Oricine se plimbă pe străzile din municipiul Sfântu Gheorghe poate remarca cu uşurinţă faptul că aspectul acestuia a fost îmbunătăţit simţitor în ultimii ani şi datorită florilor şi arbuştilor care înfrumuseaţează parcurile, scuarurile din intersecţii dar şi stâlpii de iluminat. Însă, toate acestea au costat, şi nu puţin.

Printr-o adresă transmisă la redacţie de către un cititor care a obţinut informaţia oficială de la Primăria Sfântu Gheorghe, reiese faptul că din bugetul local a fost cheltuită suma de 232.285 lei, în  perioada 2008-2011, sumă ce este de 19 ori mai mare decât cea cheltuită în cei opt ani anteriori acestei perioade, pentru achiziţionarea de arbori arbuşti şi plante decorative.

Potrivit administratorului public al municipului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, creşterea semnificativă a bugetului alocat acestor achiziţii se explică prin faptul că primarul Antal Arpad a dispus, în anii trecuţi, realizarea unui program masiv de plantare de copaci şi flori. Acesta a precizat că Primăria a achiziţionat, până în prezent, mai multe soiuri de arbori şi arbuşti atât pentru înlocuirea soiurilor îmbătrânite cât şi pentru îmbunătăţirea aspectului oraşului. Astfel, în ultimii  patru ani,  administraţia publică locală a cumpărat castani, platani, brazi, şi alte soiuri de arbori pentru a mări gradul de atractivitate turistică  oraşului.

„În anul 2009 s-a cheltuit suma de 103.748  lei, din care au fost achiziţionate mai multe soiuri de plante, arbori şi arbuşti nu numai în zona centrală a oraşului ci absolut pe toate suprafeţele verzi.  S-a amenajat lacul, o zonă extraordinar de frumoasă, unde iarăşi cheltuielile au fost destul de însemnate. Anul trecut s-a cheltuit suma de 63.194 lei din care s-au achiziţionat flori ornamentale, tufe şi 200 de arbori şi arbuşti în valoare totală de 20.000 de lei. S-au mai achiziţionat  platani – chiar în parcul Elisabeta avem două coloane de platani. Am optat pentru acest tip de copac pentru că este foarte rezistent, se adaptează foarte repede la condiţiile atmosferice şi la temperaturi extreme, şi, în plus, are un aspect foarte plăcut. Foarte mulţi arbori au fost înlocuiţi, castanii spre exemplu erau deja bolnavi aşa că au fost înlocuiţi cu platani sau tei. Aici mai intră preţul materialului săditor, insecticide. Sumele diferă de la an la an, în funcţie de nivelul necesităţiilor, în funcţie de zonele pe care  primăria le-a  primit în administrare sau le-a preluat”, a declarat Czimbalmos Csaba.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail