8 Martie reprezintă un eveniment de suflet cinstit pretutindeni în lume, fiind data când sunt omagiate femeile, fie ele mame, bunici, soţii, fiice, surori, iubite, prietene, colege. În țara noastră 8 martie are o dublă semnificație, sărbătorindu-se atât Ziua Internațională a Femeii, cât și Ziua Națională a Mamei. Așadar, azi bărbații sărbătoresc femeile importante din viața lor, oferindu-le flori și cadouri, iar copiii dăruiesc mici daruri și buchețele de flori mamelor și bunicilor. Această zi are și o semnificație culturală deosebită, având loc o mulțime de evenimente tematice, spectacole teatrale, concerte, expoziții, parade ale modei sau baluri pentru femei.
Floarea care este considerată drept simbol al Zilei Femeii este laleaua. Această floare gingaşă, cu o policromie remarcabilă, semnifică în tradiţia populară Iubirea. Lalele sunt extrem de apreciate atât în Orient cât şi în Occident, fiind de-a lungul secolelor un subtil mijloc de a exprima în mod simbolic persoanelor dragi gânduri sincere.
Ele transmit felurite mesaje emoţionale, mai ales trăinicia sentimentelor, în ciuda fragilităţii lor, având o varietate mare de culori, de la cele tradiţionale roşii, roz, galbene, purpurii, până la cele mai sofisticate, ca albastre, albe sau mov.
Aşadar, dragostea sinceră, preţuirea şi respectul reprezentantelor sexului frumos pot fi elegant sublinate printr-un buchet de lalele oferit de 8 Martie. Poveştile Orientului sunt pline de trimiteri la delicata lalea – imaginea suavă a iubirii. Din celebrul basm „O mie şi una de nopţi” afăm că sultanul îşi alegea în fiecare noapte câte o cadână din harem punându-i la picioare o lalea roşie. Iar o legendă persană şi mai veche ne spune că petalele purpurii ale gingaşei flori ar fi provenit de la picăturile de sânge ale unui sărman îndrăgostit, ce fusese torturat deoarece iubea fiica unui nobil.
În Europa olandezii au fost printre primii fascinaţi de lalele. Există mărturii că încă din anul 1635 ţăranii cultivau câmpuri întregi, oferindu-le apoi spre vânzare prin târguri de flori. De asemenea, reprezentau o marfă preţuită la export, dezvoltându-se în timp un comerţ profitabil.
Femeia și Mama în muzică
În 8 martie 2023, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov melomanii sunt așteptați la tradiționalul „Recital de la ora cinci”. De data aceasta manifestarea artistică coincide cu Ziua de 8 Martie având o temă specială: Femeia și Mama în muzică! PR al Operei, Cecilia Maria Toma, ne-a informat că evenimentul este susținut de câțiva dintre cei mai apreciați soliști, ne referim la sopranele Aurelia Florian (care a debutat triumfal la finele săptămânii trecute în „Boema”), Anda Pop, Cristina Radu, Maria Catrina, Corina Klein, mezzosoprana Sonia Hazarian și basul Dan Popescu. Va acompania la pian Ovidiu Lucian Mezei, prezentarea fiind susținută de Simona Manole.
În programul acestei după-amieze muzicale găsim arii din opera „Samson și Dalila” de C. Saint-Saëns, lied-uri din creația universală: „Wie bist du meine Königin” și „Saphische Ode” de J. Brahms, „Ideale”, „Malìa” și „L’Alba separa dalla luce l’ombra” de F.P. Tosti, dar și din cea românească: „Ochii albaștri-s drăgălași” de Eduard Caudella sau „Cât trăiești să nu iubești…” de Iacob Mureșianu, precum și piese foarte îndrăgite din repertoriul internațional: „When I Fall in Love” de V. Young sau „Love Me Tender” a lui Elvis Presley.
Opera „Elixirul dragostei” de Donizetti
Iar ca întreaga săptămână să stea sub semnul iubirii și prețuirii Femeii, sâmbătă, 11 martie 2023, de la ora 18.30 are loc spectacolul cu opera „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. Este una dintre cele mai recente premiere ale Operei Brașov, pusă în scenă la finele lui 2021, în cadrul Festivalului de Operă, Operetă și Balet.
Lucrarea este o „opera buffa”, în două acte, pe un libret, în limba italiană, de Felice Romani și a avut Premiera mondială pe 12 mai 1832, la Milano. Acţiunea se desfăşoară într-un sat italian, la finalul secolului al XVIII-lea. Lucrarea este mai delicată decât multe alte opere comice ale lui Donizetti, compozitorul însuși descriind-o drept o…melodramă veselă. Celebra arie a lui Nemorino, „Una furtive lagrima” (în care eroul își exprimă cele mai profunde și sincere emoții), demonstrează că opera are de-a face cu oameni și sentimente profunde.
În distribuție figurează artiști cunoscuți ai Operei Brașov: Liviu Iftene, Silvia Micu, Alexandru Chiriac, Marian Rește, Asineta Răducan, Cristian Dicu, precum și ”asistenții lui Dulcamara” – Matei Rada, Adrian Scriminț, Deak Attila Valentin. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul. Conducerea muzicală îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Claudia Machedon. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Asistenți regie: Valentina Mărgăraș, Nicoleta Chirilă. Mișcarea scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Marilena Aldea. Spectacolul durează două ore și are două pauze.
Vineri, 10 martie 2023, începând cu ora 11.00 are loc la Repetiția Generală cu public a spectacolului „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, distribuția fiind identică cu cea de sâmbătă. În felul acesta conducerea Operei a încercat să găsească o soluție viabilă pentru numeroșii spectatori care nu au mai găsit bilete. Așa după cum s-a anunțat, încă în prima oră de la punerea în vânzare toate locurile s-au epuizat nu doar pentru această reprezentație, ci pentru toate spectacolele din…întreaga lună martie 2023. Un record încă neegalat !!!
Sincere felicitări !
… În încheiere, le adresăm şi noi sărbătoritelor cuvenitele felicitări de Ziua lor, dorindu-le o primăvară frumoasă, cu soare şi flori, de asemenea, multă sănătate şi bucurii, alături de cei dragi!
Horia C. Deliu