Puţini ştiu că prin cumpărarea unor obiecte artizanale care se găseau la Târgul Meşteşugarilor de la Zilele Sfântu Gheorghe, au făcut şi o faptă nobilă. Banii plătiţi de ei pentru diferitele produse handmade, vor da şansa la studiu unor copii care provin din familii nevoiaşe şi vor fi ajutate unele persoane cu dizabilităţi fizice.
În faţa Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” erau două stand-uri ale unor asociaţii caritabile din Braşov. Este vorba despre Asociaţia Pentru Persoane cu Dizabilităţi Fizice „Sfântul Haralambie” şi Asociaţia Educaţional Caritabilă „Maica Domnului Sporitoarea Minţii”.
Prima dintre ele a oferit covăsnenilor o gamă deosebită de obiecte şi bijuterii confecţionate din lemn şi pictate manual cu motive florale. Culorile sunt pe bază de apă, culori acrilice, lacuri acrilice. Preţurile erau modice, fiind cuprinse între 5 lei, un magnet, şi 100 de lei, o cutie din lemn.
„Suntem o organizaţie nonguvernamentală, lucrăm cu persoane cu dizabilităţi şi în cadrul asociaţiei am făcut un proiect pe economie socială, practic am dezvoltat mai multe ateliere printre care şi cel de pictură, care există de 4 ani. Acesta are propriul nume-„Zestrea HH”. Desfăşurăm o serie de activităţi cu voluntarii noştri, avem un artist care ne pictează diferitele obiecte din lemn, pe care ulterior le vindem la târguri pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi şi pentru a ne susţine activitatea socială.”- ne-a declarat vice-preşedinta Asociaţiei Pentru Persoane cu Dizabilităţi Fizice „Sfântul Haralambie”, Mihaela Leizeriuc.
Asociaţia „Sf. Haralambie” a fost înfiinţată în anul 2005, la Braşov.De la început au pornit cu premisa că echipa să implice persoanele cu dizabilităţi în toate activităţile, programele, proiectele şi mai ales în deciziile care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale lor.În decursul anilor echipa a dezvoltat o serie de activităţi benefice membrilor organizaţiei, aceasta reuşindu-se şi cu ajutorul direct al membrilor beneficiari înscrişi în A.P.D.F. „Sf. Haralambie”.
Asociaţia dezvoltă o serie de activităţi care acoperă mare parte din nevoile şi cerinţele beneficiarilor ei, s-au axat pe acele activităţi care consideră că sunt cele mai eficiente în evoluţia şi sprijinirea aderării la o viaţă independentă şi integrarea acestor persoane în comunitate.
Implicare. Acesta este cuvântul după care se ghidează întreaga activitate, la A.P.D.F. „Sf. Haralambie”.Nevoia de a ajuta semenii este singurul mod în care cei din asociaţie simt că existenţa este mai mult de atâta, mai mult decât simpla existenţă, că datorită lucrurilor pe care le fac pentru semeni, viaţa lor capătă sens.
„Implicarea dă un sentiment de împlinire, ca nimic altceva pe lumea asta. Cunoşti o stare de bine, în mod real, doar atunci când şti că ceea ce faci nu doar îi ajută pe termen scurt, dar le şi redă drumul în viaţa unor semeni de-ai tăi.
Este unul dintre sentimentele pe care fiecare dintre noi ar trebui să le simtă măcar odată în viaţă. Acela al utilităţii adevărate. Căci poate atunci când cei care contează pentru tine sunt tu şi ai tăi, poate,făcând totul pentru a-ţi urmării doar propriul interes, te v-a satisface, dar atunci când de ceea ce faci ştii că vor beneficia cei care au nevoie, atunci cu siguranţă te simţi împlinit”, este părerea vicepreşedintei asociaţiei.
Șansa la o viață mai bună
Cea de-a doua organizaţie caritabilă prezentă la Târgul Meşteşugarilor de la Zilele Sfântu Gheorghe, Asociaţia Educaţional Caritabilă „Maica Domnului Sporitoarea Minţii”, a fost înfiinţată de 2 profesori braşoveni, soţ şi soţie, cu scopul de a le oferi copiilor din categorii defavorizate șansa la o viață mai bună.
Astfel, Asociația derulează activități ce vizează suport moral, educațional, consiliere vocațională. Concret, elevi în ciclul gimnazial de învăţământ beneficiază de meditații și activități cu scop educativ oferite de voluntarii asociaţiei pe tot parcursul anului școlar.
Preşedinta organizaţiei, Flori Anca, este de părere că fără educație, copiii proveniți din medii vulnerabile vor rămâne în afara sistemului, la marginea unei societăți pe care nu o vor înțelege și în care nu vor ști cum să se descurce onorabil. Mulţi dintre copilaşii care i-au trecut prin mâini, de-a lungul carierei sale de profesor, au potenţial, dar din păcate sărăcia îi condamnă la abandon şcolar. Pentru a veni în sprijinul acestora, Flori s-a gândit la o soluţie prin care poate obţine resursele financiare necesare. Şi-a amintit de îndeletnicirile căpătate în copilărie, când la bunici se juca cu boabe de seminţe.
„Bunicii mei, mai puţini înstăriţi, care trăiau în Sebeş, n-aveau jucării să ne dea şi ne-au învăţat să ne jucăm cu boabe, de care aveau, de grâu, de fasole, porumb galben şi roşiatic. Bunica ne-a învăţat să facem forme din aceste boabe, fără să le lipim, ţin minte. Acum, mi-a venit ideea de a recrea acele forme din seminţe, dar să le şi lipesc, fără să se spulbere ceea ce am construit frumos. Apoi am simţit nevoia de a da culoare seminţelor. De exemplu cele de bostan le pictez cu culoare roşie, portocalie, etc. În acest fel s-au născut tablouri originale, la început le ţineam pentru mine, dar acum le vând pentru a ajuta copiii . În acest fel mă simt împlinită. Sunt conștientă că nu putem salva lumea cu un tablou din seminţe, dar este sigur că, prin astfel de acțiuni, se schimbă realitatea unui copil sărman , vom învăța să prețuim mai mult ceea ce avem și vom fi mai puțin disperați după ceea ce ne dorim în plus”, ne-a mărturisit Flori Anca.
De puţin timp, profesoara a început să-i înveţe şi pe elevii ei să realizeze obiecte decorative de mici dimensiuni, în special coroniţe şi cruciuliţe, activitate care se desfăşoară în cadrul „Săptămânii Altfel”. Copiii sunt încântaţi că în acest fel dau şansa altor copii la educaţie.
Pentru cei care doresc să sprijine activităţile desfăşurate de cele două asociaţii caritabile prin donaţii, achiziţii de produse sau voluntariat, lăsăm mai jos datele de contact:
Asociaţia Pentru Persoane cu Dizabilităţi Fizice „Sfântul Haralambie” :
Site: www.apdfbrasov.ro; Email: [email protected]
Asociaţia Educaţional Caritabilă „Maica Domnului Sporitoarea Minţii”:
Telefon: 004 0740031794
Orice gest se doreşte a fi o lecţie de viaţă, omenie, caritate şi voluntariat.
Larisa AXINIA