Dacă nu se suplimentează bugetul pe anul 2011, bolnavii riscă să rămână fără reţete, după ce toate reţetele eliberate în perioada iulie-decembrie 2010 nu sunt recunoscute nici măcar ca datorii, din cauză că au fost eliberate peste bugetul alocat.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor (CF) Covasna, Nagy Andras, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă faptul că farmaciile din judeţ semnează contractul pentru reţetele cu şi fără contribuţie personală, care va fi valabil timp de doi ani. „Onorarea reţetelor compensate va continua, dar trebuie foarte bine ştiut că acoperirea bugetară, bugetul pe anul 2011 practic ne va ajunge pentru câteva zile din iulie”, a declarat Nagy Andras. Acesta a precizat că fiecare conducător de unitate a dat o declaraţie că nu eliberează reţete decât în limita bugetului.

Nagy Andras, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna

„În momentul în care ni se va comunica că acest buget a expirat (…) putem, şi vom opri eliberarea reţetelor compensate”

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, se obligă prin noul contract-cadru, să informeze unităţile farmaceutice în ceea ce priveşte bugetul şi suma rămasă care se poate elibera: „În momentul în care ni se va comunica că acest buget a expirat, şi datorită faptului că în anexa prin care fiecare farmacist semnează că eliberează numai în limita bugetului, practic fără niciun fel de atenţionare, putem, şi vom opri eliberarea reţetelor compensate, pentru că nu vrem să ajungem în aceeaşi situaţie în care am ajuns cu Programele Naţionale de Sănătate”, a explicat Nagy Andras.

În ceea ce priveşte bugetul pe anul 2011, în cadrul reţetelor Programului Naţional de Sănătate şi acesta a expirat, mai ales în cazul diabeticilor: „Dacă vom sista eliberarea conform legii, trebuie ştiut că aceasta va avea repercusiuni grave şi foarte grave asupra pacienţilor în cauză, deci asupra celor cu diabet. Trebuie foarte bine ştiut şi faptul că rectificarea bugetară promisă de Guvernul României, va avea loc undeva în septembrie-octombrie”.

În acest sens, reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor Covasna, au formulat o petiţie către toate organele competente: „Prin domnul prefect Gyorgy Ervin, am transmis doleanţele noastre către Guvernul României. Încă n-am primit un răspuns, dar avem speranţa unui răspuns, pentru că singurul for care ne-a dat un răspuns la o petiţie anterioară a fost chiar Guvernul României, în sensul că transmite petiţia către Ministerul Sănătăţii respectiv, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de unde aşteptăm un răspuns”, a spus Nagy Andras.

Colegiul Farmaciştilor Covasna va demara o acţiune, prin care va semna un protocol de colaborare prin care va asocia şi pe reprezentanţii bolnavilor, diabetici, oncologici, de transplant, la demersurile făcute în faţa autorităţilor.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail