Sâmbătă, 29 august 2015, în cadrul  celei de-a VII-a ediţii a Sărbătorii Bărcănenilor, „Lunca Lughetului” din comuna Barcani, jud. Covasna, a fost locul de întâlnire al iubitorilor de oină din Zona Buzaielor.

Cu ocazia acestui eveniment, în scopul promovării şi valorificării patrimoniului cultural de care dispune zona comunei Barcani, precum şi întreaga depresiune a Întorsurii Buzăului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sf. Gheorghe), în parteneriat cu A.S „Ciucaş” Întorsura Buzăului, Asociaţia Culturală „Cetatea Dacică-Valea Zânelor” (Covasna), Primăria Comunei Barcani, Şcoala cu clasele I-VIII „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului şi Şcoala cu clasele I-VIII Barcani, au organizat sâmbătă, începând cu ora 10:00, Expoziţia fotografică „Oina bărcănenilor”, Concursul „Cupa Buzaielor la Oină, ediţia a II-a” şi Concursul de aruncarea a mingii de oină la distanţă.

Expoziţia „Oina bărcănenilor

Expoziţia de fotografii „Oina bărcănenilor” a prezentat jocul de oină sau hoina, conform denumirii populare din Zona Buzaielor, joc menţionat în toate comunele şi satele din Depresiunea Întorsura Buzăului ca reprezentând, în trecut, un mod de petrecere a timpului liber de către copii şi tineri. Oina a fost mereu prezentă în viaţa comunităţii locale din zonă, jucându-se duminica, în zilele de sărbătoare, precum şi în zilele lucrătoare, după finalizarea muncilor câmpului şi a celor gospodăreşti. Împărţiţi în echipe, tinerii îşi etalau priceperea sportivă, prin tehnicile de lovire a mingii de oină cu bastonul (bâta), de prindere a ei şi de apărare.

Fotografiile prezentate în cadrul acestei expoziţii au surprins momente ale jocului de oină din arhivele MNCR şi A.S. Ciucaş, fotografii relizate în perioada 2012-2014 (fotografiile au fost realizate de Florin Herţeg, Claudiu Drăgan, Mihaela Popica şi Dan Buzea).

 

Cupa Buzaielor la Oină, ediţia II, 2015

            Competiţia de oină s-a desfăşurat pe terenul de fotbal din comuna Barcani – Lunca Lughetului. La startul acestei competiții adresate amatorilor de oină au luat parte 4 echipe, împărţite pe două categorii de vârstă:

–          Categoria juniori: Şcoala cu clasele I-VIII “Mihail Sadoveanu” din Înt. Buzăului și A.S. “Ciucaș” Înt. Buzăului;

–          Categoria seniori: Voința Barcani și Muzeul Naţional al Carpaților Răsăriteni.

Proiectul „Cupa Buzaielor la Oină ediţia a II-a”, s-a adresat echipelor de amatori din Întorsura Buzăului şi s-a derulat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Covasna.

Activităţile din cadrul proiectului sunt menite să încurajeze tinerii și adulții pentru a practica sportul în timpul liber, spiritul de competiţie şi fair-play.

Jocul de oină se desfăşoară pe durata a două reprize nelimitate ca timp. În prima repriză, o echipă stă „la bătaie”, şi cealaltă „la prindere”, în repriza a doua echipele îşi schimbă poziţiile. Câştigătoarea competiţiei este desemnată în funcţie de numărul de puncte acumulate în timpul jocului. Se acordă 2 puncte pentru fiecare jucător lovit cu mingea de către echipa aflată în teren „la prindere” şi respectiv 2 puncte dacă mingea bătută a depăşit în traiectorie întreaga lungime a terenului.

Competiţia de oină din cadrul proiectului „Cupa Buzaielor la Oină, Ediţia a II-a”, a reprezentat un bun prilej pentru elevi, tineri şi adulţi de a se implica activ în păstrarea vie a sportului naţional – oina, foarte îndrăgit, de altfel, de locuitorii din zona Depresiunii Întorsura Buzăului.

În finala Cupei Buzaielor la Oină, ediția a II-a, catgoria Juniori, s-au întâlnit echipele Şcoala cu clasele I-VIII „M. Sadoveanu” din Înt. Buzăului (profesor coordonator Mihaela Popica) și echipa A.S „Ciucașul” Înt. Buzăului (antrenor Roxana Bularca). Echipa Sc. „M. Sadoveanu”, a participat în ultimii ani la competițiile zonale și a reperezentat județul Covasna, la nivelul concursurilor școlare.

În cele două partide jucate din cadrul finalei, echipa coordonată de profesoara Mihaela Popica, a reuşit să puncteze mai mult şi să câştige competiția cu scorul de  10-6 și respectiv 12-2.

Clasament: Cupa Buzaielor la Oină, Ed. II (29.08.2015) categoria juniori:

Nr. Crt. Echipa Locul
1. Sc. cu clasele I – VIII „M. Sadoveanu” Int. Buzăului Locul I
2. A.S. Ciucaș Int. Buzăului Locul II

            În acest an, s-a jucat în premieră și finala la categoria seniori amatori de oină în 6, finală care a adus față în față echipele Voința Barcani (coordonată de Marius Murea) și echipa MNCR (coordonată de Dan Buzea). După două partide intens disputate de jucătorii celor două formații, scorul a fost la egalitate 1-1. În această situație, organizatorii au decis prin tragere la sorți câştigătoarea acestei ediții a cupei Buzaielor la Oină.

Clasamanet: Cupa Buzaielor la Oină, Ed. II. (29.08.2015) categoria seniori:

. .

Nr. Crt. Echipa Locul
1. Voința Barcani Locul I
2. Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Locul II

Partidele de juniori au fost arbitrate de Dan Buzea și Mihaela Popica, în timp ce partidele de seniori au fost arbitrate de Roxana Bularca. Asistența medicală a fost asigurată de Ola Răzvan.

Câştigătorii au primit din partea organizatorilor diplome, medalii și cupe personalizate. Pe toate materialele promoţionale s-a menționat faptul că proiectul este finanțat de Consiliul Județean Covasna.

 

Concursul de aruncare a mingii de oină la distanţă

Alături de expoziţie şi competiţia de oină, organizatorii le-au pregătit celor prezenţi şi un concurs de aruncare a mingii de oină la distanţă, cu atât mai mult cu cât aceasta este inclusă în orele de educaţie fizică şi sport din şcoli.

La ediţiile din anii anteriori ale acestui concurs, s-au înregistrat următoarele rezultate

Locul I (2013) – Bularca Cosmin (71 m);

Locul I (2014): – categoria juniori: Tohănean Vasile, (68,95 m);

–          categoria seniori: Stroie Ionuț (73 m).

În acest an, concursul s-a derulat pentru patru categorii la care s-au înscris 39 de participanţi,cu vârste cuprinse între 6 şi 50 de ani. Fiecare jucător a avut la dispoziţie câte 2 aruncări, la stabilirea clasamentului fiind luată în considerare cea mai bună aruncare dintre cele două.

Clasamentele finale ale concursului pe categorii de vârstă au fost următoarele:

Categoria pitici: Locul I – Popica Ştefania (22 m).

Premii speciale au primit: Popica Teodor, Băila Luca şi Vasile Denis Andrei.

Categoria juniori (14-18 ani):

Locul I – Mocsel Zoltan (61 m);

Locul II – Todor Adrian (60 m);

Locul III – Neagoe Călin (59 m).

Categoria senioare – feminin:

Locul I – Bularca Roxana (41m);

Locul II – Popica Mihaela (32 m);

Locul III – Podar Sorina (24 m).

Categoria seniori:

Locul I – Ticuşan Lucian, 18 ani, (81 m) – record al competiţiei!

Locul II – Hosu Radu (74 m);

Locul III – Stroie Sebastian (65 m).

Organizatorii au oferit câştigătorilor, în cadrul festivităţii de premiere a concursului, cupe personalizate şi diplome. Materialele promoționale au fost realizate de Èva Délczeg (cupe personalizate și medalii) și de meșterul popular Iacob Borzos din comuna Vâlcele, care a confecționat bâtele (bastoanele) de oină câștigate de finaliștii competițiilor.

Fotografiile din cadrul acestui proiect au fost realizate de Claudiu Drăgan și Florin Herțeg.

Mulţumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi promovarea evenimentului „Oina din bătrâni”, tuturor celor prezenţi la acest eveniment, jucători sau spectatori,  precum şi primarului comunei Barcani, domnului Gheorghe Marin, pentru tot sprijinul acordat.

 

 

Dan Buzea

Responsabil: Oina din bătrâni

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Constantin Iagăr

Responsabil: Cupa Buzaielor la Oină, ediţia a II -a

Asociaţia Sportivă

„A.S. Ciucaşul” Întorsura Buzăului

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail