Un grup din localitatea Manta, Raionului Cahul, din Republica Moldova, format din 35 de copii, cu vârste între 8 și 16 ani, și șase adulți – aflat într-o excursie de trei zile în România, a vizitat, zilele trecute, și municipiul Sfântu Gheorghe.
Excursia a fost efectuată în perioada 16-18 iunie (a.c.), printr-un proiect al Institutului Cultural Român (ICR), derulat împreună cu Mitropolia Basarabiei, cu Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul și Asociația „Răsăritul românesc” din Republica Moldova, dar și cu sprijinul altor sponsori.
„Proiectul vrea să introducă tinerii în spațiul românesc; tinerii din Basarabia vor să se simtă conectați și vrem să înlesnim această conectare la spațiul cultural și istoric românesc. Prin acest proiect vor vizita monumente din Primul Război Mondial, să simtă importanța momentului, ca să zic așa (…)”- a declarat Iulia Pană, reprezentantă a Institutului Cultural Român, Direcția „Românii din afara granițelor”.
Potrivit acesteia, copiii implicați în acest proiect au primit și cărți pe care să le ducă la biblioteca din Manta.
Grupul a intrat vineri, 16 iunie (a.c.), în România, în aceeași zi ajungând și în județul nostru. Aici, oaspeții au fost cazați, iar sâmbătă dimineața au vizitat Piața Mihai Viteazul, după care s-au oprit la Catedrala Ortodoxă din municipiu – unde prof. dr. Luminița Cornea le-a vorbit despre istoricul acesteia. Grupul a vizitat, apoi, Muzeul Spiritualității Românești, despre care au aflat informații de la pr. dr. Sebastian Pârvu.
Pr. Iulian Budescu, Vicar Administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud ne-a spus că excursia efectuată în România reprezintă pentru copiii din Republica Moldova o răsplată pentru implicarea acestora în activități de voluntariat în Manta și nu numai. „Este un lucru minunat că am reușit să facem această excursie, în colaborare cu ICR București. Iată, Mitropolia Basarabiei împlinește un fapt. E foarte important pentru tinerii din Basarabia, pentru că acest grup de copii, 35 la număr, vizitează locurile acestea frumoase ale României, locuri în care ei n-au mai fost. Este un lucru minunat că am reușit să colaborăm, mai multe instituții, ca să realizăm acest proiect. Mulțumim celor de la Sfântu Gheorghe, în special doamnei Maria Crețu-Graur pentru primirea frumoasă pe care ne-a făcut-o; pentru cazare, pentru masă, pentru dragostea și respectul pe care ni-l poartă. În același timp, credem noi că acești copilași vor rămâne recunoscători României, pentru că primindu-i la obiectivele acestea turistice, ei își văd istoria, își înțeleg cultura, văd că sunt primiți cu multă căldură și în același timp, credem noi, că nu trebuie să existe nicio piedică între cei din Basarabia și cei din România. Practic, trebuie să considere că sunt fii ai țării românești și faptul că noi, Mitropolia Basarabiei ne-am implicat pentru a aduce tinerii din Basarabia în România, arătăm că Biserica lucrează alături de toate celelalte instituții de cultură românească și în special alături de ICR București, lucrează pentru a reînvia tradițiile noastre și istoria poporului nostru românesc (…)!” – a declarat pr. Iulian Budescu.
Prezent la Sfântu Gheorghe, directorul Teatrului din Cahul, Gheorghe Mândru, a declarat că în această excursie au fost implicați „copii sârguincioși” și a transmis mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această deplasare:
„În general, noi ca și instituție, Teatrul din Cahul, avem câteva proiecte cu ICR, dar această inițiativă a venit din partea Mitropoliei Basarabiei și anume a părintelui Iulian Budescu, Vicar. A venit cu un demers către ICR, după aceea ICR a implicat și mai multe instituții, ca de exemplu, Consulatul general al României la Cahul și iată că s-a făcut reală această vizită de trei zile, având în centrul său copiii, cei care au fost sârguincioși pe tot parcursul anului, iar noi ca și parteneri, Teatrul din Cahul, am pus la dispoziție autocarul (…).Noi mulțumim tuturor pentru inițiativă și susținere! (…)” – a spus directorul Gheorghe Mândru.
„Români sau moldoveni?”
În programul evenimentului a fost inclusă și prezentarea intitulată „Români sau moldoveni? Despre numele etnice; etnonim, infranim, politonime” – susținută vineri seara, la Restaurantul „Best Western Park” din Sfântu Gheorghe, de președintele Asociației „Răsăritul românesc” – „o asociație culturală, apolitică și non-profit ”- din Republica Moldova, Vlad Cubreacov.
„Acești copii provin din cea mai numeroasă comunitate românească extra-frontalieră, cea basarabeană, care se confruntă cu probleme identitare, nefiind deocamdată soluționată definitiv la nivelul conștiinței populației dilema români- moldoveni. E o confuzie care se menține, din păcate, și care în timp se va rezolva, tocmai prin efortul pe care îl facem în raport cu tinerii, cu cei care reprezintă viitorul regiunii noastre. Suntem aproape 4 milioane de români la granița României, Republica Moldova acordă tot mai multe drepturi și recunoașteri legat de această identitate căreia îi aparținem istoric și etnic. De aceea, împreună cu cadrele didactice, cu prietenii noștri și sponsorii generoși de la București, suntem într- o vizită de cunoaștere a patriei noastre istorice – România, de însușire a unor cunoștințe istorice – de aceea traseul nostru a cuprins puncte importante, precum Mausoleul de la Mărășești (…). Traseul nostru, în mod deliberat trece prin toate cele trei provincii istorice românești – Moldova, Transilvania și Muntenia. După Moldova, suntem aici în Ardeal, vom pleca în Muntenia, inclusiv în vechea Capitală – Târgoviște, după care vom merge în actuala Capitală – București. Sunt foarte multe lucruri de văzut, cu atât mai mult cu cât majoritatea acestor copii români din Basarabia sunt pentru prima dată în interiorul țării, am văzut reacțiile lor, sunt plăcut impresionați; cu siguranță mulți vor reveni aici când vor crește, și asta nu poate decât să ne deschidă un alt orizont și să ne dea speranță privind viitorul nostru ca națiune, în Europa, o Europă care se reașează pe temelii noi; nu știm ce surprize ne rezerv ă viitorul, dar efortul nostru este orientat către o mai bună așezare a propriei noastre națiuni, către împlinirea destinului nostru istoric. Eu reprezint o asociație culturală, apolitică și non-profit – <<Răsăritul românesc>> – din Republica Moldova, care are activități din 1999. Asociația noastră asistă comunități locale din Republica Moldova, pentru strângerea relațiilor cu românii din România și de pretutindeni, inclusiv în ceea ce privește încheierea de acorduri de înfrățire și de parteneriat cu cât mai multe colectivități locale din România.” – a spus Vlad Cubreacov.
Ana Ciorici Costache