Aşa după cum v-am informat încă de ieri, stimaţi cititori, începând de astăzi, 21 martie de la ora 12,00 şi până duminică-seara, pe 24 martie 2013, are loc la Braşov, în modernul Centru expoziţional „Business Park”, un eveniment cultural-artistic deosebit: Târgul Internaţional de Carte şi Muzică, ajuns la ediţia aniversară cu numărul zece.
Oferta este diversificată, iubitorii de beletristică, carte tehnică, albume de artă, expoziţii, muzică uşoară, populară, cultă, folclor putând găsi aici tot ce îi interesează.
Pe lângă marele număr de titluri cu care vin edituri şi case de discuri cunoscute, trebuie reţinut că se oferă reduceri de preţ, ceea ce constituie o şansă pentru cumpărători în ziua de azi, când preţurile au luat-o razna. Alături de autori – scriitori consacraţi – dar şi critici literari ce vor face lansările, vor evolua în faţa vizitatorilor şi muzicieni, ce au editat CD-uri cu diverse genuri de muzică. În fiecare seară publicul se va putea întâlni cu artişti consacraţi, nume de seamă ale scenei româneşti: Horaţiu Mălăele, Vasile Şeicaru, Nicolae Furdui Iancu, Dumitru Fărcaş, Cvintelul „Anatoly”, Mircea Rusu, Maria Magdalena Dănăilă.
Cele mai interesante momente
L-am rugat pe cel mai avizat personaj al Târgului, dl. Virgil Oniţă, preşedintele Asociaţiei „Libris Cultural”, iniţiatorul şi organizatorul acestui generos proiect, să ne ofere programul manifestărilor.
Joi, 21 martie 2013
Ora 12.00: Festivitatea de Deschidere oficială a celei de-a X-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică; 13.00: Lansare de carte „Lector – lictor” Ion Topolog Popescu, prezintă scriitorul Doru Munteanu, preşedintele Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România, care începând cu ora13.30 va fi prezent din nou în centrul atenţiei celor prezenţi, înmânând Premiile literare pe anul trecut; 14.00: Recitalul la nai al Georgiei Gulea;14.15: Vernisajul Expoziţiei de icoane pe sticlă „Coborârea Sf. Duh deasupra noastră de Buna Vestire” a artistei Valeria Petriu. Prezintă preot prof. dr. Ovidiu Moceanu.
După ora 14.30 urmează mai multe lansări de carte apărute la Editura Universităţii „Transilvania” din Braşov; 15.45: Fundaţia Euro-Asia lansează Anuarul Cenaclului European şi a cărţilor de poveşti ilustrate de Andreea Bogde şi Teodora Lazăr, laureate ale Olimpiadei Artelor Washington DC, precum şi a Festivalului Mondial al Copiilor; 16.00: Două lansări: „Taina. O nouă incursiune în realitatea imediată” de Vlad T. Popescu; „Salată de texte” de Nicolae Stoie; 17.00: Lansare de carte şi de album muzical „Apa de ploaie”, autori Anca Oprescu şi Walter Dionisie; 17.30: Urmează prezentarea altor volume de literature: „Eu nu ascult de nimeni!”, roman de Elena Maria Cernăianu; „Inscripţie pe timp”, poezii de Viorica Popescu, „Lumea Moromeţilor – comentariu pe text”, autor Florina Mamina; “Statuie cu lacrimă” de Daniel Dragan. 18.30: Un subiect la ordinea zilei: „Şi noi ce mai mâncăm?”, discutii libere pe teme de nutriţie cu renumitul specialist dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
De la ora 19.30 urmează în fiecare seară un program artistic, prezentat de realizatoarea de televiziune Silvana Enache (intrarea se face pe bază de invitaţii obţinute de la organizatori), program ce cuprinde lansarea albumului de colecţie a cantautorului Mircea Rusu, intitulat „Va veni şi va fi”, apoi un recital de muzică folk susţinut de Maria Magdalena Dănăilă (laureată la Festivalul de la Mamaia), iar la final va putea fi urmărit un mult-aşteptat spectacol de teatru gen “One man show” susţinut de inegalabilul Horaţiu Mălăele.
Vineri, 22 martie 2013
Ziua a doua se deschide de la ora 11.00 cu povestea Premiului european de poezie „Nux”, obţinut la Târgul Internaţional de Carte de la Milano de către poetul, jurnalistul şi actorul Adrian Munteanu. 11.30: Urmează lansări de carte: “Monografia judeţului şi orasului Braşov” de Alexandru Petit, „Excursiuni pe Munţii Ţării Bârsei şi ai Făgăraşului” de Ioan Turcu; 12.00: Prezentarea unor volume de autor semnate de profesori ai Facultăţii de Litere din Braşov, urmate la ora 13.00 de noi lansări: „A fost o viaţă sau un vis” de Lucia Stănescu; „Fratele fiului risipitor” de Aurel Cioran; „Corupţia spirituală” de Mitropolitul Bartolomeu; „Ioana Em. Petrescu, citindu-l pe Eminescu. Note, arhive, documente” de Silviu Mihăilă; Ora 14.00: Urmează nu mai puţin de trei lansări de carte ale unui singur autor, pr.prof.dr. Vasile Oltean: „Prima Şcoală românească”; „Repertoriul localităţilor din Transilvania”; „Configuraţia istorică şi bisericească a Braşovului”; 14.30: Lansare de carte „Raiul Lupilor Îngeri” şi un recital folk susţinut de Adrian Sărmăşan; Urmează o întâlnire cu participanţii la proiectul „Liderii de mâine” initiat de AFAFCI Braşov. După ora 15.00 au loc alte prezentări de volume: „Unici şi diferiţi” de Andreea şi Alina Şerban; Ghidul practic „TVA la încasare” de Cristian Rapcencu, urmat de o masă rotundă pe teme fiscal; 17.00: “Iubirea care vindecă” de Gigi Ghinea.
De la ora 19.30 un nou prilej de împlinire spiritual. Va avea loc un program artistic susţinut de apreciatul Cvintet vocal „Anatoly”. Urmează un program susţinut de „Collegium Musicum Kronstadt” – Integrala simfoniilor de W.A. Mozart. Dirijor Koichiro Kanno din Japonia.
Sâmbătă, 23 martie 2013
Prima zi de weekend aduce un program la fel de divers şi interesant. La ora 11.00 are loc o primă lansare carte: „Apter” de Bucur Serghie. De la 12.00 cei interesaţi află ce este „Sundao, respiraţia daoistă şi practica vindecării”. 13.00: alte noutăţi editoriale: „Ferestre spre lume” de Mariana Popa; „Vieţile cărţarilor contimporani ” de Magda Ursache; „Romanul unui smintit” şi „Evanghelia după Maghizi” de Sergiu Vâlcu; „Ispitirea aldinelor” de Gilda Monica Bularda 14.00: Recomandarea volumului „Mâncăruri de sărbători” de Garoafa Coman.14.30: Lansarea jocului „Citadele” , ediţia în limba română.15.00: Noi titluri: „Marea ecuaţie – Afganistan” de Doru Claudian Frunzulică; „101 cărţi românesti de citit într-o viaţă” de Eugen Istodor.16.00: Lansarea albumului „Un munte aşternut” al trupei „Calendar”; 16.30: Recital Alexandru Toader şi Gabriel Isac; 17.00: Lansare CD cu muzică folk „Popas” de Walter Ghicolescu. De la 17,30 o nouă sesiune de muzică folk, de astă dată cu Alexandra Sidor, Iulia Guşatu, „Fox Studis” şi „Ţapinarii”
Începând cu ora 19.30 urmează din nou o seară de spectacol, ce conţine un recital de excepţie susţinut de cantautorul Vasile Şeicaru, o emblemă a muzicii folk din ţara noastră. Iar în încheiere, va evolua grupul “Bandidos” ce oferă un recital aparte.
Duminică, 24 martie 2013
Ultima zi a Târgului aduce în faţa publicului o sumedenie de momente artistice, pentru mici şi mari, copii, părinţi şi bunici. De la ora 10.30 începe Spectacol de dans susţinut de prichindeii de la Grădiniţa „Iolanda”, urmat de alţi dansatori, “Junii Cristianului” şi Ansamblul de dansuri populare “Şipot ardelean”. 11.00: Spectacol de muzică tradiţională românească, după care urmează mai multe lansări de albume muzicale ale interpreţilor Lorena Filipescu, Gabriel Fărcaş, Ina Todoran, Aurelian Suciu, Rodica Popa Comăniciu, Daniel Rosalim, Rodica Stan, Ştefan Bărbătei, Voichiţa Regos, Gabi şi Remus. Va avea loc şi o lansare de carte intitulată „Povestea palincii, de Robert Laszlo.
De la ora 13,00 iubitorii folclorului vor avea parte de alte suprize agreabile: un amplu concert de muzică şi dansuri populare şi, în final, două momente mult-aşteptate: recitalurile extraordinare susţinute de Nicolae Furdui Iancu şi Dumitru Fărcaş.
•••
… Stimaţi citititori, nu mai ezitaţi, faceţi-vă timp liber şi daţi o fugă la Braşov în aceste zile, pentru a asista pe GRATIS la eveniment zonal cu totul deosebit: un adevărat Festival al Cărţii şi Muzicii ce are loc numai o dată pe an.
Vă asigur că nu o să regretaţi…
Horia C. Deliu