Un locșor aerisit și primitor, cu mult verde și multe povești de spus, unde veți găsi zi de zi cărți și manuale, pentru mari și mici, boardgames, produse autohtone făurite cu pricepere de țăranii autentici din proiectul #adoptăunțăran (pâine proaspătă cu maia sălbatică, dulcețuri, porțelanuri, cosmetice naturale, zacuști și alte bunătăți), ceai macerat din partea casei, apă cu lămâie și bunătăți la degustare, cu titlu gratuit.
CE FACEM? CE SE ÎNTÂMPLĂ LA OKIANOTECA?
Înainte de toate, #okianoteca este un loc unde poți veni să te liniștești, să te întinzi pe pernele pufoase din spațiu și să te gândești la nemurirea sufletului…sau să răsfoiești o carte, să îți termini proiectul într-o atmosferă primitoare (vă primim și cu laptop-uri 🙃), să desenezi, să ne povestești ce știi tu să faci, să te împrietenești cu oameni noi, să te joci boardgames. Toate GRATIS.
Dar partea noastră preferată, creme de la creme cum ar zice ardeleanul, este faptul că în spațiul de pe Mureșenilor 1 vor avea loc ateliere diverse, seminarii și conferințe, activități pentru mici și mari; vom găzdui oameni care au povești de viață uluitoare, care sunt pasionați de lucruri faine și folositoare, care iubesc tradițiile și cultura, care ne învață să descoperim latura noastră sensibilă, duhovnicească. Așadar, în fiecare săptămână, la noi se vor întâmpla activități diverse pentru toate categoriile de vârstă.
DE CE FACEM TOATE ASTEA?
Pentru că ne dorim să pornim o comunitate de oameni dornici să schimbe și să se schimbe, care să conviețuiască laolaltă ca într-o mare șezătoare. Și pentru că ne este drag de voi.
#haișitu la Okianoteca, pe Mureșenilor 1, de luni până vineri de la 11:00 la 20:00 și sâmbătă de la 11:00 la 18:00!
Un vechi colaborator, cărturarul Florin Ifrim – dinamicul coordonator și sufletul Librăriei Okian de pe strada Mureșenilor nr. 1 din Brașov (loc magic, pe care înainte îl frecventam mult mai des, atras de bogata ofertă editorială, dar mai ales de interesantele programe artistice derulate aici), mi-a adresat zilele trecute o întrebare cu talc: «Ați auzit de ultima noastră ispravă? Este o noutate unică în România. Se numește „Okianoteca” și reprezintă un proiect cultural inedit, care va avea, suntem singuri, un frumos impact mediatic, dar și social, atrăgând participanți de toate vârstele. Dar mai cu seamă…tineri ».
Ce reprezintă noul concept?
Nu am știut să-i răspund pe loc, așa că m-am documentat și am aflat următoarele, pe care le fac publice pentru ca și alți iubitori de frumos să ia aminte. Așadar, doi intelectuali, doldora de idei și animați de cele mai nobile intenții civice, i-am numit pe Hetti Adriana Benedek și pe Florin Ifrim, au lansat de curând acest Proiect numit atât de interesant – „Okianoteca”. Este o parafrază a denumirii cunoscutei librării brașovene de care am aminit mai înainte, un lăcaș al muzelor nu mare, dar cochet și multifuncțional, aflat la Kilometrul Zero al bătrânului burg de sub Tâmpa.
Să spunem că inițiatoarea Proiectului – pentru a informa corect cititorii, dându-i astfel „Cezarului ce este al său” – a fost Hetti Adriana Benedek, o cunoscută activistă pe tărâm social la nivel național, om de spirit, pasionantă de păstrarea tradițiilor satului românesc. Ea a lansat în urmă cu câțiva ani un alt program original intitulat „Adoptă un țăran”, care deja se bucură de mare succes.
De profesie psiholog, H. A. Benedek locuiește în Brașov și a depășit cu puțin trei decenii de viață. A absolvit Facultatea de psihologie și științele educației, apoi a continuat cu un master la Facultatea de sociologie, axându-se pe gestiunea campaniilor de imagine, perfecționându-se în neurolingvistică programată, Metoda austriacă Rezonanz, precum şi în coaching. Hetti este, de asemenea, pasionată de știința nutriției, a stilului de viață sănătos și de veganism. Se ocupă de workshopuri, inițiază ședințe de relaxare și se străduiește din răsputeri mai ales în ultima vreme, de când poluarea fizică și morală a ajuns la cote alarmante, să promoveze în rândul concetățenilor săi un stil de trai autentic, sănătos, tradițional.
Mă întreb, când are timp pentru multitudinea de activități?, atâta vreme cât alți semeni abia fac față unui job banal…
Experiențe interesante oferite marelui public
Prin intermediul Proiectului „Okianoteca” cei doi organizatori, ajutați și de voluntari plini de entuziasm, încearcă să atragă cât mai mulți oameni de bine spre noi experiențe legate de traiul de zi cu zi, îmbinând pasiunea pentru carte și frumos cu filosofia comunității „Adoptă un țăran”.
Cei care poposesc la Librăria Okian găsesc o incintă cochetă și primitoare alcătuită din patru încăperi, fiecare având o destinație diferită: o sală pentru lectură, alta pentru a găzdui fie o expoziție de artă plastică, fie întâlniri cu personalități din domeniul culturii, putând fi organizate, totodată, jocuri de societate și activități de relaxare. O odaie a fost dedicată interacționării publicului cu țărani invitați să-și etaleze produsele alimentare din gospodăria proprie, având loc și degustări de bunătăți. În anumite zile cei curioși, mai cu seamă spectatori din tânăra generație născută și crescută la oraș, pot asista la confecționarea unor articole de artizanat (textile, pielărie, olărit, sculptură în lemn, broderie ș.a.m.d.), meșteșugarii folosind tehnici arhaice din lumea satului, uitate azi în bună parte, transmise în familie dintr-o generație la alta.
-Aici veți găsi un spațiu deschis, relaxant, unde puteți veni după un program stresant să vă liniștiți, să vă tolăniți pe perne pufoase și să beți în tihnă un ceai macerat din partea casei, apă cu lămâie și bunătăți la degustare, oferite gratuit, ne-a precizat anfitrionul Florin Infrim. Unii dintre viitorii noștri prieteni se vor gândi (cum se spune) la … „nemurirea sufletului” sau vor conversa cu amicii sau cu noile cunoștințe făcute ad-hoc, alții pot răsfoi o carte sau, de ce nu? își vor termina proiectul de la facultate sau serviciu într-o atmosferă primitoare (sunteți acceptați și cu laptop-uri). Alți spectatori pot desena sau admira lucrărilor profesioniștilor în materie.
La „Okianoteca” se spun multe povești, se poartă dialoguri interesante în cadrul unor conferințe, expuneri, întâlniri cu creatori de artă. Vizitatorii mari și mici găsesc cărți și manuale, putând aborda și activitatea de „boardgames”ș.a.
„Adoptă un țăran”
Dar să revenim la degustarea de produse autohtone făurite cu pricepere de țăranii autentici incluși în Proiectul #adoptăunțăran, activitate care are cea mai mare trecere. Pofticioșii au ocazia de a gusta pâine proaspătă făcută cu maia „sălbatică”, dedulcindu-se cu felurite gemuri, preparate alimentare făcute din fructe sau petale de flori fierte în sirop de zahăr, testând și zacuști ori alte bunătățuri.
Să nu vă mire dacă veți găsi uneori un maistru olar făcând demonstrații la roata lui de lucru, făurind în fața asistenței obiecte de utilitate cotidiană sau lucrări de artizanat. Vor fi invitate periodic și meștere populare specializate în cusături, broderii, confecționarea de ii ori prepararea de cosmetice naturale după metode păstrate din străbuni. Sunt deschise, de asemenea, felurite ateliere, de mare succes bucurându-se cel de pictat icoane pe lemn.
De fapt, conform Programului „Adoptă un țăran” inaugurat acum doi ani, orice orășean care își dorește legume sau produse animale proaspete poate contacta un fermier apropiat de el. „Ideea proiectului este aceea de a promova gospodarii care își scot marfa la poartă, afirma într-un interviu apărut în publicația „Lumea satului” realizat de Laura Zmaranda cu Hetti Adriana Benedek. Majoritatea gospodăriilor vizitate de noi sunt de subzistență și ferme mici. Ne interesează dacă se folosesc sau nu chimicale, luăm și probe de sol pentru a ne asigura că este așa. Punem mare preț pe metodele tradiționale prin care se obțin produsele, de preferat să se facă manual, fără mașinării complicate. Încercăm, pe cât putem, să oferim celor care vor să cumpere din gospodării siguranța că produsele sunt sănătoase. Practic, „Adoptă un țăran“ este o mică… garanție. Facem poze în gospodărie și scurte interviuri, aflăm care sunt produsele pe care le oferă țăranii și apoi încărcăm toate aceste informații pe pagina de Facebook și Site-ul nostru.
Foarte mulți gospodari ne întreabă dacă această promovare costă ceva. Nu costă nimic! Noi nu suntem intermediari, nu preluăm producția ca să o vindem și să câștigăm ceva. Facem doar muncă de promovare și este 100% voluntariat.
Debut la Întorsura Buzăului
… Prima gospodărie vizitată a fost la o familie din Întorsura Buzăului, în județul Covasna. Părinții mei, mărturisește Hetti, cumpărau de acolo de șapte ani produse lactate, carne și legume. Am văzut și eu la fața locului care sunt condițiile de producție, am făcut poze și un scurt interviu și am postat albumul pe Facebook. În 48 de ore materialul a avut… 1.500 de distribuiri! Atunci am realizat că lucrurile funcționează. Ideea a prins extraordinar de bine, iar proiectul ne-a luat-o înainte pentru că nu apucasem să vizităm prea multe gospodării. Așa că ne-am propus ca în fiecare an să avem o lună în care să derulăm proiectul «Consumul sănătos». Ne dorim să învățăm oamenii să cumpere bunuri de consum sănătoase, în cantitățile de care au nevoie și nu mai mult, să aleagă produse la vrac și să aibă la cumpărături punga lor de acasă pentru a reduce consumul de plastic. Este un proiect „Adoptă un țăran” care le îmbină pe toate. O să organizăm și workshop-uri în cadrul cărora vom prezenta, spre exemplu, rețete pe baza produselor autohtone ce se găsesc în țară și pe timpul iernii. Mergem pe ideea de produse românești, pe cât posibil.
Acțiunea „Adoptă un țăran“ își dorește a fi un proces de educare prin care vrem să învățăm țăranii să treacă de la gospodăriile de subzistență la statutul de mic producător. Încercăm să acționăm și pe latura aceasta pentru ca astfel țăranii să reușească în piață cu produsele lor. În cei doi ani de zile de când avem acest proiect ne-am dat seama că oamenii vor să știe aceste lucruri. Este o sete de a trăi la țară, de a reînvăța legătura cu pământul și de a consuma produse autentice. Cumva nu mai știm să facem diferența între ce este autentic și ce este chimic. Cu timpul lucrurile s-au denaturat, iar autenticitatea costă. Pentru a reuși să scoți un produs 100% natural este nevoie de resurse destul de mari. Producătorii nu își permit să producă și nici cumpărătorii să cumpere și atunci încercăm să identificăm gospodarii care fac lucrurile din pasiune, fără a interveni cu diverse chimicale în producție. România are nevoie de asta și trebuie să dovedim că putem să adunăm oamenii nu doar la concerte, ci și în natură.
Este foarte important nu doar ca țăranul român să rămână la locul lui, ci și ca munca lui să fie continuată și de generațiile următoare. Doar așa putem păstra hrana autentică și semințele din generație în generație. Este vital pentru sănătatea noastră psihică să ne conectăm cu pământul. Dacă se mută toate gospodăriile în mall-uri sau în fabrici, s-ar putea să nu mai înțelegem ce înseamnă să trăiești efectiv”(…)
Câteva opinii
– În spațiul de pe strada Mureșenilor nr. 1 unde s-a deschis „Okianoteca” am asistat la modul în care funcționează unele ateliere, au loc seminarii și conferințe, activități pentru mici și mari, ne-a spus d-na Maria, din Sf. Gheorghe (care ne-a spus că ia parte la multe activități culturale din municipiul vecin). Am ascultat povești de viață, am întâlnit semeni pasionați de lucruri frumoase și folositoare, care iubesc tradițiile, care ne învață să descoperim latura noastră sensibilă, duhovnicească. Am înțeles de la organizatori că în fiecare săptămână aici se vor întâmpla activități diverse pentru toate categoriile de vârstă. Este minunat…
– Sunt entuziasmată de ceea ce am întâlnit la prima mea întâlnire avută în luna martie 2019 cu gazdele de la „Okianoteca”, ne-a relatat Andra. Am cunoscut oameni interesanți, pasionați de tradițiile autentice românești, iubitori de artă adevărată, dușmani ai kitsch-ului și imposturii, fenomene care ne asaltează din toate părțile. În limita puținului meu timp liber (lucrez ca „fly attendant” la o mare companie aeronautică din străinătate, așa că poposesc „printre picături” acasă) voi reveni cu placere să mă relaxez, să aflu lucruri noi, să-mi regăsesc…„rădăcinile”. Nici nu știți ce frumoase sunt obiceiurile noastre, datinile din moși-strămoși, păcat că sunt prea puțin cunoscute în lumea largă. Eu oriunde merg mă mândresc că sunt româncă!
– Felicitări celor doi inimoși organizatori, anume Hetti Adriana Benedek – pe care o știu de la multe acțiuni civice – dar și lui Florin Ifrim, nume sinonim cu…„Okian”-ul.Vă îmbrățișează cu simpatie, Angi.
– Brașovul, orașul meu de suflet, avea nevoie de această nouă provocare spirituală, ce se înscrie armonios în suita de activități cultural-educative organizate periodic, a adăugat și studentul Ștefan.
„De ce facem toate acestea?”
– Pentru că ne dorim să formăm o comunitate de oameni dornici să schimbe și să se schimbe, care să conviețuiască laolaltă ca într-o mare Șezătoare. Și pentru că ne este drag de concetățenii nostri, a conchis Florin Ifrim. Ca atare, lansăm și prin intermediul cotidianului „Mesagerul de Covasna” – publicație cu care am mai colaborat – o caldă invitație pentru marele public de a petrece câteva ceasuri relaxante și instructive la „Okianoteca” din cadrul Librăriei Okian de pe strada Mureșenilor nr. 1 (în Piața Sfatului) din Brașov. Programul este de luni până vineri de la ora 11:00 la 20:00, iar sâmbătă de la 11:00 la 18:00.
…Așadar, dragi prieteni, invitația a fost lansată. Trebuie doar…onorată!
Horia C.Deliu