În suita de manifestări artistice de anvergură pe care municipiul de sub Tâmpa le găzduieşte periodic, se înscrie începând de mâine, 4 februarie 2015 încă un proiect cultural de talie europeană: Festivalul Internaţional  Mozart, organizat în premieră de către Opera Braşov.

Un geniu în materie de muzică

Despre genialul compozitor  Wolfgang Amadeus Mozart  (1756-1791) s-au povestit, scris, înregistrat, dramatizat, filmat atâtea, încât aproape că este o impietate să te referi la uriaşa-i personalitate şi carieră în câteva zeci de rânduri, cum  încercăm să face noi. Nu aveam însă  încotro, spaţiul articolului fiind limitat.

Deci, să spunem pe scurt  că  inegalabilul  compozitor  austriac reprezintă unul dintre cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice ai Umanităţii. Nu avea decât cinci ani când a compus  primele piese pentru pian, chiar înainte de a învăţa să scrie…

  În scurta sa viață de numai 35 de ani, Mozart a  reuşit să creeze un număr impresionant de lucrări muzicale dintre cele mai diverse, majoritatea excepţionale.  Bilanţul creaţiei sale  este impresionant, compunând 27 concerte pentru pian și orchestră, şapte concerte pentru vioară, clarinet, harpă, flaut, corn, toate cu orchestră, două simfonii concertante, felurite divertismente muzicale, serenade.

 Pasionat de spectacolul elevat, în care acţiunea şi muzica se îmbină armonios, a realizat  partitura  a nu mai puţin de 17 opere, dintre care cele mai cunoscute sunt: „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”, „Cosi fan tutte” (aflate şi în repertoriul Operei braşovene), urmând ca nu peste mult timp să intre în lucru  un alt spectacol deosebit, „Flautul fermecat”. Între anii 1784 și 1786 Mozart a realizat în medie o compoziție la fiecare două săptămâni, cele mai multe de valoare incontestabilă.

   Şi în domeniul muzicii de cameră Mozart a fost la fel de prodigios, creând  câteva  cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, trio-uri pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat etc.

Numai spectacole de ţinută

  Pentru a veni în întâmpinarea dorinţei publicului meloman  din zona noastră  de a se bucura de  câteva dintre capodoperele mozartiene, conducerea Operei din Braşov a gândit şi materializat o nouă manifestare de anvergură, emblematică pentru bătrânul burg transilvan. Anume Festivalul Internaţional  Mozart, a cărei primă ediţie se  va derula pe parcursul întregii luni februarie 2015 şi va debuta mâine-seară în sala „Patria”.

Da, iată o altă noutate, anume că  s-a optat pentru o formulă originală în privinţa locaţiilor  de spectacol, în afară de cocheta incintă a Operei, vor avea lor concerte şi recitaluri la Sala mare şi cea mică de la „Patria”, dar şi la Muzeul „Casa Mureşenilor”. În felul acesta se creează o ambianţă specială pentru fiecare gen de reprezentaţie, fie că vorbim de spectacole  ample de operă, de concerte camerale, recitaluri.  Această diversitate de oferte se va reflecta  şi în preţul diferit al biletelor.

Cum a început totul?

…Aflând  oarecum „underground”despre acest eveniment muzical, ne-am adresat în particular artizanului ideii, pianistul Ovidiu Mezei (director artistic al Operei Braşov) mai vechiul nostru colaborator şi amic, „somându-l” să ne furnizeze detalii. A făcut-o  însă în mod…public pentru a un părtini pe nimeni, în cadrul unei  conferinţe  de presă ce a avut loc zilele trecute, povestindu-ne tuturor  cum s-a născut ideea.

„Anul trecut am fost nevoit să stau închis în casă două săptămâni, din pricina faptului că m-am îmbolnăvit de varicelă  de la fiul meu. Ca să-mi treacă timpul mai repede, am privit  la  diferite casete video. Mi-au atras atenţia, în special,  concertele şi spectacolele  din cadrul  celebrului Festival Mozart de la Salzburg, care în 2015 împlineşte…95 de ani de existenţă. O minunăţie.  Şi astfel mi-am amintit cu plăcere că şi Opera  Braşov  a fost prezentă acolo, prima dată în  anul 2000  cu «Nunta lui Figaro» şi a doua oară în 2007 cu «Fiica regimentului», spectacolele noastre bucurându-se de succes.

Constatând  unele similitudini între Salzburg şi Braşov,  două localităţi turistice montane de renume, mi-am zis: oare, de ce nu s-ar  putea  organiza  un  Festival Mozart  şi  în oraşul de  sub Tâmpa?  Se înţelege, păstrând proporţiile şi ţinând seamă de  resursele  noastre. Zis şi făcut.

Ca atare,  spectatorii vor putea urmări în cadrul acestui  nou Festival trei dintre  lucrările lui Mozart pe care Opera noastră le are deocamdată  în repertoriu,  anume „Nunta lui Figaro”, „Don Giovani” şi „Cosi fan tutte”. Am spus deocamdată, a precizat Ovidiu Mezei,  pentru că în luna iunie a.c., în cadrul Studioului experimental vom pregăti  spectacolul «Flautul fermecat», doar cu acompaniament la pian (executat de domnia sa – n.r), urmând  ca în toamnă să avem premiera propriu-zisă.

Pe lângă amintitele  spectacole  de operă am pregătit în Festival şi o surpriză, sperăm agreabilă, iubitorilor de dans clasic şi contemporan: premiera baletului „Les petits riens” .

 

Les petits riens” balet în premieră

 

Amănunte ne-a furnizat realizatoarea noului spectacol,  maestra  coregrafă Nermina  Damian.  Aşadar, pe 21 februarie 2015  va avea loc pe scena Operei Braşov prima reprezentaţie  cu suita  de balet „Les petits riens” („Micile nimicuri”), singura lucrare de acest fel a lui Mozart. Ca un element de culoare, să precizăm că regia şi coregrafia  sunt semnate în tandem de două surori…gemene,  Nermina Damian şi Edina Papo. Doamna Papo trăieşte şi creează în patria natală, Bosnia-Herţegovina, mai precis, la Opera din Sarajevo.

„Este o plăcere să lucrez după atâta timp pe muzica…dantelată a lui Mozart, ne-a spus emoţionantă d-na Nermina. Am încercat să ne  apropiem de genialul Mozart şi prin  coregrafie.  Colajul e  alcătuit din trei tablouri, care se desfăşoară fără pauză cu o durată  de o oră jumătate. Titlul  „Les petits riens”   spune totul, căci viaţa  noastră  de zi cu zi este formată şi din nimicuri, din fleacuri, nu doar din chestiuni  esenţiale. Vor fi şi câteva momente de umor, de relaxare. Sperăm ca publicul să plece acasă  binedispus”.

În deschidere Concert Extraordinar la Sala Patria” 

Festivalul va fi inaugurat printr-un Concert Extraordinar la Sala „Patria”  miercuri, 4 februarie, de la ora 19.00, susţinut de Orchestra  „Kamerata  Kronstadt”, care îl va avea la pupitru pe cunoscutul dirijor  Cristian Oroşanu, iar solist pe  tânărul  şi talentatul Răzvan Stoica.

     Despre  apreciatul dirijor  Cristian Oroşanu am mai scris în ziarul „Mesagerul de Covasna”, însă revenim fiindcă domnia sa are onoarea de a deschide această importanta manifestare artistică.

   Trebuie spus că la cei 43 de ani ai săi Cristian Oroşanu  are deja o frumoasă carieră, reputaţia sa depăşind graniţele ţării.  A urmat studiile la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iasi, apoi la Universitatea de Muzică din Bucureşti, specialitatea Interpretare – corn. Atras de arta dirijatului, va urma şi secţia respectivă din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ bucureştene. Şi-a desăvârşit cunoştinţele în cadrul unor  perioade de perfecţionare organizate de Academia de Muzica din Cluj-Napoca.

   În anul 1996  a beneficiat de o bursa de studii la Stuttgart, unde a lucrat cu maestrul de renume internaţional Helmuth Rilling, pentru ca din 1 februarie 2004 să fie angajat ca dirijor la Filarmonica din Braşov. În 2007 a susţinut teza de doctorat cu titlul „Tempo-ul şi sensul dramatic (dramaturgia) în operele lui Mozart”.

Solistul concertului este, cum spuneam, violonistul Răzvan Stoica, câştigător al premiului „New Talent” Bratislava 2013 şi considerat „Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani”. De fapt, în total a primit peste 20 de premii naţionale şi internaţionale la competiţii prestigioase. Şi o subliniere importantă: mâine va cânta şi… încânta publicul cu o vioară „Stradivarius”. În programul concertului sunt, fireşte, doar lucrări de  Mozart: Uvertura „La finta giardiniera”, Concertul pentru vioară nr.3 și Divertismentul nr.11, k.251.

Programul  detaliat al manifestării

     De la tânara jurnalistă Cecilia Toma, P.R.-ul instituţiei organizatoare, am aflat programul amănunţit al Festivalului. Sâmbătă, 7 februarie, ora 18.30, la sediu are loc spectacolul de succes „Nunta lui Figaro”,  cu talentaţii solişti Valentin Marele, Anda Pop, Lăcrămioara Schuller, Cristian Fieraru, Asineta Răducan etc. Regia este semnată de Carmen Dobrescu, iar conducerea muzicală îi aparţine redutabilului dirijor al Operei Naţionale  Române şi al Orchestrei Naționale Radio din Capitală, Tiberiu Soare, invitat frecvent al Filarmonicii şi Operei braşovene.

     Sâmbătă, 14 februarie, ora 18.30, în Sala Operei va putea fi vizionată o altă piesă de referinţă, „Don Giovanni” – „opera operelor” cum o numea Richard Wagner –  una dintre capodoperele mozartiene  ce îmbină armonios dramatismul  cu umorul. Capetele de afiş sunt trei  interpreţi foarte iubiţi de public, baritornul Adrian Mărcan şi sopranele Valentina Mărgăraș şi Cristina Radu, cărora li se alătură Marian Rește, Corina Klein, Liviu Iftene, Dan Popescu ş.a. Regia este semnată de maestrul dr. Cristian Mihăilescu, dirijor fiind Traian Ichim.

    Vineri, 20 februarie, de la ora 17.00, este programat un  Recital mozartian în Sala mică de la “Patria”.

    A doua zi, adică sâmbătă, 21 februarie, ora 18.30, publicul revine  în  Sala Operei  unde se va prezenta premiera baletului „Les petits riens”, realizat de  maestrele  coregrafe Nermina Damian şi Edina  Papo.

     Vineri, 27 februarie, la ora 17.00, are loc un nou Recital cu lucrări ale lui Wolfgang Amadeus Mozart la “Patria”, în Sala mică.

     Sâmbătă, 28 februarie, ora 18.30,  la Sala de pe  strada Bisericii Române  nr. 51 (telefon 0268/419.380) este programată opera „Cosi fan tutte”, avându-le în rolurile principale pe Ioana Mărgărit, Gabriela Hazarian, secondate de Mihai Irimia, Valentin Marele, Corina Klein, Marian Rește. Regia – Cristian Mihăilescu, la pupitru aflându-se un invitat de marcă al Operei şi Filarmonicii, un prieten al  melomanilor  români: dirijorul japonez Daisuke Soga (declarat Cetăţean de Onoare al Braşovului!)

     De reţinut, . . în fiecare miercuri din luna februarie  a.c. la Muzeul „Casa Mureşenilor”  va avea loc ciclul de programe artistice „Recitalul de la ora 5”, structurate pe  creaţii mozartiene.

 

    Oportunitate  ce nu trebuie ratată!

    Stimaţi melomani din judeţul Covasna  nu rataţi  minunatul prilej de a vă îmbogăţi sufletul şi a vă lumina mintea  graţie spectacolelor prezentate în cadrul primei ediţii a  Festivalului  Internaţional Mozart, organizat de  Operă  în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Braşov.

    …O asemenea oportunitate nu trebuie irosită!

                                                                                                  Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail