Pretutindeni pe Glob astăzi,  8 Martie, se sărbătoreşte Ziua Femeii, simbol al maternităţii şi gingăşiei. Oficial şi în ţara noastră sa decretat de curând acest lucru, urmând ca la toamnă, mai exact pe 19 Noiembrie 2016, să fie omagiat în premieră şi…Bărbatul. Doamne, ce de chefuri vor mai fi!

     Trebuie ştiut că în multe ţări data de azi este considerată şi prima zi a Primăverii, fiind simbolizată de o lalea.

  . .

File de istorie

Sărbătorirea Zilei  Femeii  are o tradiţie de peste  un secol. Deşi unii  comentatori afirmă că, de fapt, primele manifestări omagiale ar fi început prin…1600 (!), când în Anglia se sărbătorea „Duminica Maternităţii”. Venind spre zilele noastre şi având consemnate fapte sigure, să spunem  că  au contat în adoptarea unei asemenea Zile speciale manifestaţiile de protest ale militantelor socialiste din mai multe state de pe bătrânul continent.  Inclusiv marea grevă  a muncitoarelor din Sankt Petersburg, care au ieşit în stradă pentru a-şi apara  salariile şi a cere dreptul la vot. Cea mai cunoscută  activistă în materie a fost propagandista germană, Klara Zetkin.

Aşadar, anul 1911 se poate considera  ca o bornă în alegerea unei Zile a Femeii. Era un omagiu adus numeroaselor protestatare ieşite la demonstraţii  încă din primăvara  Anului  revoluţionar 1848, când suveranul Prusiei a  fost nevoit să promită o serie de reforme democratice.

Însă abia în 1975 Organizaţia Naţiunilor Unite avea să proclame „Anul Internaţional al Femeilor”, iar ulterior „Deceniul privind condiţia Femeii”. Finalmente,  în  1977 Adunarea Generală a ONU a fixat data de 8 Martie drept Ziua Internaţională a Femeii.

Şi bine a făcut!

 

Tradiţii populare

 

Mâine se încheie ciclul celor nouă „Zile ale Babei Dochia”, perioadă ce a alternat între zile frumoase şi urâte, în funcţie de cojoacele aruncate unul după altul de cotoroanţă în drumul său cu turma spre vârful muntelui.

Începând din 9 martie  se intră conform calendarului popular  în aşa-numitele „Zile ale Moşilor”.  O perioadă cu temperaturi în creştere, mărindu-se treptat şi durată zilelor până la Echinocţiul de Primăvară, când se consideră şi din punct de vedere astronomic că a sosit cel mai frumos anotimp.

De 8 Martie femeia aflându-se în centrul atenţiei, bărbaţii  îşi exprimă dragostea,  afecţiunea şi respectul pentru mame, soţii, fiice, aprecierea faţă de colege, oferindu-le flori, cadouri şi felicitându-le. Este ziua în care se sărbătoreşte de la un capăt la altul al lumii Femeia – simbol al vieţii, al iubirii, purităţii şi al frumuseţii spirituale.

Pe vremuri, în speranţa că primăvara va veni mai repede,  se practicau  în această perioadă  diferite ritualuri de alungare a iernii. De pildă, în unele sate din Covasna încă se mai întâlneşte datina lovirii pământului cu maiul ca să apară căldura, să plece zilele friguroase, rostindu-se în acest scop anumite descântece.

Unii săteni obişnuiau să-şi etaleze ca semn al hărnicei plugul în bătătură, care mai întâi trebuia verificat şi trecut prin foc de către fierarul localităţii. Era momentul ce indica sosirea timpului pentru muncile câmpului şi celelalte activităţi specifice din gospodărie.

 

De ce este laleaua simbolul  Zilei de 8 Martie?
          

       După cum arătam la început, laleaua este considerată simbolul Zilei Femeii. De ce? Fiindcă  este o floare elegantă, gingaşă,  semnificând  Iubirea. Are  o varietate mare de culori, de la cele tradiţionale roşii, roz, galbene, purpurii, până la cele mai sofisticate, ca albastre, albe sau mov. Lalele transmit felurite mesaje emoţionale  atât în Orient cât şi în Occident, fiind de-a lungul secolelor un subtil mijloc de a comunica fără…vorbe  sentimente persoanelor dragi.  Ele reprezintă trăinicia sentimentelor în ciuda  fragilităţii lor. Având însă o frumuseţe trecătoare, aceste flori ne duc cu gândul eventual şi la autoamăgire şi ignorarea realităţii.

Aşadar, dragostea  sinceră, preţuirea reprezentantelor sexului frumos pot fi elegant simbolizate de un buchet de lalele oferit (şi) de 8 Martie.

Poveştile Orientului sunt pline de trimiteri la delicata lalea – imaginea  suavă  a iubirii. Din celebrul basm „O mie şi una de nopţi”  afăm că  sultanul îşi alegea în fiecare noapte câte o cadână din harem punându-i la picioare  o lalea roşie.

Iar o legendă persană şi  mai veche ne spune  că  petalele purpurii ale  gingaşei flori  ar fi provenit de la picăturile de sânge ale unui sărman îndrăgostit, ce fusese torturat deoarece iubea fiica unui nobil.

 

Concert  Extraordinar dedicat Femeii

 

Schimbând  puţin registrul, să vă informăm stimaţi cititori că printre numeroasele activităţi organizate cu ocazia acestui eveniment, se cuvine amintită o manifestare culturală mai aparte.

-Ne-am gândit să le oferim doamnelor şi domnişoarelor de Ziua lor, în cadrul celei de-a 138-a stagiuni a Filarmonicii Braşov, un dar mai aparte, specific activităţii noastre: un Concert extraordinar dedicat Femeii – ne-a precizat directorul instituţiei, muzicianul Liviu Mateş.  Spectacolul  va avea loc  însă cu o întârziere de două zile, respectiv pe 10 martie, de la ora 19.00 în municipiul de sub Tâmpa,  fiindcă  joia este ziua din săptămână  programată în mod tradiţional pentru concertele simfonice  din Sala Mare de la Complexul cultural multifuncţional „Patria”.

Orchestra  Filarmonicii braşovene, condusă de această dată de tânărul dirijor argentinian  Ramiro Arista, va oferi o seară specială faţă de repertoriul  clasic, cu care  şi-a  obişnuit melomanii. Se vor auzi sonorităţi din muzică sud-americană,  cu  popasuri sonore  în  ţara  natală a maestrului de la pupitrul dirijoral, dar şi din Mexic, Perù,  Ecuador, Venezuela, Uruguay, Cuba, Columbia  etc. Vor fi prezentate  hituri nemuritoare ale genului romantic, precum „La cumparsita”, „El condor”, „La bamba”, „Caballo viejo”, „Andarele”, „Lágrimas negras”, „Colombia tierra querida” şi altele. Sunt  lucrări celebre din folclorul latino-american, dar şi creaţii  ale unor clasici ai genului, pornind de la părintele tangoului modern, Astor Piazzolla, până la Jose Pablo Moncayo, Lucho Bermúdez, Arturo Márquez, Gerardo Matos, Ary Barroso, Daniel Robles, Joseito Fernández.

 

Dirijorul argentinian Ramiro Arista

 

Dar cine este  dirijorul  Ramiro Arista ? Născut la Buenos Aires, de origine italiană,  Ramiro a avut primul contact cu muzica mergând încă de mic la celebrul „Teatru Colón” din oraşul său natal.  În anul 2001  s-a stabilit  pe bătrânul nostru continent, venind la studii. A urmat cursurile Universităţii de Muzică din Bucureşti, beneficiind de o bursă a Guvernului român. A participat mai târziu la master-class cu Gianandrea Noseda (Stresa) şi Gianluigi Gelmetti (Siena).

A urmat  apoi o frumoasă ascensiune profesională mai întâi  în ţara noastră, fiind pe rând dirijor al Orchestrei Simfonice a Universităţii Naţionale de Muzică din Capitală (între anii 2003-2008) şi al Orchestrei de Cameră a Universităţii din Piteşti (2007). În  2008 era deja dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Paraguana (Venezuela). A urmat o etapă importantă de studii şi concerte  în Rusia, fiind iniţial dirijor stagiar al  vestitului „Teatru Mariinsky” din Sankt Petersburg. Din  anul 2009  a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei de Cameră din Arhanghelsk.

Următorul popas l-a făcut din  nou  pe  continentul de unde a plecat în adolescenţă, ajungând în Perú şi devenind  director artistic al Orchestrei Simfonice din Piura. Programul artistic  abordat de  amintitul dirijor  include ciclurile simfonice complete de  Ceaikovski,  Brahms,  Beethoven,  Schubert,  Mendelssohn-Bartholdy,  Schumann, Mahler, Smetana, Berlioz etc.

Ramiro Arista este un artist talentat, cu o carieră promiţătoare. A fost invitat în ultimle stagiuni de multe ori în România, ca şi anul acesta de către Filarmonica Naţională „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonicile din Timişoara, Iaşi, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Opera din Constanţa. De asemenea, de Filarmonicile din Yaroslavl, Astrahan, Stavropol, Altay, Abakan, Omsk (Rusia); Republica Moldova; oraşele Shumen, Razgrad (Bulgaria); Orchestrele Simfonice Oriente, Matanzas, Santa Clara (Cuba); Loja, Cuenca, Orchestra de Cameră Ambato (Ecuador) ş.a.m.d.

Tânărul maestru al baghetei a fost caracterizat de presa rusă drept „pasionat şi energic” şi „în stare să dea viaţă muzicii”, fiind considerat unul dintre cei mai semnificativi dirijori ai generaţiei sale.

Sensibilitatea lui Ramiro Arista depăşeşte limitele stricte ale muzicii, fiind  un artist preocupat de problemele  economice, culturale şi educative ale semenilor săi.  Este convins că muzica reprezintă  un instrument de reintegrare socială şi de aceea se face înţeles de orice fel de public: din ţări sărace şi ţări bogate, de copii şi bătrâni, de oameni simpli, marginalizaţi şi condamnaţi.  În egală măsură,  dirijează orchestre profesioniste de nivel superior, dar şi formaţii de copii.

Ramiro Arista are ştiinţa inefabilă de a  combina ritmurile muzicii latino cu tradiţiile muzicale europene, cu folclorul balcanic, concertele sale bucurându-se de un mare succes.

Felicitări sărbătoritelor !

În finalul acestor rânduri  le adresăm de 8 Martie sărbătoritelor  calde felicitări, dorindu-le o primăvară frumoasă, alături de cei dragi! De fapt,  ar trebui ca nu doar de Ziua Femeii noi, bărbaţii, să dăm dovadă de afecţiune, gentileţe, respect faţă de semenele noastre, care ne fac viaţa mult mai frumoasă. Ci mereu!

Dar astăzi cu atât mai mult…

Horia C. Deliu

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail