Olimpiada Națională de Industrie Textilă și Pielărie, ce s-a desfășurat recent la Sfântu Gheorghe, a reunit zeci de elevi din țară. Competiția a cuprins două probe, una scrisă și una practică, iar la final s-au acordat premii atât din partea Ministerului Educației, dar și din partea sponsorilor.
Olimpiada s-a desfășurat la Liceul Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe în perioada 6-10 aprilie și a reunit peste 50 de elevi din țară. Festivitatea de premiere s-a derulat la Biblioteca Județeană „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe.
„După cum știm cu toții, de câțiva ani, s-a introdus în structura anului școlar o săptămână numită: <<Școala altfel>>. Anul acesta, pentru noi, această perioadă a fost, în adevăratul sens al cuvântului, o săptămână altfel. Pe lângă faptul că s-au derulat evenimente deosebite pentru elevi, la nivelul școlii, am avut onoarea să găzduim olimpiada națională de industrie textilă și pielărie. Sperăm că am reușit să dovedim oaspeților noștri, din 29 de județe, că am acordat o importanță deosebită organizării acestui eveniment. Îndrăznim să credem că evenimentele petrecute aici vor rămâne mult timp ca o amintire frumoasă (…)”, a declarat, în cadrul festivității, directorul Liceului Tehnologic „Kos Károly”, prof. Farkas Gizella.
Prezentă la eveniment, doamna viceprimar al orașului, Sztakics Éva, s-a adresat celor prezenți: „Am tot respectul pentru dumneavoastră dragi profesori și elevi, care, așa cum a spus și doamna directoare, fiind Săptămâna Altfel (…) ați fost aici, ați lucrat, v-ați dedicat profesiei pe care ați ales-o. Am tot respectul pentru aceste persoane și sunt convinsă că numai dacă studiați cu devotamentul de care ați dat dovadă și în această săptămână, veți avea reușite în viață (…). Din partea Primăriei, mulțumesc că ați fost alături de noi, sper că v-ați simțit bine, mulțumesc organizatorilor și să mai veniți pe meleagurile noastre!”.
A luat apoi cuvântul vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, Vajda Lajos, care i-a felicitat pe elevi și pe profesorii lor, a mulțumit clusterelor din domeniu pentru că au sprijinit acest eveniment: „În primul rând, felicitări elevilor care au participat la acest concurs și mulțumim și felicitări profesorilor (…). Aș vrea să mulțumesc clusterelor care au susținut și au transmis mesajul lor și chiar premii pe care să le folosim la această festivitate (…). Dacă vă întoarceți în județele sau în regiunea dumneavoastră, să luați legătura cu reprezentanții acestor clustere. Prin clustere dorim să schimbăm ceva în România. Clusterul asigură un cadru pentru cooperare între școli, universități, mediul economic, administrațiile locale. Dorim să ne implicăm în politici industriale și dorim ca tineretul să aibă rol important, dorim să fie cât mai aproape mediul economic de școală. Prin aceste structuri dorim să creăm acest cadru (…).
Prezent la festivitate, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler András, și membru al colegiului de conducere a Camerei de Naționale i-a felicitat pe elevii prezenți pentru faptul că s-au calificat la această etapă a olimpiadei: „Felicitări elevilor care au ajuns aici, pentru că înseamnă că au depus eforturi uriașe pentru a fi premiați și ei vor fi acea viitoare generație care va asigura necesarul de forță de muncă necesară a României”, a spus Edler András. Acesta a precizat lipsa forței calificate de muncă reprezintă cea mai importantă problemă a mediului de afaceri: „Cea mai importantă problemă a mediului de afaceri este lipsa forței calificate de muncă; pentru că avem forță de muncă, dar nu calificată. Tocmai aici veniți dumneavoastră, dragi elevi, să fiți acei viitori angajați, salariați, poate proprietari de firme care veți ajuta economia să se dezvolte pentru că România pentru a fi competitivă trebuie să aibă produse competitive, pentru a avea produse competitive trebuie să avem pe cei care fac aceste produse, să fie oameni bine pregătiți într-un anumit domeniu, buni profesioniști (…). Vă felicit pentru că ați ajuns aici, că în această săptămână ați fost aici și ați lucrat pentru a fi cei mai buni. Sper că ne vom reîntâlni și ne veți arăta că așa cum ați performat în școală, veți putea performa și pe piața muncii. Felicit organizatorii pentru ceea ce au făcut!”, a declarat președintele CCI Covasna, Edler András.
Premianți
Competiția a cuprins două probe, una scrisă și una practică. Acestea s-au derulat la Liceul Tehnologic „Kos Károly” din municipiu. Accesul la proba practică a fost permis cu condiția obținerii a 50 de puncte la proba scrisă, astfel că din cei 51 de elevi care au luat startul olimpiadei, au ajuns la final 46.
În cadrul festivității de premiere, inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, domnul Marius Popescu, a declarat: „Iată-ne ajunși la sfârșitul ediției 2015 a olimpiadei naționale de industrie textilă și pielărie. Dacă facem bilanțul activității dumneavoastră putem concluziona că această ediție s-a finalizat numai cu câștigători. Această competiție nu a avut perdanți, ci doar câștigători. Fiecare dintre noi a fost câștigător, atât elevi, cât și cadre didactice, atât școala, atât Inspectoratul, cât și familia. Doresc să vă felicit pe toți pentru comportamentul pe care l-ați avut. Ați dat dovadă de profesionalism, v-ați dovedit foarte bine competențele dobândite în anii de studiu, ceea ce s-a și oglindit în probele scrise, respectiv în probele practice (…).”
La secțiunea dedicată clasei a XI-a, premiul I a fost obținut de Narcisa Florentina Ursuţ, elevă la Liceul Tehnologic nr. 1 din localitatea Dobreşti, judeţul Bihor, locul II a fost ocupat de Ana Maria Nemeş de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Baia Mare, judeţul Maramureş, iar locul III – de Valentina Petic de la Liceul ”Alexandru cel Bun” din Botoşani.
La clasa a XII-a, locul I a fost ocupat de Marina Cătălina Romaşcu de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad, locul doi a fost cupat de Maria Daniela Crişan, elevă la Colegiul Tehnic Aiud, judeţul Alba, iar locul trei, de Adriana Elena Lungu, reprezentanta Colegiului Tehnic „Armand Călinescu” din Piteşti, judeţul Argeş.
În cadrul festivității, elevii au fost premiați și de către sponsori, printre aceștia numărându-se și clusterele din domeniul industriei textile din țară, dar și firme din domeniu.
. .
Astfel, eleva Kovács Nora Janka clasa a XII-a la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc din județul Covasna a obținut o bursă de studii din partea companiei „Transilvanian Trousers Company” (TTC).
Mirela Bogyo, managerul clusterului „Transylvania Textile&Fashion” a transmis că tinerii, dar și cadrele didactice pot apela la reprezentanții clusterului, dar și ai celorlalte clustere din domeniu, care sunt deschiși să ofere sprijin și sunt deschiși spre parteneriate. Mirela Bogyo a precizat că Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) intenționează să deschidă în curând un hub prin care dorește să sprijine tinerii creativi.
În încheierea festivității a avut loc o paradă a modei, prezentată de elevi ai Liceului Tehnologic „Kos Károly” din municipiu, cu produse realizate de ei.
Judeţul Covasna a găzduit pentru a treia oară faza naţională a acestei competiții, ediţiile anterioare desfăşurându-se în 2008 şi 2011 la Târgu Secuiesc.
Ana Alina Costache