Etapele naționale a trei olimpiade pe discipline vor avea loc în județul Covasna, la începutul lunii aprilie (a.c.).

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în județul nostru vor fi organizate trei olimpiade naționale, pe discipline, la începutul lunii aprilie.

„Județul Covasna este unul dintre județele cele mai mici și datorită specificului, noi nu putem organiza faza națională la toate disciplinele. Pentru evenimentele unde sunt foarte  mulți participanți, peste 300-400, nu avem infrastructura necesară, însă atunci când ni se oferă o oportunitate de a organiza și de a implica în organizarea olimpiadei, faza națională, atunci răspundem pozitiv acestei solicitări. În acest an școlar, vom  avea trei olimpiade pe discipline (etape naționale – n.r.), în județ.”- a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Olimpiada de limba și literatura română pentru școli sau secții cu predare în limbile minorităților naționale și pentru românii din diaspora – este una dintre olimpiadele care vor avea etapa națională în județul Covasna, la Sfântu Gheorghe, în perioada 4-7 aprilie.

Inițiativa olimpiadei a pornit cu mulți ani în urmă, în județul Covasna, prin demersurile inspectorului școlar de limba română din cadrul IȘJ Covasna – din perioada 2000-2006, prof. Iuliana Nemeș. Aceasta a vorbit despre premisele olimpiadei de limba și literatura română pentru școli sau secții cu predare în limbile minorităților naționale și pentru românii din diaspora.

„În perioada 2000 -2006, am fost inspector de limba și literatura română aici în județul  Covasna. În anul școlar 2001-2002, din dorința de a încerca să găsim anumite soluții potrivite pentru ca și copiii de la secția maghiară să învețe limba română mai ușor, mai plăcut, și să oferim șanse egale tuturor elevilor, am avut, la nivelul Inspectoratului, inițiativa de a invita inspectorul de specialitate din Minister (…). L-am invitat în județ pe domnul Inspector Adrian Costache, care era inspector de specialitate în Minister la vremea respectivă, pentru a evalua situația la nivelul județului și a încerca să găsim anumite soluții. Dânsul a venit în primul semestru – undeva prin octombrie-noiembrie, pentru câteva zile în județ; am mers în școli, am intrat la ore; am stat de vorbă cu profesori, cu elevi (…). Și atunci, s-a născut ideea organizării  unei olimpiade pentru minorități, aici fiind vorba, în principal, de participarea elevilor care sunt înscriși la alte secții de predare decât secția română, deci nu s-a mers pe ideea de naționalitate, ci s-a mers pe ideea de secție de predare. Deci, de exemplu, dacă un copil de etnie română era înscris la o școală la secție maghiară, germană sau orice altă limbă, putea să participe fără niciun fel de problemă. Sigur că s-a mers în primul rând pe ideea de a asigura șanse egale și de a nu discrimina sub nicio formă pe nimeni. S-a aprobat la Minister organizarea acestei olimpiade. Ea s-a numit <<Concursul de limba și literatura română pentru minorități „Mihai Eminescu”>> și s-a decis organizarea primei etape, aici, în Sfântu Gheorghe, gazda a fost Liceul Teoretic <<Mikes Kelemen>>.”- a spus prof. Iuliana Nemeș.

Potrivit acesteia, la acea primă etapă a concursului au participat aproximativ 70 de elevi din mai multe județe din țară.

„Olimpiada s-a desfășurat în mai 2002. Din câte îmi amintesc au fost în jur de 70 de elevi, de nivel gimnazial, clase a VII-a și a VIIII-a, au venit din mai multe județe.” – a spus prof. Iuliana Nemeș.

Prima ediție s-a desfășurat, așadar, în anul 2002, la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe. În anul 2003, s-a desfășurat în Alba Iulia; în 2004, s-a desfășurat în Suceava, iar în anul 2005, s-a desfășurat în localitatea Roman, județul Neamț.

Ulterior, au apărut modificări, în sensul că olimpiada de limba și literatura română „Mihai Eminescu”- adresată tututor elevilor, indiferent de secție și concursul de limba și literatura română pentru minorități „Mihai Eminescu”, ce se adresa secțiilor de predare în limba minorităților, s-au reunit, iar pentru minorități s-a derulat ca secțiune.

În acest an, competiția, derulată în județul Covasna, în faza națională, se numește: „Olimpiada de limba și literatura română pentru școli sau secții cu predare în limbile minorităților naționale și pentru românii din diaspora” – fiind dedicată claselor V-VIII.

În ceea ce privește etapa națională a acestei olimpiade, ce va fi găzduită de județul Covasna, actualul inspector școlar de limba și literatura română din cadrul IȘJ Covasna, prof. Maria Pandele, a precizat: „Așa cum bine știți, în anul școlar 2016-2017, s-a schimbat Curriculumul național la nivelul claselor  a V-a, ceea ce a determinat și la disciplina noastră existența a două programe și anume: programa de limba și literatura română pentru elevii români materni și programa separată pentru minoritatea maghiară. Prin urmare, s-a născut, firesc, și această olimpiadă, care se numește acum așa: <<Olimpiada de limba și literatura română pentru școli sau secții cu predare în limbile minorităților naționale și pentru românii din diaspora.>> Deci, s-ar putea, de ce nu, să avem participanți și din diaspora. Vom afla acest lucru doar după finalizarea etapei județene a olimpiadei. Olimpiada se desfășoară pe două secțiuni, și anume: 1. pentru școli sau secții cu predare în limba maghiară, care studiază limba și literatura română după o programă specifică (…) și secțiunea a doua este pentru școli sau secții de predare în limbile celorlalte minorități naționale din țară, care au optat să studieze limba și literatura română după programa pentru școli cu predare în limba română.” – a explicat insp. Maria Pandele.

Etapa națională, derulată în Sfântu Gheorghe, va cuprinde două probe: scrisă și orală.

La olimpiadă sunt așteptați aproximativ 90 de elevi, numărul exact urmând a fi comunicat după etapa județeană ce se va desfășura sâmbăta aceasta, la nivel de țară, cu subiect unic. Fiecare grup, fiecare județ va fi însoțit de un profesor coordonator și deci, se așteaptă, în total, aproximativ 110 oaspeți. Comisia centrală va fi formată din 30 de membri, au transmis reprezentanții IȘJ Covasna.

Altă etapă națională găzduită de județul Covasna este cea a olimpiadei de istoria și tradițiile minorității maghiare din România.

„Este o disciplină care se studiază în trunchi comun, deci o disciplină obligatorie în clasele a VI-a și a VII-a. Începând de anul trecut, și la această disciplină se organizează olimpiadă, deci o olimpiadă la fel  ca și celelalte olimpiade- de matematică, de română, istorie sau alte discipline. Anul trecut a fost prima ediție și s-a desfășurat la Miercurea Ciuc și în acest an, a doua ediție se va organiza la Sfântu Gheorghe, la Liceul Teoretic  <<Mikes Kelemen>>, între 4 și 6 aprilie. Deja au început să sosească listele cu cei care s-au calificat la etapa națională, pentru că etapa județeană a avut loc sâmbăta trecută, pe 10 martie, deci avem și noi rezultatele de  la etapa județeană și știm elevii care s-au calificat la etapa națională. Vor participa aproximativ 110 elevi, în aceeași proporție – clasele a VI-a respectiv clasele a VII-a. Concursul este alcătuit din două probe – o probă scrisă, teoretică, cu întrebări cu un grad de dificultate corespunzător pentru o olimpiadă; dar și o probă practică, în care elevii vor prezenta o scenetă de 5 minute, de istorie sau legată de tradițiile minorității maghiare din România. Este concurs pe echipe, adică lucrează câte doi elevi și la partea scrisă, și câte doi fac și sceneta respectivă. Vor fi prezenți în jur de 25 membri ai Comisiei Centrale (…). Suntem la zi cu organizarea (…). La nivelul județului pot spune că e o competiție destul de puternică (…). Sperăm că va continua, și, și în acest an în care noi suntem gazda, să fie o olimpiadă utilă, plăcută pentru elevi, dar și pentru profesorii care îi pregătesc și îi însoțesc… ”- a spus inspectorul școlar de specialitate, prof. Victor Sibianu.

Cea de-a treia  olimpiadă – faza națională – derulată în județ este olimpiada de religie în limba maghiară, cult reformat, evanghelic și unitarian, ce va avea loc în perioada 5-7 aprilie. Olimpiada va fi pentru clasele V-VIII; IX-XII și include și o secțiune separată pentru clasele IX-XII- de vocațional.

Gazdele acestui  eveniment vor fi Liceul teologic reformat din Târgu Secuiesc, împreună cu Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc.

Numărul participanților va fi 122 de elevi, plus 18 profesori însoțitori și 20 de membri în Comisia Centrală. – au transmis reprezentanții IȘJ Covasna.

Vom reveni cu informații.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail