În luna iulie a acestui an, municipiul Sfântu Gheorghe era primul oraș din județ care se putea lăuda cu o stație de încărcare rapidă a autoturismelor electrice.

Stația destinată deținătorilor de autovehicule cu motoare electrice și hibrid a fost inaugurată în fața hotelului Park, din centrul orașului. Proiectul a fost inaugurat printr-un program de finanțare  al Administrației Fondului Pentru Mediu – Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in STAȚII ÎNCĂRCARE PENTRU MAŞINI ELECTRICE.

După aproximativ trei luni, în județul Covasna a fost instalată o nouă stație de încărcare pentru autoturisme, în orașul Covasna,   aceasta fiind prima stație de încărcare din stațiune. Se pare că până în acest moment, cei care au conștientizat necesitatea unei astfel de stații sunt proprietarii de hoteluri. Astfel, la începutul lunii octombrie, Hotel TTS Covasna a decis să amplaseze, în parcarea complexului, o stație de încărcare pentru clienții ce dețin un autoturism electric.

„Am luat decizia de a monta o stație de alimentare pentru a veni în sprijinul clienților care ne vizitează sau care sunt în tranzit, aceștia având posibilitatea de alimentare în zona noastră. Investiția este una proprie, din bugetul hotelului, iar până în acest moment au fost deja doi clienți care au folosit această facilitate. În principiu, stația este destinată clienților noștri, aceștia fiind principalii beneficiari ai investiției, dar desigur, accesul nu este limitat, stația poate fi folosită și de către alți deținători. – a declarat, Oana Șulea, șefa Biroului de Marketing din cadrul Hotel TTS Covasna.

Autoritățile locale din municipiul Sfântu Gheorghe afirmau, în luna iulie, că la nivelul comunității există foarte puține automobile electrice, iar investiția nu este atât de necesară în acest moment, însă se află printre planurile municipalității.

„Din câte știu, în Sfântu Gheorghe sunt înregistrate foarte puține autoturisme electrice sau hibride, deci nu este o prioritate foarte mare, dar ne menținem pe agendă această idee. Acum a apărut iar un ghid de finanțare – încă nu este anunțată sesiunea la Fondul pentru Mediu, dar oricum vom depune proiect. Cred că Sfântu Gheorghe ar putea să aplice pentru maxim o stație, dar bineînțeles ar fi amplasată pe domeniul public.” afirma, în luna iulie, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

În ultimii ani, românii au devenit tot mai interesați de autoturismele electrice, conform unor date oferite de Registrul Auto Român. Astfel, începând cu anul 2012 și până la începutul anului 2018, în România au fost înregistrate aproximativ 560 de mașini cu motor electric. Pentru a încuraja achiziționarea de autoturisme cu motor electric, statul oferă o subvenție de circa 10.000 de euro, prin programul „Rabla Plus”. Prin aplicarea acestei subvenții, cea mai ieftină mașină electrică din România atinge un preț de aproximativ 15.000 de euro.

Cosmin Teodor IOSUB

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail