Maya Simionescu, biolog, membru titular şi preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, s-a născut la 23 februarie 1937, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Biologie din Bucureşti în 1959, iar în 1978 a devenit doctor în ştiinţe biologice, după cum indică dicţionarul „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003).

În perioada 1960-1971 a fost cercetător la Institutul de Endocrinologie din Bucureşti, apoi, între 1970-1979, la invitaţia profesorului George Emil Palade, a lucrat ca cercetător şi profesor asociat la Universitatea „Rockefeller”- Departamentul de Biologie Celulară, din New York, precum şi la Universitatea Yale – Facultatea de Medicină New Haven. După revenirea în ţară, a fost profesor invitat la Universitatea din Yale (1979-1994), la Universitatea McGill din Montreal, Canada (1979), la Universitatea Columbia din New York SUA (1990) ş.a.

Alături de prof. Nicolae Simionescu, face parte dintre fondatorii Institutului de Biologie şi Patologie Celulară (IBPC) din Bucureşti, a Societăţii Române de Biologie Celulară, punând bazele şcolii româneşti de biologie celulară. Maya Simionescu este cercetător ştiinţific (din 1979) şi director (din 1995) al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” din Bucureşti. IBPC a fost ales în 1990 institut membru al „UNESCO – Molecular Cell Biology Network”. Este, de asemenea, din 1995, preşedinte al Societăţii Române de Biologie Celulară.

Principalul său domeniu de cercetare este biologia celulară, moleculară şi patologia sistemului cardiovascular, cu precădere alterările care au loc în aterioscleroză şi diabet. Acesta include studii asupra corelaţiilor structură-funcţie la nivelul inimii, a vaselor de sânge, biologia şi patologia celulei endoteliale, modificări celulare şi moleculare în hipercolesterolemie şi hiperglicemie. Împreună cu Nicolae Simionescu, a contribuit la definirea unor termeni şi concepte noi, folosite în literatura de specialitate.

Rezultatele activităţii sale ştiinţifice s-au concretizat în sute de lucrări publicate în reviste internaţionale, capitole de carte publicate de cunoscute edituri (în colaborare), între care: „The Cardiovascular System in Histology” (1977), „Biochemically Differentiated Microdomains of the Cell Surface of Capillary Endothelium” (1982); „Differentiated Distribution of Anionic Sites on Capillary Endothelium” (1982), „Alveolar, Capillary Endothelium Functional Morphology” (1983), „Specific Labeling of Membrane Domains” (1983); „Cellular Organization of the Alveolar Capillary Unit Structural-Functional Correlations” (1985), „The Vascular Endothelium in Diabetes-Induced Accelerated Atherosclerosis” (1997), „Structural, Biochemical and Functional Differentiated of the Vascular Endothelium” (2000) ş.a., potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)”.

A participat la zeci de reuniuni ştiinţifice organizate în Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Canada, Grecia, Olanda, Japonia, Elveţia, Belgia, Mexic etc.

La 13 noiembrie 1990 a fost aleasă membru corespondent, apoi, la 18 decembrie 1991, a devenit membru titular al Academiei Române, iar în perioada 1998-2008 a fost vicepreşedinte al acestui înalt for. Este, de asemenea, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române.

Este membru al unor prestigioase organisme ştiinţifice: American Society for Cell Biology (1973), European Cell Biology Organization (1982), European Life Scientists Organization (1998), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (1998), membru de onoare a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (2001). Acad. Maya Simionescu este şi preşedinte executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, potrivit https://www.fnsa.ro/.

A obţinut mai multe premii şi distincţii, printre care premiul internaţional „Louis and Arthur Lucian”, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Cruce (2000), Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Ofiţer (2008), Ordinul „Rio Branco”, conferit de Preşedinţia Braziliei (2001). A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină „Gr.T. Popa” din Iaşi (2000), al Universităţii „Ovidius” din Constanţa (2000), al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (2011).

Maya Simionescu, preşedintele Societăţii Române de Biologie Celulară (SRBC), a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest ‘Vasile Goldis’ (UVVG) din Arad, distincţia fiindu-i inmânată de rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

 

S-a numărat printre premiaţii celei de-a treia ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă în Civism „Om între oameni”, care a avut loc la 13 decembrie 2012 în Galeria Dialog din Primăria Sectorului 2. La 3 octombrie 2013 a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză, care i-a fost înmânată de Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România.

 

În cadrul Galei Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO din 27 noiembrie 2018, în An Centenar, mai multor personalităţi din România, între care şi acad. Maya Simionescu, le-au fost înmânate diplome de excelenţă, în semn de înaltă recunoaştere a contribuţiei remarcabile la împlinirea şi afirmarea idealurilor şi obiectivelor UNESCO. În septembrie 2020 i-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail