Pető Mária, profesor de fizică, la Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe a fost desemnată câștigătoare a Premiului Mentor pentru Excelență în Educație, de către MOL România și Fundația pentru Comunitate.

„Premiul Mentor” este acordat anual, începând din 2010, de Fundația Pentru Comunitate și „Mol România”, și urmărește să premieze dascăli, antrenori de excepţie și să recunoască public valoarea muncii acestora.

Cei zece laureați ai celei de-a șaptea ediții au fost anunțați în cadrul unei ceremonii organizate săptămâna aceasta, de către de către MOL România și Fundația pentru Comunitate, la Teatrul „Odeon” din Bucureşti şi care l-a avut ca invitat de onoare pe violonistul Alexandru Tomescu.

„MOL România oferă de şapte ani <<Premiile Mentor pentru excelenţă în educaţie>>, alegând astfel să recompenseze profesori şi antrenori de excepţie, care prin dăruirea şi pasiunea lor au şlefuit talente şi caractere, pregătind generaţii întregi nu numai pentru cariere de succes, ci şi pentru viaţă. Prin acordarea acestor premii ne-am dorit să le spunem tuturor acestor mentori minunaţi că le mulţumim pentru ceea ce au făcut şi fac încă pentru atâtea şi atâtea generaţii”, a declarat, conform unui comunicat de presă emis ieri redacției noastre, Camelia Ene, director executiv MOL România.

Conform comunicatului, profesorii și antrenorii premiați au fost selectați de către Consiliul Director al Fundației Pentru Comunitate dintre cele 250 de nominalizări primite în perioada aprilie-decembrie 2016 din partea foştilor elevi sau colegi.

 

„Prof. Pető Mária a deschis noi orizonturi pentru mai multe generații”

Prof. de fizică, Pető Mária, din Sfântu Gheorghe se numără printre cei zece câștigători.

„Pető Mária predă fizică la Colegiul <<Székely Mikó>> din Sfântu Gheorghe. Prin capacitatea ei de a aborda un subiect dificil dintr-o perspectivă multidisciplinară și într-un stil captivant, a marcat pe viață mulți copii și a deschis noi orizonturi pentru mai multe generații. Este mereu deschisă la ideile și sugestiile elevilor, pe care îi tratează de la egal la egal şi îi încurajează să-și găsească pasiunea vieții lor. Consideră că nu există inițiativă imposibil de realizat, astfel, copiii care au avut șansa să învețe de la doamna Pető participă cu plăcere și mare succes la concursuri naționale și internaționale în acest domeniu. Ei au avut ocazia să descopere că această disciplină nu constă doar din formule grele și abstracte, ci are legătură cu viața de zi cu zi.” – a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre, a declarat ieri că prof. Pető Mária este un model de cadru didactic.

„Doamna Pető Mária s-a ocupat de ani de zile de cultivarea talentelor (…). Am fost coleg cu dumneaei și apreciez foarte mult activitatea și efortul depus de către dânsa. Eu cred că este un model de cadru didactic (…). Poate să facă orele atât de atractive, încât să aibă mereu elevi care doresc să participe, care doresc inovație. (…)” – a declarat, ieri, inspectorul școlar general din cadrul ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Prof. Pető Mária declara în videoclipul de prezentare realizat de organizatorii programului „Premiul Mentor”, că a avut întotdeauna reacții pozitive la orele sale de curs, chiar și din partea elevilor cărora nu le plăcea fizica în gimnaziu.

 

„Sunt zile bune și rele, dar adevărul este că atunci când atâția micuți intră (în sala de curs- nr.) și lucrează cu plăcere și pentru mine e mult mai ușor. Practic, așa îmi mențin dinamismul: în fiecare an apar copii noi, provocări noi, întrebări noi, lucruri noi, și toate necesită răspuns. Dacă nu am un răspuns, ei reacționează imediat și atunci ar putea fi greu, dar nu se întâmplă așa. Pentru mine, lucrul cel mai important pentru ca o oră să funcționeze, este ca elevii să fie deschiși și să pună întrebări. Pot să pună, teoretic, orice fel de întrebare, pentru că nu există un subiect care să nu aibă legătură cu întrebarea lor. (…) Când revine peste 5-6-7 ani (elevul – n.r.) își aduce aminte unde a folosit cele învățate aici, deci întotdeauna am un feedback pozitiv (reacție – n.r.), chiar și din partea celor cărora nu prea le-a plăcut sau urau fizica în gimnaziu. (…) Toți găsesc un amănunt care a rămas important pentru ei (…). Deci a meritat. Întotdeauna există un feedback pozitiv. Întotdeauna.” – declară prof. Pető Mária, în videoclipul de prezentare realizat de organizatorii programului „Premiul Mentor”.

 

Ceilalți nouă câștigători ai Premiului Mentor pentru Excelență în Educație, ediția a 7-a, 2016 sunt: Nicolae Antonescu, profesor de vioară, din București, Petre Arnăutu, antrenor tenis de masă, Slatina, Bogács Nóra Ágnes, profesor de limbă și literatură maghiară, din Miercurea Ciuc, Csiszár Ferenc, antrenor de scrimă, din Satu Mare, Elvira Groza, profesor de filozofie, din Oradea; Constantin Radu, antrenor de gimnastică ritmică, din Iași; Elena Valeria Teoteoi, profesor de chimie, din Târgu Jiu, George Florian Zamfir, profesor de muzică, din Craiova; Mihaela Eleonora Zamfirescu, profesor de pian, din București.

 

Conform comunicatului de presă, asemeni edițiilor precedente, numărul nominalizărilor a depășit cu mult numărul de premii care se pot acorda, însă nominalizările pot fi actualizate și depuse din nou pentru edițiile viitoare.

 

Start al ediției a VIII-a, 2017

În cadrul ceremoniei, organizatorii  programului „Premiul Mentor pentru Excelență în Educație” – MOL România și Fundația pentru Comunitate – au anunțat lansarea ediției a opta, 2017.

Numărul constant ridicat al propunerilor pe care le primim ne arată că sunt mulți cei care doresc să-și exprime recunoștința față de dascălii care au avut rol important în viața lor. Este minunat şi emoţionant să vedem că sunt atâţia foşti elevi care nu uită cine au fost aceia care le-au şlefuit pentru prima oară talentul şi aleg să le mulţumească mentorilor lor printr-un gest de recunoaştere publică. Începând din 3 mai, timp de 8 luni se pot pregăti și depune nominalizările pentru ediţia din 2018 a Premiilor Mentor  pentru antrenori și profesori care au descoperit tineri talentați și au avut grijă de ei la începutul carierei lor”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.

 

Programul „Premiul Mentor pentru Excelență în Educație” își propune să atragă atenția opiniei publice asupra acelor profesori, antrenori, mentori care au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor.

„Îi căutăm pe acei profesori, antrenori, mentori care au reușit și reușesc să stimuleze copii talentați, care îi pregătesc pentru a face față competițiilor, care caută în permanență posibilitățile lor de dezvoltare. Îi căutăm pe acei profesori, antrenori, mentori a căror excelență educativă a condus generații întregi spre succes, a căror activitate însă a rămas în umbră, fără recompense morale sau materiale.” – au transmis organizatorii.

Potrivit anunțului programului, pot fi nominalizați pentru „Premiul Mentor” profesori, antrenori, pedagogi care pregătesc, învață, educă, ajută copii și tineri cu vârste sub 18 ani, care organizează cercuri de specialitate, îndrumă activitatea extrașcolară a acestora, care sprijină cu devotament și cu eficiență lansarea lor pe drumul succesului; care sunt capabili să acorde o atenție sporită acelor copii sau tineri a căror situație familială sau materială i-ar defavoriza în cursa pentru succes; care au înființat unele foruri (competiții, întâlniri, cercuri, cluburi, asociații, etc.) cu un rol semnificativ în dezvoltarea tinerilor, în punerea în valoare a talentului lor; care prin calitățile lor umane și profesionale au câștigat de-a lungul unei cariere de mai multe decenii aprecierea comunității locale și a specialiștilor din domeniul lor de activitate.

 

Conform aceleiași surse, orice persoană poate să facă o nominalizare atât în nume propriu cât și în numele unui grup.

Nominalizarea trebuie să conțină, printre altele, o ilustrare a celor mai importante rezultate obținute de copiii și tinerii pregătiți de cel nominalizat, precum și momentele de vârf ale carierei acestuia; să contureze atât calitățile profesionale cât și pe cele umane ale persoanei propuse și să evidențieze rolul mentorului în viața și cariera discipolului.

Nominalizările se pot depune până la data de 31 Decembrie 2017. Dosarele de înscriere trebuie întocmite în conformitate cu anunțul Programului.

Mai multe detalii despre program pe www.molromania.ro și www.pentrucomunitate.ro.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail