Ziua Femeii este sărbătorită la fiecare început de primăvară pe 8 Martie, reprezentând un minuant prilej pentru bărbați de a omagia reprezentantele sexului frumos, de a le oferi flori, cadouri şi a le declara cele mai alese sentimente.

În prezent frumosul eveniment este consemnat în mod oficial în Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă.

În țara noastră Ziua Femeii nu coincide cu Ziua Mamei (ca în alte țări), aceasta din urmă fiind declarată Sărbătoare publică începând din anul 2010 şi, ca atare, este cinstită în prima duminică a lunii mai.

Să menționăm, fiind vorba de tradiții, că grațioasele lalele sunt considerate simbolul feminității, de aceea se oferă în dar în această zi specială. Sunt flori gingaşe, cu o policromie remarcabilă, ce semnifică în accepțiunea populară-Iubirea. Există o sumedenie de specii extrem de apreciate atât în Orient cât şi în Occident, fiind de-a lungul secolelor un subtil mijloc de a exprima persoanelor dragi gândurile sincere. Ele transmit felurite mesaje emoţionale, mai ales trăinicia sentimentelor, în ciuda fragilităţii lor.

Având însă o frumuseţe trecătoare, aceste flori ne duc cu gândul, la o adică, şi la autoamăgire şi ignorarea realităţii. Lalelele prezintă o varietate mare de culori, de la cele tradiţionale roşii, roz, galbene, purpurii, până la cele mai sofisticate, ca albastre, albe sau mov.

Aşadar, dragostea sinceră, preţuirea şi respectul reprezentantelor sexului frumos pot fi elegant sublinate printr-un buchet de lalele oferit de 8 Martie.

De fapt, ar trebui ca nu doar de Ziua Femeii, ci tot timpul anului să dăm dovadă de afecţiune, gentileţe, respect faţă de semenele noastre, care ne fac viaţa mult mai frumoasă.

„Iubesc femeia!”

 

Duminică-seara, în data 6 martie 2022, în Sala Operei brașovene a avut loc un Concert special dedicat Zilei de 8 Martie, intitulat „Iubesc femeia!”. Artiștii au fost într-un gând cu spectatorii, aducând un Omagiu mamelor, surorilor, soțiilor, fiicelor din viața lor, de fapt a tuturor femeilor. Programul întocmit cu inspirație a conținut pagini memorabile precum canțonetele „Non ti scordar di me”, „Tu ca nun chiagne”, „Mamma”, de asemenea,  duete din operetele „Contesa Maritza”, „Silvia”, „Văduva veselă” și arii din opera „Don Giovanni” și opereta „Gasparone”, dar și piese din repertoriul simfonic al muzicii de cameră.

Iar la final, în mod figurat „Pour la bonne bouche„, a avut loc un moment emoționant pus la cale de partea…masculină a staff-ului apreciatei instituții lirice din municipiul de sub Tâmpa: respectiv regizorul de scenă Dan Antipa, director general-adjunct, și tenorul Mihai Irimia, director artistic. În aplauzele asistenței plăcut surpinse de gestul inedit, îndrăgiții interpreți au coborât în sală cu brațele încărcate de flori și au oferit fiecărei doamne și domnișoare câte o…lalea – simbolul Zilei de 8 Martie.

În prealabil au cântat și i-au încântat pe cei prezenți Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Aurelia Florian, Corina Klein, Silvia Micu, Asineta Răducan, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, Alexandru Chiriac, Lorand Cristian, Valentin Marele. Au fost acompaniați la pian de Lioara Frățilă, prezentarea evenimentului revenindu-i Simonei Manole. Coordonatorul spectacolului – baritonul Lorand Cristian. Mișcare scenică: Cristina Rotundu. Regia de scenă: Cristina Roșu.

Programul muzical al serii a fost completat de lucrările „Duo pentru vioară și violă în Sol Major – KV 423”, „Cvartet cu oboi în Fa Major – KV 370”, „Cvintet cu corn în Mi bemol Major – KV 407”, prezentate de ”Kronstadt Quartet”alcătuit din Adrian F. Pipaș (vioară), Előd Gábor (violă), Zsófia Bartha (violoncel) și invitații: Cristina Ordean (oboi), Szilárd Kelemen (corn), Andreea Tofănel (violă).

Felicitări artiștilor și organizatorilor pentru acest elegant și atractiv spectacol!

 

Mâine are loc un nou Recital de la ora 5

Miercuri, 9 martie 2022, de la orele 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, melomanii sunt invitați la reîntâlnirea tradițională de suflet ce se derulează de ani buni sub genericul „Recitalul de la ora 5”. Manifestarea reprezintă o colaborare rodnică între două entități culturale de seamă: Opera și Muzeul „Casa Mureșenilor”.

Colaboratoarea noastră, Cecilia Maria Toma, ne-a informat că evenimentul va fi susținut de sopranele Mădălina Bourceanu, Maria Catrina, Corina Klein, Silvia Micu, mezzosoprana Sonia Hazarian, baritonul Alexandru Aghenie și basul Dan Popescu. Vor fi acompaniați la pian de Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole. În programul recitalului, care acoperă diferite genuri muzicale, sunt cuprinse duete din operetele „Silvia” de E. Kálmán, „Văduva veselă” de Fr. Lehár, arii din opera „Don Carlos” de G. Verdi, lied-uri românești de T. Brediceanu: „Mult mă-ntreabă inima”, „Știi tu, bade, ce mi-ai spus” și faimoasa canțonetă „Non ti scordar di me” – E de Curtis.

                   Un program ofertant și în luna martie

Și în luna lui „Mărțișor”, colectivul Operei brașovene va oferi spectacole atractive, ca în intreaga Stagiune. Nu mai departe de sâmbătă, 12 martie 2022, la ora 18.30 are loc o întâlnire cu G. Verdi și vestita lui capodoperă „Trubadurul”. În distribuție apar Liviu Iftene (debut), Anda Pop, Adrian Mărcan, Alina Dragnea (invitată), Marian Rește, Maria Catrina, Claudiu Bugnar. Își dau concursul Orchestra, Corul, Baletul.Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparţine maestrului Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garştea. Dirijor cor: Dragoş-Mihai Cohal. Regie scenă: Dan Antipa

Peste o săptămână, pe 19 martie a.c., ora 18.30 iubitorii operei sunt invitați să vizioneze cunoscuta creație a lui J. Strauss-fiul, „Sânge vienez”. Pe afiș apar numele  unor cunoscuți soliști, precum Valentina Mărgăraș, Mihai Irimia, Cristian Dicu, Maria Catrina, Corina Klein, Valentin Marele (debut), Cristina Roșu, Ștefan Schuller, Dan Ionescu,Valentin Marele (debut) etc. Dirijor: Mircea Holiartoc, Regia artistică: Anda Tabacaru, Scenografia: Rodica Garștea, Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal, Coregrafia: Alexandru Fotescu.

Iar la sfârșitul lunii, în zilele de sâmbătă, 26 martie și duminică, 27 martie, este programat Evenimentul perioadei în curs. Poate, al… Stagiunii: Capodopera „Tosca” de G. Puccini. În distribuție figurează nume de rezonanță, invitați pe măsură, mai multe debuturi. În urma cererii  exprese a spectatorilor, care din motive de restricții impuse de Pandemie nu și-au putut procura bilete inițial doar la 30 la sută din capacitatea sălii în momentul punerii lor în vânzare, conducerea instituției a luat inițiativa reluării reprezentației și a doua zi (duminica), biletele epuizându-se în…20 de minute!!! Ca urmare a relaxării pandemice de ultimă oră, acum se poate ocupa sala la jumătate din capacitate. Spre marea bucurie a publicului. Dar despre acest eveniment artistic vom reveni la momentul oportun.

…. Revenind la Ziua de 8 Martie, să le urăm la moment aniversar distinselor sărbătorite felicitări și urări de bine, zile însorite, dragoste și respectul cuvenit. La Mulți Ani!

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail