În perioada 15 septembrie-1 decembrie a.c., se desfăşoară a doua ediţie a proiectului EcoAtitudine la care pot participa elevi din clasele I-VIII din judeţele Covasna şi Harghita.
Proiectul „EcoAtitudine = Responsabilitate, Informaţie, Acţiune” se adresează în mod exclusiv elevilor din ciclul şcolar primar şi gimnazial, şi are ca obiective stimularea potenţialului artistic şi creativ al copiilor, încercarea de a-i face pe aceştia mai responsabili cu privire la atenţia ce trebuie acordată naturii, şi totodată informarea acestora cu privire la importanţa colectării selective.
În cadrul acestei campanii copiii vor participa la diverse acţiuni de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje de hârtie, plastic (PET) şi sticlă, dar şi a deşeurilor provenind din echipamente electrice şi electronice (DEE-uri). La această acţiune se vor participa zece şcoli din judeţul nostru şi alte zece din Harghita. Mecanismul campaniei constă în precolectarea selectivă a deşeurilor, la nivelul unităţilor de învăţământ participante la campanie, urmând ca, în perioada 25 septembrie-25 noiembrie 2011 deşeurile să fie colectate de societatea Tega S.A.
Anul trecut, în prima etapă a campaniei “EcoAtitudine”, elevii covăsneni au adunat cantitatea de 1.332 kg PET-uri, 5.102 kg hârtie, 2697 hg sticlă şi 340 DEE. Mai harnici, colegii din judeţul Harghita au reuşit să colecteze 2.312 kg PET-uri, 5.757 kg hârtie, 6.415 kg sticlă şi 3.522 kg DEE.
Pentru a face cunoscute obiectivele campaniei, grupul de presă Reporter va distribui broşura “EcoAtitudine” ce conţine informaţii din domeniul protecţiei mediului, adaptate la nivelul de cunoştinţe al elevilor participanţi la proiect.
Începând cu data de 10 octombrie a.c., pe parcursul a patru zile, elevii din cinci şcoli din judeţul Covasna şi alte cinci din Harghita vor lua parte la „Ora de ecologie” care are drept scop dezvoltarea conceptului eco-civic. Orele vor fi susţinute de reprezentanţi ai autorităţilor, parteneri şi lideri de opinie cu care elevii se identifică. În cadrul acestui proiect elevii se vor întrece în activităţile de colectare selectivă a deşeurilor din PET-uri, carton, hârtie, sticlă, dar şi a deşeurilor electrice, electrocasnice şi electronice.
Munca lor nu va rămâne nerăsplătită, deoarece şcolile participante, ai căror elevi vor reuşi să colecteze cele mai multe deşeuri, vor fi premiate. Primele două clasate, la “categoria” deşeurilor din PET-uri, carton, hârtie, sticlă vor primi drept premiu câte un sistem de sonorizare şi o excursie pentru 30 de persoane la unul din operatorii de reciclare de pe teritoriul ţării (locul I) şi masă de ping-pong (locul II). Cei care vor reuşi să colecteze cele mai multe deşeuri provenind din echipamente electrice şi electronice vor pleca acasă cu un calculator (locul I) şi videoproiector (locul II).
Rezultatele finale ale campaniei vor fi anunţate în data de 30 noiembrie, urmând ca premiile să fie înmânate pe data de 5 decembrie.
În cadrul campaniei EcoAtitudine desfăşurată anul trecut, Grupul Şcolar „Varadi Jozsef” din Sfântu Gheorghe şi Grupul Şcolar „Tatrangi Şandor” din Ozun au câştigat două excursii, un calculator şi un videoproiector.
Proiectul „EcoAtitudine = Responsabilitate, Informaţie, Acţiune” este iniţiat de Grupul de Presă Reporter, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Covasna, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Harghita şi Inspectoratele Şcolare din cele două judeţe.
Anna-Maria Chiţu