…Și  tiptil am ajuns, dragi prieteni, foarte aproape de Cea mai lungă noapte a anului, cum i se spune Revelionului. Nu mai e mult și anul în curs va deveni amintire, din păcate una nu prea  frumoasă din pricina nesuferitei de Pandemii. Totuși, să fim mulțumiți fiindcă putea fi și mai rău, așa cum au stat lucrurile în 2020.

Așadar, în seara zilei de joi, 30 decembrie 2021, de la ora 19.00, la Sala „Patria” a Filarmonicii din Brașov are loc Concertul de Anul Nou – un eveniment tradițional ce se anunță deosebit, în care se vor îmbina muzica vocală, instrumentală și…baletul!

Solista de jazz Christiana Uikiza din Austria, pianistul Horia Mihail şi Orchestra de cameră „ICon Arts” (redenumită recent „Ansamblul cameral de muzică nouă” al Filarmonicii de Stat Sibiu)  sunt muzicienii care vor performa în cadrul amintitului regal, sub conducerea dirijorului italian Gian Luigi Zampieri. Ei vor oferi asistenței amploarea și rafinamentul muzicii de pe marile ecrane, europene sau de peste Ocean, începând cu perioada anilor `50. În spectacol vor evolua, de asemenea, un grup de artiști ai Teatrului de Balet din Sibiu sub îndrumarea coregrafei australiene Aleisha Gardner.

Formatul acestui concept artistic este de sorginte occidentală, mai precis de inspiraţie vieneză, și a fost lasat la Sibiu cu mai mulți ani în urmă. Spectatorii l-au primit cu căldură, devenind un Eveniment rafinat așteptat cu nerăbdare. Între timp a căpătat o notă personală, care i-a consolidat semnătura originală. Tocmai de aceea a fost inclus anul acesta pe agenda Filarmonicii brașovene, ne-a precizat noul nostru colaborator, tânărul și amabilul Iosif Trif, PR-ul instituției.

Bucurându-se  de succes, evenimentul s-a impus în prima linie între ofertele divertismentului cultural de Revelion organizate la nivel naţional, desfăşurându-se de fiecare dată cu casa închisă.

Tema ediției actuale este „O seară ca-n filme”, cu acorduri de muzică clasică, jazz și swing, lucrări faimoase care au făcut înconjurul lumii. Ele  vor fi interpretate într-o manieră aparte, fapt ce va produce mai mult ca sigur o impresie deosebită publicului.

  Solista Christiana Uikiza  


Una dintre cele mai apreciate voci feminine ale momentului se numește Christiana Uikiza. Este stabilită la Viena, dar are originea română, fiind alintată  „Fata cu părul și vocea de aur” sau „Esența jazz-ului elegant”. Este o cântăreață extrem de versatilă, ce are  tot mai mulți fani.  S-a născut la Reșita, unde încă de foarte mică a învățat să cânte la vioară, iar mai apoi la chitară și pian. De la vârsta de 14 ani Christiana și-a început cariera  solistică, compunând muzică  și scriind versurile pieselor sale.  Apoi și-a creat propria formație cu care a susținut nenumărate concerte. În 2005 se mută la Viena unde formează trupa „Christiana Uikiza Quartet”.

Muziciana și-a consolidat cariera muzicală colaborând cu teatre avangardiste. A obținut un succes importnt cu musical-ul „Oedipus Stories” pe care l-a compus și în care a cântat. A urmat editarea primului ei album intitulat „This time it’s different” (produs de Christoph Burgstaller).

Din anul 2010 devine solista formației „Grooveheadz”, iar în paralel  experimentează stiluri trecând de la Gospel la Soul, de la muzica Fado la Standarde Jazz. Despre Christiana Uikiza, editorul Hannes Höttl declara: „Destinul le surâde unor oameni. Ei pot cânta minunat, pot dansa fantastic, pot interpreta la o mulțime de instrumente sau pot să arate foarte bine. Și, ca și cum simpla existență a unor persoane cu astfel de aptitudini nu ar fi de ajuns, mai există și …Christiana Uikiza, care are o tehnică perfectă”.

 

Pianistul Horia Mihail

 

 

Celălalt artist care va evolua mîine seară este  pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, fiind unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. Horia Mihail a debutat la vârsta de 10 ani  în orașul său natal – Brașov – interpretând Concertul în Re Major de J. Haydn. De atunci a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio. Absolvent al Colegiului „Andrei Șaguna”, Horia Mihail a studiat pianul întâi la Brașov, cu prof. Stela Drăgulin, apoi în cadrul Academiei de Muzică de la București, cu prof. Constantin Ionescu-Vovu. După 14 ani de studii în România, pianistul a urmat cursurile Universității din Illinois, fiind discipol a lui  Ian Hobson, obținând în anul 1995 Diplomele de Absolvire și de Masterat. În 1999, a primit „Artist Diploma” de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.

În prezent este solist concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte al Asociației Culturale „Accendo” desfășoară o intensă activitate managerială, organizând turneele „Romanian Piano Trio”, „Pianul Călător” și „Duelul Viorilor”.

 

Dirijorul Gian Luigi Zampieri

 

Gian Luigi Zampieri s-a născut la Roma și este reprezentant al școlii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la „Accademia di Santa Cecilia” și apoi la „Accademia Chigiana”, obțânând în 1988 Diplomă de Onoare. În calitate de organist și dirijor, Gian Luigi Zampieri s-a perfecționat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco de Mași, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski și Leonard Bernstein.

Lansat din anii studenției în carieră dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din  Brazilia, Israel, Mexic, Polonia, Rusia, Albania etc., dar  și din România. A colaborat cu numeroși soliști de talie mondială ca Arnaldo de Felice, Peter Soave, Francesco Manara, Francesco Pepicelli,  Ricardo Gallen, Nello Salza, Peter Sadlo, Shirley Verrett, inclusiv muzicieni români, printre care Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Florin Ionescu-Galați, Filip Papa, Vlad Dimulescu, Adrian Petrescu ș.a.

De mai mulți de ani se ocupă de repunerea în valoare a repertoriului simfonic italian al secolului XX (Fano, Respighi, Pizzetti, Malipiero, Rota, Ghedini, Ferrara). Totodată, Gian Luigi Zampieri s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla și este considerat de critică drept unul dintre experții de seamă.

***

Concertul sfârșitului de an de la Brașov intitulat „O seară ca-n filme”  propune o seară în care melomanii vor fi purtați pe aripile muzicii de film. Lucrări faimoase care au făcut înconjurul lumii vor fi interpretate într-o manieră neașteptată, în acorduri cross-over de jazz și swing, cărora li se vor adăuga sonorități ale muzicii clasice. În program figurează piese celebre  precum „All  that Jazz” (din filmul „Cabaret”), „Moon River („Mic dejun la Tiffany”), „L’Appuntamento” („Ocean’s Twelve”), „Buongiorno, Principessa” („Viața e frumoasă” ) și „Tema lui James Bond” (din saga „James Bond”  etc.

…Nu ne rămâne decât să le urăm succes interpreților, iar spectatorilor audiție și vizionare plăcute. La Mulți Ani, tuturor!

                                                                                                         Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail