Compozitor, instrumentist şi dirijor, Jolt Kerestely s-a născut la 12 mai 1934, în comuna Şiclod, judeţul Harghita.
A absolvit Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj în 1963, conform https://www.joltkerestely.ro/.
A fost corepetitor la Institutul Pedagogic (1962-1964) şi dirijor la Casa de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca. În 1964, a venit în Bucureşti, fiind angajat ca regizor muzical la Radio Televiziunea Română, unde a lucrat 30 de ani. Din anul 1976, este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
Jolt Kerestely, 04.05.1995
Foto: (c) ADRIAN OLTEAN/Arhiva istorică AGERPRES
În 1966, a debutat la radio cu piesa „Primul pas”, potrivit volumului „Meridianele cântecului” de Daniela Caraman Fotea (Bucureşti, Editura Muzicală, 1989).
A compus muzică de teatru, de film de desene animate, music-halluri, spectacole de revistă, cântece pentru copii, dar şi pentru solişti de operă şi operetă. A fost membru în numeroase jurii naţionale de muzică uşoară.
Multe dintre compoziţiile sale au ajuns şlagăre: „Copacul”, „Lumea de dragoste”, „Te rog zâmbeşte, fată frumoasă”, „Noapte, fată cu cercei de smoală”, „Tăcutele iubiri”.
Din discografia sa amintim: „Melodii de Jolt Kerestely” (1976), „Mesevilag (Lumea basmelor)” (1980), „Lumea de dragoste” (1981), „Tăcutele iubiri” (1997), „Buzunare secrete” (1999), „Râzi, copile, zi de zi” (2002), „Clipa de muzică” (2003), „Miau, miau… sunt o biată pisicuţă” (2004), „Portativul copiilor”, „Cântaţi cu noi, dansaţi cu noi”, „În paşi de step”, „O viaţă pentru muzică” vol. 1 şi vol. 2 (album lansat cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani).
Piesele sale – peste 600 compuse de-a lungul carierei – au fost puse în valoare de vocile unor interpreţi valoroşi – Margareta Pâslaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Constantin Drăghici, Aurelian Andreescu, Eva Kiss, Marcel Pavel, Monica Anghel, Mihaela Runceanu, Aura Urziceanu, Dan Spătaru, Loredana Groza, Gabriel Dorobanţu, Sanda Ladoşi, Anca Ţurcaşiu, Marina Voica, Anca Agemolu, Olimpia Panciu, Silvia Dumitrescu, Elena Cârstea, Emilia Diţu, Cătălin Crişan, Aurelian Temişan, Oana Sârbu, Carmen Trandafir, Daniel Iordăchioaie, Viorela Filip, Adrian Enache, Adrian Daminescu, Dorin Anastasiu, Stela Enache, Marina Florea, Paul Surugiu Fuego, Angela Gheorghiu, Liliana Pagu, Daniela Vlădescu, Valentin Teodorian, Ludovic Spiess, Dorin Teodorescu.
Creaţiile sale au fost răsplătite, de-a lungul timpului, cu numeroase premii.
Compozitorul Jolt Kerestely a primit premiul ‘O viaţă dedicată cântecului’ – Secţiunea ‘Divertisment’, în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a galei Premiilor Anuale ale Revistei ‘Actualitatea Muzicală’ a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) pe anul 2013. Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
În 2001, a primit Diploma de Excelenţă la Festivalul Mamaia 2001, pentru întreaga activitate profesională. A fost răsplătit de Ministerul Culturii şi Cultelor, în 2002, cu un Premiu de Excelenţă. În 2004, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Compozitorul Jolt Kerestely s-a numărat printre câştigătorii premiilor Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România.
În mai 2009, a avut loc, la Sala Palatului, spectacolul „O viaţă pentru muzică”, dedicat aniversării a 45 de ani de activitate a binecunoscutului compozitor.
În 2014, an în care compozitorul a aniversat 80 de ani, a fost lansată cartea biografică „Jolt Kerestely. O viaţă pentru cântec”, scrisă de Oana Georgescu şi publicată la Editura Pro Universitaria, carte ce include şi două CD-uri cu 40 de şlagăre compuse de Jolt Kerestely.
AGERPRES
* Explicaţie foto din deschidere: Compozitorul Jolt Kerestely a primit premiul ‘O viaţă dedicată cântecului’ – Secţiunea ‘Divertisment’, în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a galei Premiilor Anuale ale Revistei ‘Actualitatea Muzicală’ a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) pe anul 2013.