. . Peste 400 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, care doresc să inițieze o afacere vor putea să își dezvolte competențele antreprenoriale, și 48 de planuri de afaceri vor fi subvenționate în cadrul cadrul unui proiect multi-regional, implementat în regiunile de dezvoltare Nord–Est și Centru.

Proiectul, intitulat „O șansă pentru succes în afaceri” este implementat de Camera de Comerț și Industrie Neamț, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Brașov și firma Innova Project Consulting SRL București.  Grupul țintă vizează 480 de persoane cu vârsta peste 18 ani, care doresc să inițieze o afacere. Dintre acestea, 240 sunt persoane apaținând categoriei de vârstă 18-25 de ani, înmatriculate în învățământul superior. Totodată, în cadrul proiectului se dorește subvenționarea a 48 de planuri de afaceri prin schema de ajutor de minimis  „Sprijin pentru Antreprenori”.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, la Sfântu Gheorghe, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras Gyorgy, a arătat că proiectul este binevenit și a precizat că noile afaceri vor trebui să fie dezvoltate în anumite domenii, care, din anumite puncte de vedere se încadrează foarte bine și în ceea ce înseamnă strategia de dezvoltare a județului Covasna: „Se întâmplă lucruri bune și în sistemul cameral; de când au fost schimbări și la nivelul Camerei Naționale, se pare că lucrurile iau o turnură pozitivă și văd zi de zi niște lucruri pozitive, niște inițiative bune, cum este și această inițiativă a sistemului cameral în care este implicată Camera de Comerț și Industrie Brașov și Camera de Comerț și Industrie Neamț, dar cu impact asupra Regiunii Centru și Nord- Est. Este vorba despre sprijinirea unor start-up-uri noi din  domenii inovative, pentru că există o listă CAEN cu activități ce pot fi finanțate și în această listă CAEN regăsim mai ales firme din domeniul inovativ și aici mă gândesc și la IT și la design, la domeniul bioeconomiei, dar și al turismului etc, deci sunt niște domenii care, din anumite puncte de vedere se încadrează foarte bine și în ceea ce înseamnă strategia de dezvoltare a județului Covasna, strategie care nu este finalizată, dar care este în curs de finalizare (…)”, a spus președintele CCI Covasna, Edler Andras.

Prezent la conferința de presă, Szekely Attila, reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie Brașov, a oferit detalii despre proiect: „Proiectul care are titlul: <<O șansă pentru succes în afaceri>>, destinat tinerilor antreprenori, este confinanțat prin programul POSDRU 2007- 2013, din  Axa prioritară 3.1, <<Promovarea culturii antreprenoriale>>, și, după cum indică și titlul, își propune să finanțeze afacerile de tip start-up din Regiunea Centru și din Regiunea Nord-Est, când zic de Centru, mă refer la județele Brașov, Alba, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.  Mai exact, vom avea un grup țintă de  480 de persoane, dintre care  jumătate vor fi persoane din categoria 18-25 de ani, înmnatriculate în învățământul superior, și aici discutăm atât de studenți, cât și de masteranzi”, a explicat Szekely Attila.

Caravană de informare, la Sfântu Gheorghe și alte activități ale proiectului

Săptămâna viitoare va avea loc, la Sfântu Gheorghe o caravană de informare în cadrul căreia se vor prezenta detalii despre proiect (activitățile, obiectivele, termenele acestuia, metodologia și procedura prin care se vor putea înscrie persoanele în grupul țintă).

”Proiectul se va desfășura în trei etape. În județul Covasna suntem la prima etapă, de organizare a sesiunilor de informare, mai exact, vom avea o caravană de informare, în data de 27 aprilie, la  Universitatea <<Babes -Bolyai>> de la ora 11,00, respectiv la sediul Camerei de Comerț și Industrie Covasna, la ora 15.00. În cadrul acestei caravanei vom prezenta activitățile, obiectivele, termenele proiectului (…) și vom explica exact metodologia și procedura prin care se vor putea înscrie persoanele în grupul țintă”, a precizat Szekely Attila. Potrivit acestuia, în cadrul etapei a doua a proiectului, pe parcursul lunii mai, este programat să se desfășoare un curs de dezvoltare a competențelor antreprenoriale, după care se va organiza un concurs de idei de afaceri:

 ”După caravană va urma etapa a doua ce va consta în susținerea  unui curs de  dezvoltare a competențelor antreprenoriale. Acest curs este programat să se deruleze între 1-15 mai, la sediul Camerei de Comerț, un program de două zile prin care persoanele vor învăța lucruri esențiale cu privire la ceea ce înseamnă un plan de afaceri, antreprenoriat. În urma cursului, se vor realiza niște planuri de afaceri care vor intra într-o etapă de evaluare și selecție; practic aceasta este etapa a III-a. Cele mai bune 48 de planuri vor primi o subvenție de 15.000 de euro, 100% nerambursabili, o subvenție care va veni în avans,  adică firmele vor primi acești bani în contul bancar deschis, dar vor putea utiliza banii pe baza contractelor și facturilor, cu aprobarea noastră. Cheltuielile pentru care se vor utiliza acești bani vor trebui să fie cuprinse în planul de afaceri care va fi selectat”, a mai spus Szekely Attila. Printre domeniile eligibile în care vor trebui dezvoltate afacerile pentru a avea șansa de a fi subvenționate se numără: turismul și ecoturismul, industria textilelor și pielăriei, lemn și industria mobiliei, industrii creative; industria auto și componente, IT, sănătate și energie, bioeconomie, biotehnologii.

Reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Brașov a precizat că pe site-ul proiectului va fi publicată și metodologia de selecție a planurilor de afaceri.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail