Regiunea Centru a realizat în primul semestru al anului exporturi de mărfuri în valoare totală de peste 3,3 miliarde euro, cea mai ridicată valoare fiind înregistrată de judeţul Braşov, respectiv peste 1,1 miliarde de euro, iar cea mai scăzută de Harghita, cu aproximativ 148 de milioane de euro, potrivit unui raport remis ieri AGERPRES de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba.
Exporturile de mărfuri realizate în perioada ianuarie-iunie la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru reprezintă 14,2% din totalul exporturilor României.
În cadrul judeţelor componente ale regiunii, Braşov a avut o pondere de 33,5% în totalul exporturilor, fiind urmat de Sibiu cu 29,8%, Alba – 15,4%, Mureş – 12,4%, Covasna – 4,5% şi Harghita cu 4,4%.
Cel mai mult s-au exportat produse din grupa maşini, aparate şi echipamente electrice, care participă cu 29,4% la totalul exporturilor din regiune, respectiv peste 990 milioane de euro.
Au urmat secţiunile mijloace de transport – cu 15,2% şi o valoare de circa 512 milioane de euro, lemn şi articole din lemn – 12,6% cu o valoare de peste 424,7 milioane de euro.
S-au mai exportat textile şi articole din textile, în valoare de peste 323 milioane de euro, metale comune şi articole din metal, în valoare totală de aproape 232 milioane de euro, precum şi produse ale industriei chimice, mărfuri şi produse diverse, materiale plastice, încălţăminte, pălării şi umbrele, piei crude si produse din piele etc.
În ceea ce priveşte importurile de mărfuri, acestea s-au ridicat în primul semestru al acestui an la peste 2,9 miliarde de euro, reprezentând 11,2% din totalul importurilor României. Tot judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare, de peste un miliard de euro, cea mai scăzută valoare, de aproximativ 145 milioane de euro, fiind în judeţul Covasna.
În raport procentual, importurile de mărfuri au fost realizate în cea mai mare parte de judeţele Braşov – 36,2%, Sibiu 30,5% şi Mureş – 15,2%. Urmează Alba cu 7,7%, Harghita – 5,5%, şi Covasna cu 4,9%.
Principalele secţiuni au fost maşini, aparate şi echipamente electrice (27,9%), produse ale industriei chimice (12,4%), metale comune, articole din metal (12,2%), textile şi articole din textile (9,3%).
În Regiunea de Dezvoltare Centru, balanţa comercială a înregistrat în perioada ianuarie-iunie un excedent în valoare de peste 422 milioane de euro.
La nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive în Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna şi valori negative în Harghita şi Mureş.
AGERPRES