Enoriașii prezenți la slujba de duminică în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Mărtănuș, județul Covasna, împreună cu tânărul preot paroh Nicolae Ovidiu Timaru, aduc mulțumiri cu recunoștință tuturor creștinilor care au contribuit la strângerea celor 3500 euro necesari restaurării celor 8 icoane de pe sfânta catapeteasmă.

Ieri (sâmbătă, 4 iulie-n.red) s-a împlinit o lună de când am început campania „O cărămidă pentru Neamul Românesc” pe Facebook, articol publicat în 5 iunie 2020 și în Mesagerul de Covasna. Cei câțiva bănuți în plus față de suma necesară restaurării icoanelor, sosiți din afara țării și cei care au fost trimiși la mine, încrederea domniilor voastre și generozitatea cu care ați reacționat, atașamentul care l-am dezvoltat în această perioadă pentru românii din Mărtănuș, mă motivează și îndeamnă, în același timp, să continui să le fiu aproape.

Astfel, cu speranță și încredere în oamenii de bine, cu credință și nădejde mare în Bunul Dumnezeu, astăzi, 5 iulie 2020, demarez o nouă campanie – „Un clopot pentru o Biserică din Ardeal”– . Clopotnița Bisericii aflată într-un amplu proiect de restaurare, fiind veche de peste 200 de ani, este dotată cu 3 clopote. Unul dintre ele, cel mijlociu, este crăpat și nu mai are puterea de a scoate sunete. Povestea clopotului care a chemat vreme de 95 ani creștinii la slujbă, și a bătut alături de celelalte două în vremuri tulburi, este tulburătoare. Clopotul vechi din 1925  este „donat de Ioan Popescu la 1925,  în amintirea fiului său Ioan mort în războiul din 1916 pentru întregirea Neamului, bisericii din satul Mărtănuș”, așa cum este inscripționat pe clopot. Ca un bocet amintind de jertfa lui a rămas. Ca un cântec de jale al părinților îndoliați. Ca un semn al dragostei lor nemărginite înfruntând veșnicia.

Vă invit într-o călătorie în viitor. Încercați să vă imaginați cum ar fi ca o părticică din sufletul pe care-l veți trimite mesager prin jertfa d-voastră, să dăinuie poate 100 de ani, prin acel sunet care chemă credincioșii la slujbă. Doar imaginați-vă cum ar fi să călătoriți peste văi, să coborâți până la umbra furnicilor, ori să urcați pe aripile unei mierle să atingeți cerul, să tulburați cu el o lacrimă a Domnului, o turmă de miei, ori să faceți să stea în loc o undă de râu… Și toate la un loc la auzul sunetului de clopot să se minuneze de drag și dor de cele sfinte. Nu ar fi aproape dumnezeiesc? Vă imaginați cum ar fi să fiți prelungiri pe pământ printr-un sunet de clopot într-o zi când nu veți mai fi? O doină a credincioșilor pornită din dragoste de aproapele care să sălășluiască ca o pasăre neștiută în clopotniță. În sunetul unui nou clopot și pentru dăinuirea Neamului Românesc în aceste locuri vă chem să ne întâlnim toți cei atinși de aripa faptei bune. Pentru ca generațiile viitoare să nu uite jertfa românilor care și-au dat mâinile peste munți și văi, mări și oceane, pentru a veni în sprijinul fraților români ortodocși din Mărtănuș. 25 de familii pentru care costurile înfrumusețării Bisericii  sunt peste puterile lor.

Să nu credeți că ei nu s-au mobilizat! Astăzi am aflat că de la bănuțul văduvei, de la pensionarii satului, de la cei puțini care încă mai lucrează, din donațiile celor care vin săptămânal la biserică, din vânzarea lumânărilor, s-a adunat o sumă considerabilă care le va putea permite să acopere o altă restaurare, atât de necesară. Cei care ați urmărit campania, știți deja că biserica se află într-un proces amplu de restaurare început anul trecut în decembrie. Un proiect obținut prin fonduri europene care are ca termen de finalizare 31 noiembrie 2020. Până atunci, enoriașii și-au improvizat un sfânt lăcaș, precum vrăbiile la streașina casei, în vechea școală confesională care a ținut loc și de grădiniță.

La începutul campaniei am invitat 100 de creștini să ni se alăture. Au răspuns mai puțin de 50, mulți dintre cei care au donat, contribuind cu sume generoase, 1000, și chiar 4000, ceea ce a făcut ca suma să se strângă într-un timp mult mai scurt, chiar dacă numărul celor care au donat a fost mai mic. Cei care au făcut promisiuni, le pot onora. Cei rămași se pot alătura campaniei pentru care am primit binecuvântare de la părintele paroh și aprobare din partea consilierilor, să o continui. Suma exactă nu o pot spune decât după ce clopotul va ajunge la experții din Râmnicu Vâlcea, acolo unde va fi trimis clopotul imediat ce vom avea în cont o sumă care să ne permită transportul și expertiza care se va face pentru a stabili dacă se poate turna, pentru a păstra măcar inima clopotului care a slujit vreme de 95 de ani, sau va fi nevoie să se cumpere unul nou. După costurile suportate în urmă cu opt ani la restaurarea clopotului mare, avem nevoie de cel puțin 8000 lei. Orice sumă donată în contul parohiei este binevenită și va fi folosită cu chibzuință. Dumnezeu să răsplătească jertfa după nevoile fiecăruia. Pentru confirmarea celor povestite mai sus, redau o parte din cuvintele spuse de părintele Nicolae Ovidiu Timaru, după predica cu care și-a încheiat slujba.

„În urmă cu o lună, ieri s-a împlinit o lună, doamna Mihaela a început această frumoasă campanie. Acest important pas pentru recondiționarea celor opt icoane de pe sfânta catapeteasmă, iar în cele din urmă să recondiționăm toată catapeteasma. Să știți că pasul acesta a fost foarte important. Astăzi, după o lună, putem spune că deja banii pentru recondiționarea celor 8 icoane s-au adunat. Am spus un pas, pentru că a ajunge să recondiționăm toată catapeteasma și pentru a înfrumuseța biserica, este nevoie de mai mulți pași. Dar pe care, cu siguranță, îi vom atinge.

Deși la început am fost puțin sceptic, tocmai din privința aceasta a pandemiei, și a faptului că unii dintre oameni vor rămâne fără locuri de muncă, astăzi pot să vă spun că sunt bucuros, sunt încrezător, că acest pas deja s-a împlinit. Putem spune cu adevărat că Dumnezeu ne iubește. Avem acest mare proiect în desfășurare în valoare de 500 000 de mii de euro pentru restaurarea bisericii noastre. Avem un alt proiect pentru recondiționarea celor opt icoane, a catapetesmei și a clopotului bisericii, dacă Dumnezeu ne ajută, și alte lucrări care se vor face. Rugăciunile pe care noi le-am purtat, pe care d-voastră le purtați, cu siguranță își au rolul, își au rostul, și poate la anul când se va sfinți biserica, atunci când se vor împlini 225 de ani de când acest sfânt lăcaș a fost construit, ne vom putea bucura cu toții așa cum se cuvine. Mulțumesc doamnei Mihaela Aionesei în numele d-voastră, pentru această jertfă, pentru rugăciuni, și pentru faptul că săptămânal a postat câte ceva, și așa prin jertfa ei, prin munca ei, mai mulți prieteni de-ai noștri, să spunem așa, s-au solidarizat și ne-au ajutat. Bunul Dumnezeu să dăruiască sănătate tuturor celor care au fost alături de noi, și împreună, să ne bucurăm cu dragoste, așa cum se cuvine, întru Hristos! Amin.”- pr. Timaru Ovidiu.

Contul Parohiei Ortodoxe Mărtănuș
RO07RNCB0127007521450001
BCR Târgu Secuiesc

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc
Foto: arhivă personală

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail