Recent, la Complexul Muzeal Național ASTRA din Sibiu a avut loc lansarea volumului „Profesioniștii noștri 34. LIGIA FULGA. Despre etnologie, dăruire și competență”, apărut la Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2023, cu o prefață semnată de prof. univ. dr. Ioan Opriș. Coordonatori dr. Ioan Lăcătușu și ing. Ciprian Hugianu.

Volumul „Profesioniștii noștri 34. Ligia FULGA. Despre etnologie, dăruire și competență”, prefațat de prof. univ. dr. Ioan OPRIȘ, face parte din proiectul „Promovarea identității culturale românești din sud-estul Transilvaniei prin lucrări reprezentative”, inițiat de Centrul European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) și cofinanțat de Secretariatul General al Guvernului României. Pe lângă volumele editate, prin proiectul menționat a fost realizată și Biblioteca digitală „Eurocarpatica”, bibliotecă ce cuprinde volume de istorie, teologie, etnografie, demografie, sociologie, pedagogie, management, memorialistică, monografii, publicații referitoare la istoria, cultura și civilizația românilor ardeleni și conviețuirea lor cetățenii de alte etnii. Este al doilea volum dedicat unui etnograf, apărut în colecția „Profesioniștii noștri”, după cel dedicat etnomuzicologului brașovean Constantin Catrina.

Proiectul „Profesioniștii noștri” inițiat împreună cu cercetătoarea Ana Grama, cu binecuvântarea Vlădicăi Ioan Selejan, azi Mitropolitul Banatului, a devenit, după mai bine de un deceniu, un proiect de succes. În colecția „Profesioniștii noștri”, în perioada 2010-2022, la Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, au apărut 33 de volume dedicate unor personalități ale vieții publice românești (muzeografi, arhiviști, cercetători, scriitori, profesori și publiciști), din care 16 originare din județele Covasna, Harghita și Mureș.

În acest an, în colecția „Profesioniștii noștri” urmează să mai apară volumele: „Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, la 80 de ani”; „Ioan Mușcutariu, prof. univ. dr. în domeniul fizicii, timp de 33 ani, la Universitatea de Vest Timișoara și timp de 10 ani cercetător și profesor universitar asociat la două universități din SUA și o companie de cercetare cu NASA, originar din Arini, din fostul județ Trei Scaune”; „Catinca Agache, scriitor, cercetător, om de cultură, profesor, publicist, doctor în filologie (Covasna – Köln)”; „Ana Dobreanu, arhivist, muzeograf, cadru didactic, specialist în limba și paleografia maghiară, doctor în istorie (Miercurea Ciuc)”.

În prefața volumului „Profesioniștii noștri 1. Ana Grama, cercetător etnomuzeograf și arhivist, la 70 de ani”, (ediție îngrijită de Ioan Lăcătușu, cu o prefață de Ligia Fulga), Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2010, distinsa cercetătoare Ligia Fulga afirmă: „Ideea de a circumscrie un grup profesional preocupat de o anume problematică, şi încă una atât de complexă, cum este cea legată de etape din istoria românilor – de data aceasta a celor care au trăit în ţinuturile celor Trei Scaune secuieşti ca minoritari, cu paradoxurile explicabile ale acestei stări –, capătă funcţionalitate pregnantă într-un moment al bilanţului celor 20 de ani de activitate ştiinţifică şi culturală în această zonă a României, dovedind o aplicată continuitate şi seriozitate”.

Structura volumului de față a fost stabilită de autoarea omagiată. După Prefața redactată de cunoscutul și apreciatul muzeograf și om de cultură Ioan Opriș, urmează Capitolul I, Repere biobibliografice, în care sunt incluse și medalioanele dedicate etnografului, cercetătorului și Omului de cultură și spirit românesc, racordat la cultura europeană, Ligia Fulga, semnate de buni cunoscători ai personalității omagiate: Ioan Opriș, Ana Grama, Janeta Ciocan și Ioan Onuc-Nemeș.

Capitolul II, Studii culturale, cuprinde un număr de 10 studii de etnografie, apropiate tematic de preocupările de o viață ale cercetătoarei Ligia Fulga, studii semnate de nume cunoscute în etnografia românească, dar și de tineri care bat la porțile afirmării: Georgiana Onoiu, Alina Mandai, Mihaela Paliuc, Aurel Chiriac, Ioan Goman, Sabina Ispas, Corina Mihăescu, Florentina Teacă, Doina Dobrean, Janeta Ciocan, Ioan Lăcătușu, Ciprian Hugianu. Remarcăm, în cuprinsul acestui capitol studiile purtând semnătura unor autori din județele Covasna și Harghita: Florentina Teacă (Covasna), Doina Dobrean (Subcetate, jud. Harghita), Ioan Lăcătușu și Ciprian Hugianu (Sfântu Gheorghe).

Implicarea etnografului și muzeografului Ligia Fulga în sprijinirea instituțiilor muzeale și în activitatea de cercetare din Arcul Intracarpatic este concretizată în lucrări și proiecte de referință, precum: volumul „Centre de olari din sud-estul Transilvaniei”, vol. I, Editura Cova Print, Sf. Gheorghe, 1997 (coordonatori și colaboratori: Eniko Gazda, Iren Farkas); sau participare la programul de cercetare privind practicarea oieritului în zona Covasna/Harghita și dezvoltarea centrului specializat de prelucrare și comercializare a lânii la Voinești (practici, tehnologii, produse), 2022; Coordonator de proiect privind transhumanța mocanilor transilvăneni în Basarabia, în colaborare cu Universitatea „B.P. Hasdeu”, Cahul, 2017-2019. Această importantă cercetare este valorificată editorial, până în prezent, în studiile: „Transhumanța oierilor transilvăneni din Poiana Sărată în Basarabia și Crimeea – cercetări recente de teren și arhivă în 2019”, în volum colectiv „Perspectivele și problemele integrării în spațiul european al cercetării și educației”; „Transhumanța oierilor transilvăneni din Poiana Sărată în Basarabia și Crimeea – cercetări recente de teren și arhivă în 2019, în volumul colectiv „Perspectivele și problemele integrării în spațiul european al cercetării și educației,” Cahul, 2020 (colab.); „Considerații privind sărbătoarea pastorală Sântilia practicată de urmașii mocanilor în sudul Basarabiei, în volumul colectiv „Perspectivele și problemele integrării în spațiul european al cercetării și educației” Cahul, (colab. Carmen Marin) ș.a.

Referindu-se la acest aspect al activității de cercetare a etnografului Ligia Fulga, cercetătoarea Ana Grama, menționează: „De asemenea Ligia Fulga este membră a asociației „I.I. Russu”, asociaţie, care poartă numele savantului – simbol al trudei, curajului, şi împlinirilor ştiinţifice româneşti, mai ales în zona cercetării sud-est transilvănene. Introducerea în această ecuaţie – colegialitate și prietenie în muzeografie – a termenului de curaj profesional este ușor de înțeles. Fără el, fără iniţiativă susţinută de dârzenie şi ne-renunţare la lucruri ce trebuie/ce merită făcute, ştiinţa, etnomuzeologia, antropologia culturală etc. ar fi fost atât de sărace! Fără multe dintre realizările doamnei Ligia Fulga, ca şi ale altor colegi, cum au fost regretații oameni de știință colaboratori și prieteni, dr. Cornel Bucur, dr. Ioan Godea, am fi fost mult mai săraci.

Motivația lăuntrică a acestei implicări ziditoare rezultă și din cuvintele etnografului și muzeografului Ligia Fulga, rostite la primirea premiului „I.I. Russu”, pentru studiul sud-estului Transilvaniei, ediția 2016. Ligia Fulga a afirmat atunci „că premiul înmânat este o mare onoare şi întotdeauna, când a venit la Sfântu Gheorghe, la Centrul de Documentare „Nicolae Colan”, a simţit că i se umple inima de românism. „Am venit astăzi pentru această stare pe care îmi doresc să o am în continuare. Meseria mea este cea de etnograf. Am cercetat, timp de 40 de ani, acest areal al sud-estului Transilvaniei şi sigur, în această perioadă am reuşit să aduc la lumină lucruri importante privind tradiţiile acestor locuri”, a spus distinsa cercetătoare.

În capitolul „Repere biobibliografice” este redată activitatea impresionantă în domeniul muzeografiei și a cercetării etnografice, crearea de noi instituții muzeale, participarea la numeroase manifestări științifice, în țară și în străinătate, redactarea și publicarea unor volume, studii și articole deosebit de apreciate, bogata activitate desfășurată în conducerea unor asociații profesionale românești și europene, premiile și distincțiile primite pentru activitatea remarcabilă desfășurată în plan științific și muzeografic. Sunt prezentate informații despre cele 20 de cărţi (de autor, coautor și coordonator), patru volume editate în tehnica audio-vizuală – seria de antropologie vizuală, cele peste 70 de studii apărute în reviste de specialitate sau volume colective, 20 de participări la conferinţe și simpozioane internaţionale şi naţionale (informații redate selectiv), 10 proiecte de cercetare și proiecte UE (coordonator/partener), peste 12 filme documentare (informații redate selectiv), peste 20 de proiecte expoziţionale (în calitate de coordonator și partener).

Muzeograf și etnograf prin excelență – afirmă profesorul Ioan Opriș –, cu o vocație altruistă remarcabilă, bună colegă și manager cu recunoaștere între confrați, Doamna Ligia Fulga a câștigat prin voință și stăruință, un loc din prima linie a muzeografiei din România. Cultivând succesul și performanța a reușit, într-un muzeu mic să obțină rezultate mari și de importanță națională. Aceste merite i-au fost recunoscute atât acasă – bucurând nu doar pe brașoveni, pe cei din multe așezări transilvănene și un mare număr de vizitatori –, dar și generând interes pentru România în multe cercuri selecte de specialiști din străinătate. Aportul său la muzeografia contemporană este însemnat, iar modelul lansat a beneficiat de aprecierile unor mari specialiști europeni”.

Într-un portret de profesionist, creionat în stilul său inconfundabil, colegei și prietenei sale, Ligia Fulga, cercetătoarea Ana Grama ține să precizeze: „Un CV oficial al Ligiei Fulga ne developează o activitate exemplară de cercetător de teren, la început cu creionul şi cu caietul în mână, apoi cu aparatul de fotografiat, de înregistrat audio, laptop etc…. Dacă ne amintim că, la alegerea unor conducători ai unei organizaţii profesionale, la ASER-ul etnografilor români, Dr. Ligia Fulga a dobândit cele mai multe voturi din partea colegilor, avem o altă faţetă de care nu se poate face abstracţie! Fiind tranşantă și echilibrată, rezolvând multe situații ca și coordonator de grup, a fost preferată ”.

La rândul său, Janeta CIOCAN consideră că Ligia Fulga este „unul dintre cei mai importanți specialiști în domeniul muzeografiei și etnologiei, o demonstrează prezența sa în Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor din Ministerul Culturii. Sunt convinsă că Ligia Fulga are multe proiecte de viitor, noi gândindu-ne mai ales la cărți care să devină „lada de zestre” pentru generațiile viitoare care vor dori să cunoască adevăratul sat tradițional”.

Solicitată de cărturarul Ioan Onuc-Nemeș să definească vârsta din perspectiva experienței de viață pe care a acumulat-o, Ligia Fulga a răspuns: „Da. Cred că pot spune că a existat un lung șir de transformări, inclusiv biologice, dar ceea ce cred că este esențial și mă poate defini este un cumul de experiențe, acumulări și acum, recunoașterea mea pe plan științific în domeniul pe care l-am slujit, onest și cu dăruire”.

Prin conținutul și mesajul său, volumul de față oferă posibilitatea unor dezbateri pe teme precum: Ligia Fulga – despre etnologie, dăruire şi competenţă, cât și despre vocație, dedicație și abnegație; O nouă viziune asupra expunerii muzeale în România, cea contextuală; Forme de valorificare ale colecțiilor muzeale; Discursul muzeal și patrimoniul imaterial; Reconstituire de tehnici textile tradiționale; Istoricul de artă Coriolan Petranu și monumentele de arhitectură medievală și modernă din Bihor; Date despre fabricile de sticlă din Țara Crișurilor în secolele XVIII-XX; Cântecul lemnului și al clopotelor; Amintiri despre copilăria la stână a ciobanilor voineșteni; Cămașa femeiască din Subcetate, jud. Harghita, în colecția particulară „Casa cu amintiri”; Bâta păcurarului, armă, obiect de reprezentare și carte de povești; Autori de lucrări, studii și articole de etnografie și folclor din județele Covasna și Harghita.

La finalul lucrării sunt prezentate informații despre cele 33 de volume apărute în colecția „Profesioniștii noștri”, din cadrul Editurii Eurocarpatica, în perioada 2010-2022.

Volumul „Profesioniștii noștri 34. LIGIA FULGA Despre etnologie, dăruire și competență”, Editura Eurocarpatica. Sf. Gheorghe, întregește galeria personalităților culturale omagiate, în această colecție unicat în România.

Volumul poate fi inclus în bibliografia recomandată studenților și celorlalți specialiști cu preocupări în domeniul păstrării și valorificării științifice a patrimoniului cultural național. Lucrarea permite racordarea preocupărilor din domeniile muzeologiei, etnografiei și culturii populare, din Arcul Intracarpatic, la circuitul cultural, național și internațional.

Editura Eurocapatica și coordonatorii volumului mulțumesc tuturor celor care au contribuit la apariția unei cărți frumoase, dedicată unei personalități frumoase la chip, la suflet și la fapte, în primul rând Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Dezvoltare Comunitară, Monitorizare Întreprinderi și Instituții Publice.

La mulți și binecuvântați ani, distinsă Doamnă Ligia Fulga! Așteptăm cu interes proiectele inițiate de Fundația Culturală „Ligia Fulga”, rod al tinereții spirituale a Domniei Voastre, recunoscută în spațiul public național și european.

Biroul de presă al CESCH

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail