O treime dintre contribuabilii din judeţul Covasna redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către organizaţiile nonguvernamentale, în timp ce la nivel naţional media este de 25%, iar astfel sume considerabile, ce ar putea fi folosite în beneficiul comunităţilor locale, rămân în visteria statului, a declarat, joi, deputatul UDMR Covasna, Miklos Zoltan.

Potrivit acestuia, media naţională a fost anul trecut de 25%, însă în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş s-a situat la circa 32%.

„Una din trei persoane s-a folosit de această posibilitate, în condiţiile în care media pe ţară este de unu din patru. Valoric, asta înseamnă că în judeţul Covasna, anul trecut 3,5 milioane de lei s-au virat din 3,5% de la noi toţi. Asta e suma care s-a dus la asociaţii şi fundaţii: 3,5 milioane de lei (…) La noi, în judeţele din Transilvania, statistica e puţin mai bună. Nu stăm rău, pentru că media pe ţară e undeva la 25%, dar e loc de mai bine, încă sunt sume semnificative care ar putea fi redirecţionate către asociaţii şi fundaţii”, a declarat deputatul Miklos Zoltan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a făcut un apel către contribuabili să redirecţioneze către ONG-uri 3,5% din impozitul pe venit plătit anul trecut, precizând că termenul limită pentru depunerea declaraţiilor este 26 mai.

Parlamentarul covăsnean a amintit, de asemenea, că firmele pot redirecţiona 20% din fondul de sponsorizare către organizaţiile civile până pe 25 iunie, menţionând, printre altele, că şi la acest capitol judeţul Covasna se situează peste media pe ţară, cu o cotă de 8% faţă de 4%.

„Suntem acum în perioada în care se fac aceste redirecţionări şi mesajul nostru este ca persoanele fizice şi juridice să se folosească de acest drept şi să redirecţioneze acea parte din impozitul lor pe venit plătit în anul precedent la ANAF, să redirecţioneze către societatea civilă, către asociaţii şi fundaţii de tineret, culturale, sportive, de mediu, biserici, pentru că din acele sume se pot face foarte multe proiecte locale, foarte utile pentru comunităţile locale (…) Redirecţionarea impozitului nu ne costă nimic, doar câteva minute pentru completarea formularului (…) Sunt sume semnificative care pot fi mişcate, pot fi aduse acasă (…) Dar sunt foarte mulţi oameni care sunt indiferenţi la problema asta sau care nici nu ştiu că există această posibilitate de sponsorizare sau de redirecţionare (…) Şi acesta este mesajul nostru: mai sunt două luni în cazul a 3,5% la persoane fizice şi mai sunt trei luni în cazul firmelor pentru redirecţionarea fondurilor sponsorizate din impozitul pe profit şi să avem o atitudine pozitivă, atât noi, cei care putem face aceste redirecţionări, cât şi societatea civilă, asociaţiile să meargă cu proiecte viabile, să meargă să ceară aceste fonduri”, a mai spus deputatul covăsnean.

Acesta a menţionat, totodată, că UDMR Covasna a lansat campania „Ajută comunitatea locală!”, iar în următoarele zile va fi actualizat site-ul www.segitsdahelyit.ro, unde cei interesaţi vor putea găsi informaţiile şi formularele necesare pentru redirecţionarea cotei din impozitul pe venit, precum şi o listă cu organizaţiile care pot beneficia de aceste fonduri.

La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Atelierului de Inovaţie din Transilvania, Gyenge Ervin, care a solicitat de la Ministerul Finanţelor şi ANAF datele prezentate în cadrul acesteia şi care a iniţiat, de asemenea, o acţiune de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa redirecţionării impozitului pe venit către organizaţiile civile.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail