. Reprezentația a câștigat, așa cum arătam la început, votul publicului la categoria Spectacolul anului în cadrul Premiilor pe 2023 în Cultură la Brașov.

 

Afiș realizat de Adrian Cioiu, designer grafic, câștigător al Premiului de specialitate

După cum ne-a relatat Cecilia Maria Toma, PR al Operei, „Nabucco” (prescurtare pentru Nabucodonosor al doilea, împărat chaldeean al Babilonului, care a trăit și domnit în jurul anului 600 î.Hr) este o lucrare monumentală în patru acte, compusă în 1841 de Giuseppe Verdi, pe un libret, în limba italiană, de Temistocle Solera. Ea a fost interpretată pentru prima dată la Scala din Milano la 9 martie 1842.

Narațiunea urmărește situația evreilor pe măsură ce sunt asaltați, cuceriți și, ulterior, exilați din patria lor de către regele babilonian Nabucodonosor. Evenimentele istorice sunt folosite ca fundal pentru un complot romantic și politic. Cel mai cunoscut număr muzical din operă este „Corul sclavilor evrei”.

Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal, Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept…Dumnezeu unic și la pedepsirea cu pierderea minților. Spre sfârșit își revine din delir, adoptă credința Dumnezeului evreilor și îi eliberează pe aceștia din robie.

În distribuția spectacolului de sâmbătă vor evolua ca invitați doi soliști remarcabili ai Operei Naționale București: soții Ionuț Pascu, bariton, în rolul principal, și soprana Madeleine Pascu, în rolul Abigaille. Alături de ei vor performa și soliști ai Operei Brașov:  Florentina Soare (debut), Adrian Dumitru, Dan Popescu, Marian Rește, Cristian Dicu, Maria Catrina. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de redutabila directoare de scenă dr.Anda Tabacaru. Decor, light-design, proiecții video arh. Cătălin I. Arbore (invitat din Capitală). Costume: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Nermina Damian (invitată). Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Cristina Roșu.

Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei municipiului Braşov.

Premiera de la Brașov a avut loc în două reprezentații succesive în zilele de sâmbătă, 25 noiembrie și duminică, 26 noiembrie 2023, cu distribuții diferite în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet. Cu acel prilej au avut loc două Aniversări de marcă: șapte decenii de la înființarea instituției muzicale amintite, dar și împlnirea a două decenii de când se desfășoară neîntrerupt prestigiosul eveniment muzical. În tot acest interval Festivalul amintit a devenit un reper al calității, biletele epuizându-se la toate reprezentațiile.

Eveniment care s-a repetat și de data aceasta. Felicitări și mult succes!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail