Data de 30 noiembrie reprezintă una dintre cele mai importante Sărbători religioase. Anul acesta în ziua de vineri urmează a fi praznuit Sf. Apostol Andrei, considerat  Ocrotitorul României, fiindcă a creştinat locuitorii de pe meleagurile noastre.  În mod oficial data amintită  a fost declarată  zi nelucrătoare, deci va fi o mini vacanţă, marcată de două evenimente cu încărcătură emoţională extraordinară, pe 1 Decembrie urmând a fi cinstit Centenarul Marii Uniri.

 

Moș Andrei

 

În popor această zi mai poartă numele de Moş Andrei sau Sântandrei.  Să precizăm în cele  ce urmează câteva date referitoare la importantul personaj biblic pe care-l omagiem.  Sf. Apostol Andrei a fost fiul lui
Iona, din Galileea (adică din „Ținutul neamurilor”) şi fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Iisus Hristos. În tinereţe amândoi s-au îndeletnicit cu pescuitul, devenind  mai târziu  ucenici ai Mântuitorului,  martori  ai faptelor Sale minunate.

Conform izvoarelor religioase ce ne-au parvenit  din cele vremuri, se spune că în urma săvârşirii minunii de Înalţare la Cer a lui Iisus şi după perioada  Cincizecimii, Apostolii au tras la sorţi  încotro să se îndrepte spre a propăvădui noua credinţă.

Sfântului Andrei  i-a fost hărăzit să purceadă spre  Bizantia, Tracia şi Macedonia,  poposind și în ţinuturile de la ţărmul Mării Negre. Aşa a  ajuns  pe malurile  Fluviului  Danubius, rămânând  o vreme  în Dobrogea noastră, iar după aceea  a trecut mai departe în Crimeia. Există și acum Peștera în care se spune că ar fi locuit în Dobrogea, loc de pelerinaj și închinăciune.

Nu a avut o misiune religioasă deloc  uşoară, ducând  un trai  plin  de privaţiuni și de provocări. Le-a biruit pe  toate graţie  credinţei  întru Hristos, reuşind  să convingă multă lume să-i urmeze sfaturile şi pildele, oamenii simpli numindu-l colocvial Moș Andrei.  Era un  Apostol  blând şi smerit, dar hotărât  în a-şi susţine convingerile religioase,  ca atare autorităţile i-au hărăzit  un sfârşit cumplit  Sf. Andrei, fiind  răstignit  cu capul… în jos, pe o cruce în formă de X, care îi poartă numele, cunoscută mai ales de cei care lucrează în domeniul feroviar.

                                                    

„Cel Viteaz”

 

Prenumele  Andrei este răspândit în întreaga lume. El derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „Cel Viteaz” şi  reprezintă un apelativ popular inclusiv la noi în ţară. Conform datelor  oficiale, în România trăiesc peste 660.000 de concetăţeni ce se numesc astfel,  din care circa 336.000 sunt bărbaţi. Majoritatea lor au prenumele Andrei, existând variantele Andreiu, Andruţa, Andrieş, Andreas, Andraş ori mai rar Andreeas.  De   ase­menea, statisticile existente la nivel naţional arată că în jur de 279.147 dintre    român­ce poarta numele de An­dreea şi  Andra.

Aşadar, stimaţi prieteni, nu uitaţi ca vineri să vă felicitaţi rudele, amicii, colegii, cunoştinţele ce se numesc astfel.

Cu chefurile este mai complicat, fiindcă ne aflăm în Postul Crăciunului, aşa încât credincioşii trebuie să respecte codul alimentar recomandat de normele religioase, fiind  un regim de austeritate autoimpus. Oricum, le adresăm felicitări sărbătoriţilor şi le urăm „La Mulți Ani!” și toate cele bune!

 

Datini și  superstiţii

  Cum spuneam la început,  zilei de 30 noiembrie i se mai spune în popor  Sântandrei sau Moş Andrei. Există numeroase obiceiuri legate de importantul eveniment la care ne referim.

Pe vremuri exista  superstiţia potrivit căreia  în noaptea  de Sântandrei strigoii  dau năvală  şi  bântuie  pe la casele celor necredincioşi. Pentru a-i alunga  se  puneau funii  de  usturoi  deasupra uşii de la intrare.  Din relatările unor bătrâni de prin satele româneşti ale judeţului Covasna, cu care am stat de vorbă de-a lungul anilor, cum ar fi de exemplu   nenea Vasile Bularca din Sărămaş, am reţinut că   respectivele  făpturi supranaturale  îşi făceau, chipurile,  apariţia numai noaptea,  strecurându-se ca nişte umbre pe lângă ziduri, pentru a băga  spaima în  oamenii răi la suflet.

În prezent s-au exploatat în chip comercial aceste mituri populare naive, apărând felurite simboluri legate de temă, cum ar fi măşti fioroase, veşminte horror, obiecte de artizanat, chiar dovleci sculptaţi pentru a avea o înfăţişare cât mai ciudată şi alte kitsch-uri.

Am întâlnit o datină interesantă  în Floroaia, dar ea se regăseşte în multe  alte localităţi din judeţ şi din ţară.  În dimineaţa zilei de Sântandrei, unele  gospodine   merg  în grădină  şi  rup  câteva crenguţe de la pomii roditori,  oferind câte o mlădiţă fiecărui  membru al familiei, care o pune la păstrare într-o cană de lut. Apa din cană trebuie schimbată în fiecare  zi. Acela căre va găsi,  în Ajun de Crăciun, rămurica  înflorită, va fi sănătos şi  norocos  în anul următor.  De aici şi refrenul colindelor, care vorbeşte de „Flori dalbe de măr”…

Cum spuneam,  sărbătorii  i se mai spune şi Moş Andrei.  Este un „moş”  urmat de alţi patru, la fel de importanţi: Nicolae, Crăciun, Vasile şi Ion. Aceste denumiri sunt legate de perioada  iernii, când Soarele nu mai are putere ca în restul anului,  fiind bătrân şi ostenit.

 

„Răzbunarea” necuvântătoarelor

 

Pe vremuri mai exista şi o altă superstiţie, care zicea că de Moș Andrei vitele din bătătură „prind glas” şi-şi spun păsurile unele altora. Cele  mulţumite de felul în care erau tratate, hrănite, adăpate îl lăudau  pe proprietar, cele neglijate – dimpotrivă, îl huleau. Numai că stăpânii lor nu avea voie să le asculte.

Totuşi,  gospodarul  îşi dădea seama dacă este iubit sau nu după modul în care se comportau necuvântătoarele: cică  stăpânul neglijent, zgârcit, hain era lovit „din greşeală” cu copita şi îmbrâncit în staul de vreo vită care dorea să se răzbune…

 

Patron al pescarilor

 

Să mai menționăm că Sfântul Apostol Andrei este patron al pescarilor. De aceea, este dezlegare la pește. Închinătorii consideră că în Ajunul Săbătorii de Sf. Andrei se ridică în mod simbolic  bariera  dintre Lumea pământeană,  şi cea de Dincolo, oferindu-le celor credincioși posibilitatea realizării unor previziuni pentru anul care vine.
În  unele sate, precum Băcel şi Iarăş, în ziua cu pricina era obiceiul  ca gospodarii să nu măture curtea şi nici să nu arunce nimic de prisos la gunoi. Altminteri, veneau… lupii noaptea şi le atacau animalele din grajd!! De asemenea, se credea că apar şi duhurile malefice  pentru a  fura „mana” vacilor, a lua minţile oamenilor necredincioşi şi făţarnici, dar şi a împuţina rodul ogoarelor.

Unii săteni mai fricoşi evitau să iasă din casă după ce înnopta,  punând  usturoi   un numai la uşi, ci şi la ferestre. Totodată,  întorceau  vasele cu… gura în jos!?

 

Urări în prag de Centenar

 

Nu ne rămâne la finalul articolului decât să  le urăm încă o dată celor ce poartă acest sfânt prenume multă sănătate, îndemnându-i să cinstească aşa cum se cuvine Sărbătoarea de  Sântandrei, aducând un omagiu Sfântului Apostol  – Ocrotitorul României, patria noastră dragă, al cărei popor  va sărbători pe 1 Decembrie 2018 Centenarul Marii Uniri.

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail