Un grup de 31 de persoane – copii și adulți, din localitatea Gura Căinarului, raionul Florești, Republica Moldova, a vizitat, recent, câteva zone din județele Covasna și Brașov.

Vizita a făcut parte din proiectul „Acasă la noi” realizat sub forma unei tabere de cultură şi civilizaţie, care s-a  realizat la nivel național de Asociațiunea pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – „Astra” Iași, cu sprijinul Despărțământului „ASTRA Buzăul Ardelean”, la nivel local.

„Ajunsă la a XXI-a ediţie, Tabăra de cultură şi civilizaţie românească <<Acasă la noi>> reprezintă pentru Asociaţiunea <<ASTRA>>, pentru susţinătorii programului şi mai ales pentru participanţi, un prilej de mare emoţie românească. Cu această ocazie, copiii şi tinerii români din teritoriile aflate în prezent în afara graniţelor României, cât şi cei care se găsesc în diferitele comunităţi româneşti, se bucură de activităţile iniţiate şi organizate de despărţămintele <<ASTREI>> din România şi de organizatorii din localităţile-gazdă. Pentru mulţi dintre beneficiari, taberele organizate în diferite zone ale României constituie o ocazie unică, de a se bucura de frumuseţile naturale şi valorile spirituale ale unei ţări pe care o simt aproape, vorbindu-i graiul, dar pe care nu au avut prilejul să o viziteze. Invitaţii se bucură de toată grija organizatorilor, interesaţi să le îmbogăţească cunoştinţele de istorie, de geografie, de cultură şi de civilizaţie românească, să-i sprijine în perfecţionarea limbii române, în cunoaşterea vie, prin itinerarii culturale specifice, a istoriei şi a spaţiului în care aceasta s-a desfăşurat.”- se arată pe site-ul Asociațiunii „Astra”, https://astraculturalaiasi.wordpress.com/.

Desfășurată în perioada iunie – august 2017, tabăra a cuprins manifestări în mai multe județe din România, beneficiari ai celei de-a XXI-a ediții fiind tineri de origine română, din localitățile Chișinău, Cahul, Bălți, Ialoveni, Criuleni, Strășeni, Anenii Noi, Florești, Hîncești, Stolniceni, Mereni, Tănătari, Selemet, Molești, Bardar, Hîrtopul Mare, Gura Căinarului (Republica Moldova), dar și din Cernăuți, Herța, Ismail, Odesa (din Ucraina).

În județele Covasna și Brașov, activitățile taberei au fost organizate îm perioada 28 iulie și 3 august (a.c.), și au fost dedicate unui grup de tineri din localitatea Gura Căinarului, raionul Florești, grup condus de  prof. Olga Leșenco – preşedinte Despărţământul ASTRA „Doina Răutului”, Gura Căinarului.

„Am fost invitați, în perioada 28 iulie – 4 august, în Întorsura Buzăului. Suntem datori să răspundem prin cuvinte frumoase și să transmitem salutări și toate cele bune, pentru invitație, Despărțământului <<Mihail Kogălniceanu>> din Iași, președintă fiind doamna Areta Moșu și doamnei Corina Bărăgan Sporea, președinta Despărțământului <<ASTRA Buzăul Ardelean>>.” – a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, prof. Olga Leșenco – preşedinte Despărţământul ASTRA „Doina Răutului”, Gura Căinarului.

Programul a cuprins vizite și activități în comuna Sita Buzăului, în orașul Întorsura Buzăului, în județul Brașov, dar și în județul Buzău.

„Oaspeții au fost cazați la Clubul Elevilor din Întorsura Buzăului, cu implicarea prof. Alin  Neșa, căruia îi mulțumim! Conducerea <<Astrei>> s-a preocupat de organizarea programului. În 29 iulie, grupul din Republica Moldova, însoțit de prof. Mircea Haas din Vama Buzăului, a vizitat Prima Școală Românească din Brașov și Castelul Bran. Luni, în 31 iulie, grupul a fost primit la Liceul <<Mircea Eliade>> din Întorsura Buzăului, de către doamna director – prof. Maria Bularca și de prof. Rodica Bularca, aceasta din urmă făcând parte din conducerea <<ASTREI>>. Din partea acestora, cei din Republica Moldova au primit niște diplome de excelență. Totodată, au primit și albume – din partea domnului primar al orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă. În 30 și 31 iulie, invitații au vizitat comuna Sita Buzăului, școala, primăria, biserica, unde au făcut impresie bună. Îmbrăcați în costume naționale, au cântat, au jucat în fața localnicilor, la școală și la primărie. Directorul școlii din Sita, prof. Radu  Iosif,  vicepreședinte <<Astra>>, s-a implicat deosebit pentru ca oaspeții să se simtă bine. Doresc să precizez și că primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica ne-a sprijinit! Primăria Sita le-a trimis invitaților noștri un însoțitor până în Siriu, la lac și la cimitirul eroilor. De asemenea, am beneficiat de sprijin din partea preotului protopop Tohăneanu Florin și din partea preotului Tohăneanu Iulian. Marți, 1 august, programul a continuat cu o vizită la Brașov, Predeal și Sinaia, unde oaspeții au fost însoțiți de prof. Ciprian Popica. Miercuri, 2 august, au vizitat  Vama Buzăului – școala  și primăria, unde au fost primiți cu căldură de primar, ing Tiberiu Nicolae Chirilaș. Au urmat, apoi, și alte vizite și parteneriate, după care grupul s-a oprit în locurile pitorești din zonă, însoțit de prof. Ciprian  Popica (vicepreședinte  „Astra”), Ionescu  Alexandru și Mircea Haas (din conducerea „Astra”), iar prânzul a fost luat la stâna domnului Neluț Mariș, în Buzăiel. La restaurantul lui Lucian Bularca, din Sita Buzăului, oaspeții noștri au luat masa pe toată perioada șederii lor. Le mulțumim din suflet tuturor celor care ne-au sprijinit și care s-au implicat în organizarea acestei tabere!” – a declarat vineri, pentru „Mesagerul de Covasna”, președinta Despărțământului „ASTRA Buzăul Ardelean”, prof. Corina Baragan Sporea.

Joi, 3 august, grupul din Basarabia a vizitat orașul Sfântu Gheorghe – Catedrala Ortodoxă și Muzeul Spiritualității Românești, unde au fost ghidați de prof. Luminița Cornea, care a prezentat un mic istoric al celor două obiective. După aceea, oaspeții au vizitat Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit  „Nicolae Colan” unde au fost întâmpinați de dr. Ioan Lăcătușu, Florentina Teacă, secretar al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Maria Peligrad, președinta Fundației „ Mihai Viteazul și Maria Crețu-Graur, vicepreședintă a „Astra”, Despărțământul Covasna-Harghita.

Dr. Ioan Lăcătușu le-a vorbit  oaspeților  din Republica Moldova despre oamenii și locurile mininate de pe aceste meleaguri precum și  despre legăturile străvechi dintre românii covăsneni în mod special, și românii  de pe cele 2 maluri ale Prutului. Acesta a afirmat că ceea ce nu face Statul român în ceea ce privește relațiile dintre românii din țară și cei din afara granițelor țării, face Asociațiunea  „Astra”,  menținând astfel „ solidaritatea de frăție”. În acest sens, frații noștri din Republica Moldova au primit în dar icoane și steaguri tricolor  pe care  Asociația „Calea Neamului” le-a primit, la rândul său, de la români din țară dar și din străinătate,  precum și cocarde tricolor, cărți și ziare Mesagerul de Covasna.

 

„Suntem enorm de mulțumiți și mergem cu emoții pozitive acasă, cu o impresie frumoasă! Vom transmite toate bucuriile sufletești pe care le-am primit aici, prin ziarul dumneavoastră, <<Mesagerul de Covasna>>, pe care îl avem în gospodăria noastră, de mai mulți ani (…)! Avem același grai, avem aceeași limbă, avem aceleași tradiții, avem aceleași obiceiuri și noi ne străduim din tot sufletul să le păstrăm și să le transmitem copiilor. Generația noastră, a celor care avem ceva ani pe umeri, n-am văzut (în copilărie) ceea ce au văzut copiii noștri în câțiva ani, datorită acestei Asociațiuni <<Astra>>! (…) Mulțumim tuturor!”- a declarat prof. Olga Leșenco – preşedinte Despărţământul ASTRA „Doina Răutului”, Gura Căinarului.

 

 

Acasă la noi

 

Prof. Olga Leșenco

 

Astristii de la Întorsură,

Ne-ați întâlnit cu voie bună

Am văzut Țara-minune,

Care în suflet ne va rămâne.

 

Noi, astristii de la Gura-Căinari,

N-am venit aici în zadar;

Am rămas uimiți de toate,

Vă dorim multă, multă sănătate!

 

Munților cu brazi înalți

Sunteți falnici,  minunați!

Am rămas impresionați

Deoarece în șoaptă ne ziceați:

„Stramoșii voștri au trăit

Și multe au mai văzut,

Frumusețile,bogățiile de necrezut,

Țara liber o cutreierau,

Doamne ce bucuroși erau!!!”

 

Domnilor și doamnelor:Corina,Radu, Mircea, Ciprian și domnilor primari,

Vă spunem drept, ca d-nevoastră oameni mai rar!

Aveți un suflet mare

Și multă, multă răbdare.

 

Ne pare rău că ne despărțim,

Dar din tot sufletul-Vă mulțumim!

Suntem destul de vioi,

Am fost „Acasa la noi!”

 

 

Ana Ciorici Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail