Oferta turistică a judeţului Covasna, în care castelele şi conacele ocupă un loc important, va fi prezentată la sfârşitul acestei săptămâni în Ungaria şi în Marea Britanie, în cadrul a două festivaluri ce vor avea loc simultan la Budapesta şi Manchester.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că festivalul, care va avea loc în piaţa centrală din Manchester, este organizat de comunitatea maghiară din acest oraş, formată din aproximativ 30.000 de persoane.
Gruman Robert a declarat că din delegaţia care va reprezenta judeţul Covasna fac parte atât oficialităţi, cât şi artişti şi meşteşugari, care vor prezenta obiceiurile şi tradiţiile populare specifice zonei.
„Am pregătit o ofertă turistică specială pentru acest târg, în care am cuprins conacele care sunt în judeţul nostru şi în care pot fi cazaţi turişti. Vom avea o întâlnire şi cu agenţii de turism din Anglia pentru a prezenta atracţiile turistice din zona noastră şi vrem să punem un accent pe satul Bicfalău, comuna Ozun, unde există foarte multe conace şi pe care Consiliul Judeţean Covasna îl susţine pentru a intra în patrimoniul UNESCO. De altfel, va fi prezent şi primarul acestei comune, dar şi meşteşugari care se ocupă cu pictură, ţesături tradiţionale şi artizanat (…) Festivalul va avea loc în piaţa centrală din faţa Primăriei şi acolo o să fie şi mâncare tradiţională secuiască, kurtos kalacs (colac secuiesc tradiţional -n.r). Deplasarea va fi făcută şi de ansamblul de dansuri populare Haromszek din Sfântu Gheorghe, care va avea trei reprezentaţii’, a declarat Gruman Robert.
Potrivit acestuia, „Festivalul secuiesc” de la Budapesta este dedicat judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, care şi anul acesta îşi vor prezenta împreună oferta turistică, meşteşugurile şi tradiţiile populare. Gruman Robert a menţionat că acest festival se bucură de popularitate şi atrage anual circa 30.000 de persoane.
În judeţul Covasna există aproape 200 de castele şi conace, folosite pe vremuri de aristocraţi ca reşedinţe permanente, de vacanţă sau de vânătoare. Unele dintre ele au fost restaurate şi introduse în circuitul turistic, printre acestea numărându-se şi conacul prinţului Charles al Marii Britanii, aflat în localitatea Valea Zălanului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail