Pe strada Ciucului nr. 5 A, una dintre cele mai vechi străzi din Sfântu Gheorghe, chiar în inima oraşului, doi localnici au ales să creeze o lume a cărţilor, deschizând o nouă librărie. Aceasta este fără vitrină, în care intri dintr-o cafenea. După ce treci pragul, te şochează lumina câtorva reflectoare care fac să strălucească pereţii de un alb impecabil, apoi vezi lumina cărţilor. Acestea sunt ordonate în funcţie de domeniu, categoria de vârstă a cititorilor şi limba în care sunt scrise, română sau maghiară.

Muzica ambientală, mirosul de cafea şi gama largă de cărţi te îndeamnă să rămâi, să citeşti în tihnă, până ce, tot sorbind din cafea, îţi dai seama ce carte vei cumpăra.

 

„E un vis şi o necesitate, mai ales pentru copii. Ei sunt robii calculatoarelor, ai telefoanelor sau a tabletelor şi prin astfel de locaţii reusim, noi părinţii, să-i transpunem în lumea cărţilor. Până acum trebuia să mergem la Braşov sau trebuia să le comandăm pe internet, dar nu e acelaşi lucru. Aici putem să le răsfoim, poţi bea un ceai, te simţi bine ca acasă. Contează foarte mult. Poţi cunoaşte oameni noi, poţi împărtăşi impresii despre cărţile citite sau pe care ai vrea să le citeşti”, spune Camelia Csutak, clientă a proaspetei librării.

Timid, cu o carte în mână, abia cumpărată, îl zăresc şi pe Ştefan, un elev din Sfântu Gheorghe. Acesta ne-a spus:

„Am cumpărat cartea “Habarnam în Oraşul Soarelui”, de Nikolai Nosov. Am răsfoit-o şi mi se pare interesantă. De fapt am venit să-mi cumpăr un atlas pentru şcoală, însă am fost curios să văd ce cărţi găsesc aici. Până acum citeam de pe telefon, era mai comod aşa, dar am de gând să mai vin aici. Îmi place noua librărie.”

Un alt client, care a aflat de pe facebook despre deschiderea noii librării, ne-a împărtăşit părerea lui: „Ideea e că trebuie să ai timp să guşti o carte înainte de a da bani pe ea. Îmi place ce văd aici şi sper că vor aduce mai multe cărţi de ştiinţă şi tehnice.”

 

Relaţia dintre librar şi cel care vine să cumpere o carte este foarte diferită de ceea ce uzual se înţelege prin relaţia vânzător-client. Cumpărătorii intră în vorbă cu librarul, se interesează de cele mai noi apariţii şi li se dă chiar posibilitatea de a comanda ceea ce doresc.

 

Eu lucrez ca profesor logoped şi am văzut că în zilele de astăzi cartea este lăsată deoparte. Copiii și adulții stau mai mult în fața tabletelor, telefoanelor, televizoarelor. Nici părinții nu prea mai citesc copiilor. Vă dau un exemplu: La o grădiniţă din oraş, din cei 27 de copii dintr-o grupă, doar 3 au ascultat liniştiţi povestea. Ceilalti nu erau obişnuiţi să li se citească. Copiii cu care am lucrat se confruntă cu dificultăți de pronunție, cu dificultăți de limbaj, care rezultă mai mult din faptul că nu au auzit povești, nu au ascultat, părinții nu le citesc acasă, pentru că nu prea au timp de copii. Sfatul meu ar fi să încerce să își rupă măcar jumătate de oră pe zi să îi citească sau să îi povestească copilului.

Noi dorim să oferim cât mai multe cărţi, atât pentru populația română cât şi pentru cea maghiară. Noi suntem pasionați de cărți și am zis să împărtășim ceea ce știm noi și cu ceilalți”, ne-a declarat proprietara librăriei, Székely Andrea.

În prezent K Libris are circa1.000 de titluri în limba română, de la enciclopedii pentru copii, cărți de povești, caiete de activități, dicționare, ghiduri de călătorii, până la cărţi despre cum să creștem copiii, dezvoltarea personală a tinerilor și părinților, cărți de gastronomie, turistice, de psihologie, cărți audio, artă, istorie, geografie. Prețul cărților găsite aici este de la 4 lei până la 250 de lei.

„Este o afacere de familie, avem preţuri modeste şi dorim să aibă acces toată lumea, să simțim că suntem folositori pentru orașul acesta. Asta este cel mai important. Țelul nu este să ne îmbogățim cât mai repede. Acesta este ultimul lucru la care ne-am gândit, eu având un alt loc de muncă”, ne-a precizat proprietara librăriei.

Libraria K Libris este deschisă de luni până vineri, între orele 09:30 – 18:00 și sâmbătă între 09:00 și 13:00.

Larisa AXINIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail