Un bărbat care se programase la un consult medical în Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a reuşit să treacă de triajul medical obligatoriu făcut la intrarea în instituţie, ascunzând faptul că, în urmă cu câteva zile, fusese testat pozitiv pentru COVID-19.
Directorul medical al spitalului, dr. Roşu Matyas, a declarat că bărbatul a fost descoperit în momentul în care datele de identificare au fost introduse în calculator.
„Am avut un caz deosebit, un bărbat care s-a prezentat la Policlinică, fiind programat la o examinare şi care ne-a ascuns faptul că el este, de fapt, purtător al virusului. Luni i s-a făcut un test RT-PCR care a ieşit pozitiv şi miercuri s-a prezentat la consult la Policlinică. La triaj, bineînţeles, că a negat absolut tot, a fost condus la cabinetul de specialitate unde avea programarea şi acolo s-a observat din calculator că acest pacient cu două zile înainte era pozitiv, deci trebuia să stea în izolare acasă. Fiind întrebat de ce a făcut aşa ceva, a declarat că el de o lună de zile s-a programat şi că are nevoie de această examinare, de acest consult. Am observat acest fapt doar pentru că testul PCR l-a făcut la laboratorul nostru, deci în calculator ne-a apărut că are un test pozitiv. Dacă îl făcea în altă parte, în oraş sau la alte laboratoare, nu aveam de unde să ştim (…) Responsabilitatea ar trebui să fie un pic mai mare, pentru că acest pacient a intrat în Policlinică, a intrat în cabinet şi acolo a trebuit să oprim lucrul, trebuia dezinfectat totul, deci ne-a cauzat multiple neplăceri”, a precizat dr. Roşu Matyas.
Managerul spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat că, deşi intră sub incidenţa Codului penal, fiind vorba, printre altele, de zădărnicirea combaterii bolilor, nu a fost sesizată Poliţia în legătură cu acest caz, dar că pe viitor nu vor mai fi tolerate astfel de situaţii.
El a mai menţionat că persoana în cauză ar fi avut şi alte posibilităţi să beneficieze de consult medical, deci nu ar fi trebuit să recurgă la această metodă.
„Nu era nicio problemă, noi nu am refuzat niciodată niciun pacient, indiferent că are sau nu COVID. Trebuia doar să sune la Policlinică să reprogramăm consultaţia sau, dacă era atât de grav, atunci se putea interna la Chirurgie COVID. Am avut pacienţi la Neurologie care s-au internat. Mai este posibilitatea să facem consultaţii prin telemedicină, deci erau trei variante (..) Scopul unităţii medicale este acela de a trata pacienţi şi nu de a-i trimite în judecată, însă este nevoie de responsabilitate din partea acestora”, a spus Andras Nagy Robert.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES