După ce în urmă cu aproape jumătate de an comasarea grădiniţelor cu şcolile de cartier a fost subiectul multor articole din presa locală, iată că discuţiile pe marginea acestei teme revin. Asta după ce, la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Covasna s-a hotărât comasarea celor două şcoli speciale din judeţ – Şcoala de la Olteni şi Şcoala Specială din Sfântu Gheorghe.
Acest lucru a adus reacţia reprezentanţilor fracţiunii PCM Covasna, care consideră că decizia a fost luată în grabă, şi fără să aducă nici un rezultat: „Fracţiunile PCM – atât fracţiunea din CJ, cât şi cea din CL – suntem împotriva acelor mişcări, acelor modificări în structura învăţământului care nu sunt destul de bine rumegate, şi care nu sunt destul de bine fondate. Prin adoptarea acestei hotărâri s-a făcut, din nou, o unificare de şcoli, prin care nu se rezolvă aproape nimic, pentru că toată lumea rămâne la locul ei. Şcolile îşi păstrează structurile, iar ca urmarew nu se face niciun fel de economie la buget. Singura modificare esenţială este faptul că una dintre aceste instituţii îşi pierde statutul juridic, iar directorul acesteia devine director adjunct la şcoala comasată”, a explicat Balint Jozsef, reprezentant PCM Covasna.
În opinia sa, aceste mişcări „trebuie să aibă loc după un studiu aprofundat, care să se refere la întreaga reţea şcolară, şi nu să se ia câte un segment şi să se facă modificări”.
Balint Jozsef a precizat şi alte exemple de comasări realizate în ultimii ani în Sfântu Gheorghe, încercând să ilustreze efectele pe care aceste mişcări le-a produs: „Dacă ne uităm bine ce modificări structurale au fost făcute în Sfântu Gheorghe, în ultimii ani, putem observa că elevii din Coşeni sunt nevoiţi să se trezească la ora 6, şi să parcurgă acele 4 ore de curs în cel puţin opt. Aceşti copii sunt plimbaţi pe drumuri la şcolile din oraş. Tot aşa au păţit şi copiii din zona sudică a oraşului, unde s-a desfiinţat şcoala din Simeria veche (…) Liceul Agricol din Sfântu Gheorghe, la fel, a fost desfiinţat, deşi era singura şcoală care s-a ocupat cu pregătirea tineretului în domeniul agricol. S-a transformat într-o anexă a altei şcoli tehnice, pierzându-şi astfel statutul juridic, locul unde şi-a desfăşurat activitatea”.
Iţe încurcate
Din spusele liderului PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, situaţia Şcolii Speciale din Olteni este una delicată, din punct de vedere al imobilului: „La Olteni situaţia imobilului este dificilă, deoarece foştii proprietari au revendicat clădirea şi au câştigat procesul. Ca urmare, în orice moment pot să evacueze şcoala de acolo şi nu se ştie încotro”.
Acesta susţine că ideea comasării este o cacealma, fiindcă, din spusele sale, s-a mai încercat desfiinţarea Şcolii din Olteni, acum trei ani, însă proiectul de hotârâre nu a trecut la acel moment. Kulcsar Terza Jozsef a declarat că a propus ca elevii de la Şcoala Specială de la Olteni să fie mutaţi în sediul Grupui Şcolar Gaman Janos, „dar s-a spus că nu se poate”.
„Eu cred că în trei ani s-ar fi putut găsi un imobil corespunzător pentru această şcoală. Concret, reprezentanţii Consiliului Judeţean nu au nicio modalitate de rezolvare, şi asta e păcat”, a afirmat liderul PCM.
Ana Alina Costache