În perioada 16 octombrie 2016 – 15 octombrie 2017 au fost contractate, numai de către beneficiarii privați, la nivelul județului Covasna, proiecte în valoare totală de aproape 11,5 milioane de Euro.

La nivel național, în anul 2017, la împlinirea a 17 ani de activitate a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, au fost contractate 14.641 de proiecte din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, fiind efectuate plăți de 1,7 miliarde de euro.

Directoarea  Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Covasna, Cătălina Savin, a declarat ieri, într-o conferință de presă că „Performanțele noastre s-au concretizat printr-un număr remarcabil de proiecte, în privința accesării submăsurii 4.1 ( Investiții în exploatații agricole – n. red.), pentru achiziția de utilaje agricole. Fermierii covăsneni s-au axat în primul rând pe această submăsură și și-au reînnoit parcul de utilaje agricole. Beneficiarii noștri sunt în primul rând persoane fizice autorizate și avem în acest moment 50 de proiecte contractate, cu o valoare totală nerambursabilă contractată, de 16.5 milioane de euro (din 2015 până în prezent, pe exercițiul financiar P.N.D.R. 2014-2020). La această submăsură există și o contribuție de 10 până la 30% din partea beneficiarilor. Totuși, pentru că mai mult de 50% din suprafața județului se află în zonă montană, existând un punctaj care se acordă strict zonei montane, cofinanțarea majorității beneficiarilor noștri este de 10%.”

Zona montană este considerată zonă defavorizată, întrucât are producția agricolă afectată de condițiile climatice și de relief, din cauza caracteristicilor de altitudine și de pantă, astfel, utilizarea terenurilor agricole din această zonă, este mai redusă cantitativ sau calitativ. Din acest motiv, contractanții beneficiază de un punctaj mai mare, în condițiile în care exploatațiile lor se află în această zonă.

Lista acestor zone este afişată atât la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Covasna, cât și la sediile primăriilor. Hărţile zonelor eligibile sunt prezentate în P.N.D.R. 2014-2020 la subcapitolul. 8.2.10. Măsura13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice.

Plățile se efectuează la timp

Spre deosebire de alte programe de finanțare, unde beneficiarii se lovesc constant cu întârzierile plăților de la stat, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, termenele de plată sunt respectate, beneficiarii putând să își deruleze proiectul fără probleme.

”Nu  avem întârzieri la plăți – este în interesul beneficiarului să vină și să depună dosarul de plată și să își facă decontul. Plățile se fac relativ repede – în maxim o lună de zile din momentul în care beneficiarul și-a depus dosarul de plată conform și eligibil. (…) Noi am scurtat foarte mult termenele. Practic am avut proiecte depuse la începutul anului, în luna ianuarie, când a fost deschisă submăsura 4.1, iar până în octombrie-noiembrie, proiectul respectiv a fost contractat și s-au efectuat și plăți pentru prima tranșă.” a declarat Cătălina Savin.

Deschidere către beneficiari

Buna colaborare între instituții, disponibilitatea specialiștilor A.F.I.R. pentru a-i sprijini pe beneficiari pe tot parcursul unui proiect, dar și seriozitatea contractanților sunt factori care au determinat succesul acestui program de finanțare. Despre acestea, directorul O.J.F.I.R. Covasna a precizat: „Ministerul Agriculturii, împreună cu A.F.I.R. și A.P.I.A., anul acesta chiar au înregistrat un record în privința banilor europeni atrași în țară. Noi, împreună cu colegii de la A.P.I.A. suntem cei mai performanți în privința atragerii fondurilor europene. Am avut plăți în 2017 de 1,7 miliarde de euro. Deosebirea dintre instituții este că A.F.I.R. gestionează partea de investiții, iar A.P.I.A. plățile compensatorii. Performanțele oficiului județean se datorează în primul rând seriozității beneficiarilor noștri, a sprijinului din partea consultanților, care și-au respectat obligațiile contractuale cu beneficiarii, activității colegilor mei. În comparație cu alte județe, noi am încercat să fim mult mai apropiați de beneficiari, să venim în sprijinul lor, să le oferim consultanță, cu privire la informațiile de care aceștia aveau nevoie. Eu consider că acest succes se datorează unui cumul de factori, care au dus la performanțele oficiului. Noi, la nivel de oficiu județean gestionăm doar proiecte care presupun achiziții simple. Cele cu achiziții complexe sunt gestionate de oficiul regional, pentru că ele presupun foarte multe cunoștințe în domeniu tehnic și documentație mai elaborată. La nivel de oficiu județean, valoarea maximă a finanțării nerambursabile a proiect este de maxim 500.000 de euro.”

Tinerii din Covasna interesați să devină fermieri

Cele mai multe proiecte sunt depuse pe submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, prin care se acordă un sprijin de până la 50.000 de euro în vederea sprijinirii stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/conducători unici ai unei exploatații agricole. Principalele obiective ale acestei submăsuri sunt creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate; îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă; crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole; încurajarea tinerilor și a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naționale în general.

În cadrul acestei submăsuri, numai în exercițiul financiar2016- 2017 au fost contractate proiecte în valoare de 3,4 milioane de euro.

Deși considerabil mai puține, în număr de 50, proiectele depuse pe submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, au adus beneficiarilor, în perioada 2016-2017 un total de 7,5 milioane de euro. Aceste fonduri au fost folosite în dotarea cu utilaje și echipamente agricole performante, precum și pentru modernizarea fermelor și îmbunătățirea calității activelor fixe. Pe această submăsură, sprijinul nerambursabil maxim, acordat prin intermediul O.J.F.I.R. Covasna a fost de 500.000 de euro/proiect.

Obiectivele acestei submăsuri sunt îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute; restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale; respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții; creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.

În Covasna nu au existat nereguli în ceea ce privește proiectele din cadrul P.N.D.R.

Cu privire la acest aspect, șefa O.J.F.I.R Covasna a precizat că „Nu am întâlnit încă nereguli în județul nostru, întrucât selecția este foarte riguroasă. Noi venim în întâmpinarea problemelor pe care beneficiarii ar putea să le întâmpine pe partea de implementare a proiectului. Cred ca suntem unul dintre oficiile județene din țară în care aproximativ 95% dintre proiecte au fost finalizate cu succes, deci rata rezilierilor este foarte mică.”

Aceasta a mai adăugat: „Încurajăm oamenii să vină în număr cât mai mare și să depună proiecte, pentru că avem potențial, sunt bani, avem deschidere,  suntem alături de ei. Suntem o instituție modernă, toate proiectele se depun on-line, deci beneficiarii nu mai sunt obligați să se prezinte la oficiu. Există o bază de date cu utilajele eligibile a fi achiziționate, cu consultanții care pot ajuta la scrierea proiectelor, formularele se pot depune on-line, deci suntem o instituție modernă.”

Într-adevăr, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, www.afir.info, cei interesați pot găsi toate informațiile de care au nevoie, în momentul în care se hotărăsc să acceseze fonduri nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, precum și informații de ultimă oră cu privire la calendarul depunerii proiectelor. De asemenea, specialiștii Oficiului Județean Finanțarea Investițiilor Rurale le stau la dispoziție pentru clarificarea oricăror nelămuriri legate de accesarea fondurilor europene și guvernamentale.

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail