În perioada 15 septembrie-1 decembrie a.c., se desfăşoară a doua ediţie a proiectului EcoAtitudine la care pot participa elevi din clasele I-VIII din judeţele Covasna şi Harghita.

Proiectul „EcoAtitudine = Responsabilitate, Informaţie, Acţiune” se adresează  în mod exclusiv elevilor din ciclul şcolar primar şi gimnazial, şi are ca obiective stimularea potenţialului artistic şi creativ al copiilor, încercarea de a-i face pe aceştia mai responsabili cu privire la atenţia ce trebuie acordată naturii, şi totodată informarea acestora cu privire la importanţa colectării selective.

În cadrul acestei campanii copiii vor participa la diverse acţiuni de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje de hârtie, plastic (PET) şi sticlă, dar şi a deşeurilor provenind din echipamente electrice şi electronice (DEE-uri). La această acţiune se vor participa  zece şcoli din  judeţul nostru şi alte zece din Harghita. Mecanismul campaniei constă  în precolectarea  selectivă a deşeurilor, la nivelul unităţilor de învăţământ participante la campanie, urmând ca, în perioada 25 septembrie-25 noiembrie 2011 deşeurile să fie colectate de societatea  Tega S.A.

Anul trecut, în prima etapă a campaniei “EcoAtitudine”, elevii covăsneni au adunat cantitatea de  1.332  kg PET-uri, 5.102 kg hârtie, 2697 hg  sticlă şi 340 DEE.  Mai harnici, colegii din  judeţul Harghita au reuşit  să colecteze 2.312 kg PET-uri, 5.757 kg  hârtie, 6.415 kg sticlă şi 3.522  kg DEE.

Pentru a  face cunoscute  obiectivele campaniei, grupul de presă Reporter va distribui broşura “EcoAtitudine” ce conţine  informaţii  din domeniul  protecţiei mediului, adaptate la nivelul de cunoştinţe  al elevilor participanţi  la  proiect.

Începând cu data de 10 octombrie a.c., pe parcursul a patru zile, elevii din cinci şcoli din judeţul Covasna şi alte cinci din Harghita vor lua parte la „Ora de ecologie” care are drept scop dezvoltarea conceptului eco-civic. Orele vor fi  susţinute de reprezentanţi ai autorităţilor, parteneri şi lideri de opinie cu care elevii se identifică. În cadrul acestui proiect elevii se vor întrece în activităţile de colectare selectivă a deşeurilor din PET-uri, carton, hârtie, sticlă, dar şi a deşeurilor electrice, electrocasnice şi electronice.

Munca lor nu va rămâne nerăsplătită, deoarece şcolile participante, ai căror elevi vor reuşi să colecteze cele mai multe deşeuri, vor fi premiate. Primele două clasate, la “categoria” deşeurilor din PET-uri, carton, hârtie, sticlă  vor primi drept premiu câte un sistem de sonorizare şi o excursie  pentru 30 de persoane la unul din operatorii de reciclare de pe teritoriul ţării (locul I) şi masă de ping-pong (locul II). Cei care vor reuşi să colecteze cele mai multe deşeuri provenind din echipamente electrice şi electronice vor  pleca acasă cu un calculator (locul I)  şi  videoproiector (locul II).

Rezultatele finale ale campaniei vor fi anunţate în data de  30 noiembrie, urmând ca premiile să fie înmânate pe data de 5 decembrie.

În cadrul campaniei EcoAtitudine desfăşurată anul trecut, Grupul  Şcolar „Varadi Jozsef”  din Sfântu Gheorghe şi Grupul Şcolar „Tatrangi Şandor” din Ozun au câştigat două excursii, un calculator şi un videoproiector.

Proiectul „EcoAtitudine = Responsabilitate, Informaţie, Acţiune” este  iniţiat de Grupul de Presă Reporter, în  parteneriat cu Agenţia  pentru Protecţia Mediului Covasna, Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Covasna, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Harghita şi Inspectoratele Şcolare din cele două judeţe.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail