De sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil, conducerea Colegiului Naţional «Mihai Viteazul» din Sfântu Gheorghe a organizat, ieri, un eveniment special, în cadrul căruia a fost omagiată memoria celor cinci profesori decedaţi de-a lungul ultimilor ani, dascăli care şi-au dedicat întreaga activitate pentru pregătirea morală şi profesională a absolvenţilor acestei şcoli de prestigiu din judeţ.
La acest eveniment au luat parte profesorii, alături de rude şi prieteni apropiaţi ai foştilor dascăli. Organizat pentru întâia dată, momentul de omagiere a fost marcat printr-un program menit să evoce în mintea şi sufletele celor ce i-au cunoscut, personalitatea şi caracterul celor cinci dascăli: Viorica Tănase – profesoară de Limba şi Literatura Română, Gheorghe Măntoiu – profesor de matematică, Stelian Ioan Stelescu – profesor de educaţie fizică, Ioan Raţiu – profesor de matematică şi Cezar Cozma -profesor de chimie. Profesorii au pregătit discursuri şi, totodată, şi-au amintit cu drag de foşti colegi.
În discursului său, directorul adjunct al Colegiului «Naţional Mihai Viteazul», prof. Rădiţa Palela, a evocat memoria fostei profesoare Viorica Tănase despre care a spus: «A fost şi este lumina, căldura şi puritatea unui neobosit căutător al comorilor sufletului uman. A fost persoana spre care cei mai mulţi dintre adolescenţi au căutat, cu ardoare şi nestăvilite dorinţe, răspunsul la întrebările ce îi frământau».
Cât despre fostul profesor de matematică Gheorghe Măntoiu, aceasta a remarcat faptul că: «Exploratorul dinlăuntrul dascălului doreşte în permanenţă de a face expediţii inedite în sufletul şi mintea copilului, cu scopul de a descoperi cheia învăţatului, pentru fiecare în parte. Suişurile şi coborâşurile expediţiilor sunt tot atâtea momente de reflecţie pentru a pune în balanţă ceea ce este eficace şi eficient. Cred că acest lucru a încercat şi colegul nostru Gheorghe Măntoiu, profesor de matematică». Tot despre profesorul Măntoiu, colegul său, profesorul de matematică Diaconu, şi-a amintit: «A fost un om deosebit. Un bun coleg, un prieten de nădejde, un adevărat om de echipă. A fost un exemplu pentru cei care l-au cunoscut!»
Despre fostul profesor de sport, Stelian Ioan Stelescu, a vorbit cu drag, profesorul de geografie, Ioan Răduţă, care a spus: „Profesorul de sport Stelian Ioan Stelescu, Stelică cum îmi plăcea mie să îi spun, a urcat pe toate treptele afirmării sportive, şi a dispărut prematur, atunci când culegea roadele muncii sale. Am fost împreună în expediţii turistice, am participat la competiţii turistice şi sportive, l-am văzut înotând în zăpadă până la brâu (…), l-am văzut în sala de sport raşchetând şi vopsind, de la un cap la altul, şi am pus şi eu umărul pentru că împărţeam aceeaşi pasiune cu el. Era un bucătar deosebit şi îmi plăcea adesea să îl tachinez şi să îi spun că, din toate cele pe care le mânuieşte, cel mai bine se pricepe la bucătărie. Şi-a dedicat viaţa pentru descoperirea şi „şlefuirea” tinerelor talente din voleiul feminin covăsnean. Pe fetele de la Colegiul Naţional «Mihai Viteazul», cărora el le-a pus mingea în mână, le-a adus pe locul întâi pe ţară. Şi-a iubit meseria cu patimă, chiar cu prea multă patimă, aş spune. Pe cei mai mulţi dintre elevii săi i-a învăţat că viaţa este o competiţie continuă, şi că niciuna dintre reprizele ei nu pot fi câştigate, fără cunoştinte solide şi fără o ţinută morală adevărată. Toată viaţa s-a străduit să cultive discipolilor săi cele mai frumoase calităţi: munca, bunătatea, perseverenţa şi lupta continuă, pentru obţinerea victoriei”.
Memoria fostului profesor de matematică Ioan Raţiu a fost evocată atât de Rădiţa Palela, cât şi de fostul său coleg de catedră, profesorul Gheorghe Cotfas. „Dacă ar fi să îl descriu într-o singură propoziţie pe profesorul de matematică Ioan Raţiu, aş spune că este terapeutul care îndreaptă arta conversaţiei spre elocvenţă şi vindecare. Azi ne-am întâlnit în jurul cuvântului recunoştinţă, recunoştinţă pentru acest profesor de matematică» (prof. Rădiţa Palela). În memoria profesorului Cotfas «Ioan Raţiu a rămas un mare intelectual, un mare profesor de matematică. Un profesor care timp de 33 de ani s-a menţinut la un nivel înalt şi care se poate lăuda cu adevărat că a învăţat generaţii nu poate fi decât unul excepţional. Omul deosebit pe care l-am cunoscut ne-a lăsat amintiri multe».
Iar despre Cezar Cozma, ultimul coleg plecat «în ceruri» mult prea devreme, prof. Rădiţa Palela a spus: „A fi dascăl, pe scena imensă a şcolii, înseamnă a exersa actul de a învăţa achiziţii fundamentale, pentru a deveni spectator. Achiziţii primare, făcându-l pe elev să îşi joace actul plăcerii şi al dragostei de a fi şcolar. E clar că elevii s-au simţit foarte bine în bănci, avându-l ca profesor de chimie, pe Cezar Cozma».
În semn de respect şi preţuire, consiliul profesoral al Colegiului Naţional «Mihai Viteazul» a decis să confere numele foştilor dascăli unor cabinete şcolare din cadrul instituţiei. Astfel, începând de ieri, pe uşile a cinci cabinete sau laboratoare au fost montate plăcuţe care poartă numele foştilor profesori.
„Ar fi fost o nedreptate dacă nu s-ar fi produs acest eveniment, pentru că toţi aceşti oameni sunt adevărate modele care au contribuit la crearea renumelui acestui colegiu, şi care au ştiut să ajungă la sufletul şi inima fiecăruia. Foştii noştri colegi nu trebuie să fie uitaţi!”, a concluzionat, la sfârşitul evenimentului, prof. Rădiţa Palela.
Anna-Maria Chiţu