O potecă didactică, în scopul promovării protecției naturii, va fi amenajată în jurul taberei „Csipkés” de la Zăbala, de către elevi de la Liceul Tehnologic „Kós Károly ”, cu sprijinul profesorilor, în cadrul unui proiect pe care unitatea de învățământ îl derulează împreună cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe.

În proiect vor fi angrenați elevi ai clasei a X-a, profilul „Protecția Mediului”, de la Liceul Tehnologic <<Kós Károly >> din municipu. Ei vor participa la acțiuni de documentare cu privire la protecția naturii și vor amenaja, sub coordonarea cadrelor didactice, o potecă didactică, în jurul taberei de la Zăbala.

Activitățile proiectului se vor derula pe parcursul perioadei alocate stagiului de practică la clasa respectivă – în ultima săptămână din aprilie și la mijlocul lunii iunie, a declarat, vineri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Liceului Tehnologic „Kós Károly ”, prof. Komán László.

„Începând de anul trecut, școala noastră are clasă cu specializarea <<Protecția mediului înconjurător>>. În stagiul de practică, al clasei a X-a de la acest profil, am programat acest proiect, prin colaborarea cu Școala de Arte și Meserii, care are în administrare tabăra de tineret de la Zăbala (…). Am discutat cu reprezentanții și cu conducerea Școlii de Arte și Meserii, și am căzut de acord că vom demara proiectul respectiv. Astfel, urmează ca marți, împreună cu domnul Kiss András de la Școala Populară de Arte și Meserii, să mergem să vedem terenul și să stabilim primele obiecte ce vor fi realizate în ultima săptămână a lunii aprilie, împreună cu elevii de la clasa amintită. Vom finaliza acest proiect tot împreună cu clasa a X-a de protecția mediului înconjurător, în  a doua jumătate a lunii iunie. În acest proiect ne va ajuta și domnul Köllő Zsolt, profesor de bio – chimie la Liceul << Székely Mikó>> și domnul Radocskayi László, care a fost profesor de biologie la << Váradi József >> și care actualmente este pensionar. Am apelat la ajutorul acestor doi colegi deoarece dumnealor au experiență în acest domeniu, pentru că au lucrat într-un proiect vizând realizarea unei poteci didactice la Pădureni, cu ani în urmă.” – a spus, vineri, directorul Liceului Tehnologic „Kós Károly ”, prof. Komán László.

Potrivit acestuia, elevii se vor implica în marcarea traseului, în montarea de indicatoare, amenajarea unor bănci, și, după caz, a unor podețe, amplasarea de materiale informative și nu numai.

„În primul rând, trebuie să marcăm traseul respectiv, pornind de la tabăra de la Zăbala, să punem indicatoare; apoi, terenul să fie pregătit în așa fel încât traseul să poată fi parcurs ușor, și, eventual, dacă va trebui să fie traversat un pârâu, vom face, din materialul lemnos din zonă, un podeț, de exemplu; vom amenaja și niște bănci, acolo unde este priveliștea mai frumoasă;  vom marca acele zone în care mamiferele mai mari vin la pârâu; vom pune panouri care vor indica acele animale care au adăpostul, cuibul etc. în zona respectivă și vom da și o latură de responsabilizare cu privire la protecția mediului înconjurător. Aceasta este intenția noastră.”- a spus directorul Komán László.

„Pentru elevi, proiectul este binevenit, deoarece așa vor parcurge și stagiul de practică și vor fi responsabilizați cu privire la protecția mediului, vor primi informații importante și utile.”- a opinat directorul Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor.

Acesta nu este primul proiect comun al celor două instituții. Anul trecut, sub genericul „Experimentul verde”, elevi ai Liceului „Kós Károly ” de la clasa de protecție a mediului, au participat la activități de documentare și la activități constând în confecționarea unor panouri solare, din materiale reciclabile, în tabăra de la Zăbala.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail