. . Sub egida Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), un hub – un spațiu comun de lucru, un centru de schimb de idei, de cercetare, inovare – ar putea fi deschis în curând la Sfântu Gheorghe. Acesta va funcționa în incinta Incubatorului de Afaceri din municipiu și va fi destinat persoanelor cu inițiativă, care vor putea fi conectați cu mentori și experți din anumite domenii.

 Directorul executiv al Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) domnul Vajda Lajos – a precizat că, în cadrul ASIMCOV s-au fomat asociații profesionale în diferite domenii care au stat la baza înființării clusterelor – ce presupun o cooperare între oameni şi instituţii care activează în acelaşi domeniu sau au interese comune. Directorul executiv Vajda Lajos, care este și vicepreședinte al Asociației Clusterelor din România, a arătat că un pas important, o completare a clusterelor, ar fi înființarea unor huburi – acestea fiind de fapt locaţii în care se „nasc“ idei, locații în care se întâlnesc tinerii cu specialiști din anumite domenii, unde oameni deschiși spre cooperare se întâlnesc în scopul de a-și transforma ideile în realitate și de a contribui la dezvoltarea anumitor domenii.

„Dorim să creăm acele centre care asigură posibilitatea de a ne ocupa de tinerii care doresc să activeze într-un domeniu. Nu este suficient să îi pregătim, sau să alegem câțiva, ci trebuie să creăm huburi, centre unde să asigurăm cadrul de a lucra, de a comunica, de a ne ocupa de tineri, deci un sistem de co-working (…) Noi, prin clustere, avem legături cu universități, școli profesionale și, în plus, am văzut în Budapesta și la Pecs astfel de huburi și astfel, am făcut această legătură că în cadrul clusterelor se pot înființa huburi. Un tânăr, poate nu pornește o afacere direct ieșit de pe băncile școlii, dar, prin hub, intră în contact cu anumite domenii economice. Ideea înființării huburilor a apărut ca o necesitate…am lărgit, practic, orizonturile și am văzut că un hub ar putea să ofere o posibilitate de dezvoltare tinerilor”, a spus Vajda Lajos, care a precizat că, la Sfântu Gheorghe, un hub ar putea fi deschis în curând, în momentul de față acesta fiind în curs de amenajare, la Incubatorul de Afaceri și care va aborda domenii precum: energie verde, industrii creative, turism- balneoturism, stil de viață sănătos, având și o componentă IT.

„Hubul este în proces de amenajare. Putem amenaja până la 16 locuri. Noi, practic, aici, în acest hub, dorim să formăm acei conectori din diferite domenii, de exemplu, din energia verde, protecția mediului, managementul deșeurilor, industria creativă, stil de viață sănătos, turism, balneologie”, a declarat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos. Acesta a precizat că se dorește ca în hub să fie atrași tinerii cu inițiativă.

„Aici, mentoratul poate fi asigurat de cei care au experiență, dar aici mentorii, experții nu dau lecții, ci vorbesc despre posibilitățile din domeniu, însă mai departe creativitatea tinerilor va fi baza dezvoltării. Deci, ne propunem în primul rând atragerea tinerilor în această comunitate, pentru a afla despre domeniile respective, pentru a discuta între ei despre aceștia, iar cei care vor fi cei mai buni vor putea porni start-up-uri, vor putea lucra în aceste huburi, și aici, în acest hub – vor avea un spațiu, un loc bun de lucru, unde vor avea conexiune la internet, vor putea colabora și cu alții, deci vor putea lucra împreună (…). Aici vom aduna tinerii, vom vorbi despre aceste domenii, vom încerca să vedem cum văd ei aceste domenii, cum văd viitorul, ce pot aduce acestor domenii, și apoi dorim să le asigurăm sprijin în formarea lor profesională și personală (…). Aici, tinerii vor învăța lucruri care le vor fi utile și în viața de zi cu zi”, a explicat directorul executiv Vajda Lajos. Acesta a precizat că în două sau trei luni, hubul de la Incubatorul de Afaceri va fi deschis și că se dorește ca pe viitor să se creeze o rețea de huburi. Domnul Vajda Lajos a precizat că spații potrivite pentru huburi sunt în centre universitare, în licee tehnologice sau în Incubatoare de Afaceri.

„De exemplu, în atelierele școlare există spații care ar putea fi transformate în huburi. Aici ar și școlile să ne fie partenere, administrația locală să ne fie parteneră, iar în cadrul clusterului, toți, împreună am putea hotărî în ce domenii să se formeze un hub, dar este important să introducem soluții inovative și în domeniile clasice”, a declarat Vajda Lajos.

Vom reveni cu informații.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail